fbpx

Kruche ciasto z truskawkami i rabarbarem

Kruche ciasto z truskawkami i rabarbarem. Idealne kruche ciasto i duża ilość świeżych owoców. Nic więcej nie trzeba!

 

 

Kruche ciasto z truskawkami i rabarbarem

Czas przygotowania 20 minutes
Czas gotowania/pieczenia 40 minutes
Całkowity czas 1 hour

Składniki:

Kruche ciasto:

  • mąka pszenna 350 g
  • masło 200 g
  • jajka 1
  • żółtka 1
  • cukier puder 100 g
  • z 1/2 cytryny skórka z cytryny
  • szczypta proszek do pieczenia
  • szczypta sól

Dodatkowo:

  • ok. 1kg truskawki
  • rabarbar 300-500 g
  • ok. 10 pełnych łyżek rabarbar jest bardzo kwaśny i wymaga dużej ilości cukru. Najlepiej jednak dodawać go stopniowo i dopasować słodycz do swoich preferencji cukier brązowy
  • duża szczypta cynamon

Wykonanie

  • Mąkę mieszamy z posiekanym masłem, jajkiem, żółtkiem i cukrem pudrem. Dodajemy skórkę otartą z cytryny, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Szybko wyrabiamy gładkie ciasto. Schłodzimy w zamrażarce przez ok. 30 minut.
  • Umyte, odszypułkowane truskawki i pokrojony w cienkie plastry rabarbar umieszczamy w misce. Owoce mieszamy z cukrem i cynamonem.
  • Ciasto dzielimy na 2 nierówne części (2/3 i 1/3). Większą częścią ciasta wylepiamy dno i boki wysmarowanej masłem i wysypanej mąką formy. Wykładamy owoce i na wierzch ścieramy pozostałą część ciasta.
  • Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 40 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń przepis:




Close
Pogotujmy.pl - blog tworzony z ❤️ od 2014 roku.
Wszystkie prawa zastrzeżone.
Close