
Kruche ciasto z truskawkami i rabarbarem
Kruche ciasto z truskawkami i rabarbarem. Idealne kruche ciasto i duża ilość świeżych owoców. Nic więcej nie trzeba!

- Czas przygotowania: 20 minut
- Czas przyrządzania: 40 minut
Kruche ciasto z truskawkami i rabarbarem
Składniki:
- Kruche ciasto:
- mąka pszenna - 350g
- masło - 200g
- jajka - 1
- żółtka - 1
- cukier puder - 100g
- skórka z cytryny - z 1/2 cytryny
- proszek do pieczenia - szczypta
- sól - szczypta
- Dodatkowo:
- truskawki - ok. 1kg
- rabarbar - 300-500g
- cukier brązowy - ok. 10 pełnych łyżek (rabarbar jest bardzo kwaśny i wymaga dużej ilości cukru. Najlepiej jednak dodawać go stopniowo i dopasować słodycz do swoich preferencji)
- cynamon - duża szczypta
Wykonanie:
- Mąkę mieszamy z posiekanym masłem, jajkiem, żółtkiem i cukrem pudrem. Dodajemy skórkę otartą z cytryny, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Szybko wyrabiamy gładkie ciasto. Schłodzimy w zamrażarce przez ok. 30 minut.
- Umyte, odszypułkowane truskawki i pokrojony w cienkie plastry rabarbar umieszczamy w misce. Owoce mieszamy z cukrem i cynamonem.
- Ciasto dzielimy na 2 nierówne części (2/3 i 1/3). Większą częścią ciasta wylepiamy dno i boki wysmarowanej masłem i wysypanej mąką formy. Wykładamy owoce i na wierzch ścieramy pozostałą część ciasta.
- Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 40 minut.