Kruche ciasto ze śliwkami i bezą

Kruche ciasto ze śliwkami i bezą – absolutny „must eat” w czasie rozpoczynającego się już sezonu śliwkowego. Naprawdę przepyszne ciacho!


Kruche ciasto ze śliwkami i bezą

Kruche ciasto ze śliwkami i bezą - absolutny "must eat" w czasie rozpoczynającego się już sezonu śliwkowego. Naprawdę przepyszne ciacho!
Prep Time 30 mins
Cook Time 40 mins
Total Time 1 hr 10 mins

Składniki:

Kruche ciasto

  • szklanki mąka pszenna 3
  • łyżeczki proszek do pieczenia 1,5
  • masło 375 g
  • ok. 10 łyżek cukier puder
  • łyżka cukier z wanilią 1
  • sztuk żółtka 6

Dodatkowo:

  • śliwki 1 kg

Beza:

  • sztuk białka 6
  • szklanka cukier 1
  • łyżeczki mąka ziemniaczana 3

Instructions

Kruche ciasto:

  • Mąkę mieszamy z posiekanym masłem, cukrem, cukrem z wanilią i żółtkami. Dodajemy proszek do pieczenia i szczyptę soli. Szybko wyrabiamy gładkie ciasto. Chłodzimy w zamrażarce przez ok. 30 minut.
  • Gotowe ciasto dzielimy na dwie nierówne części. Większą część rozwałkowujemy na podsypanej mąką stolnicy i wyklejamy nim dno i boki (wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą) formy.

Śliwki:

  • Śliwki przekrawamy na pół, pozbawiamy pestki i myjemy. Osuszone układamy na cieście. Opcjonalnie posypujemy szczyptą cukru i cynamonu.

Beza:

  • Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Do bardzo dobrze ubitych jajek, stopniowo (po łyżce) dodajemy cukier cały czas miskując. Po tym białka miskujemy jeszcze przez około 3-4 minuty, pod koniec dodają mąkę ziemniaczaną.
  • Bezę wykładamy równomiernie na śliwki. Na wierzch ścieramy pozostałą część ciasta.

Pieczenie:

  • Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do ok. 160 stopni z termoobiegiem przez około 40 minut.

Zródło inspiracji: https://www.kwestiasmaku.com/przepis/ciasto-kruche-ze-sliwkami-i-beza

Join the Conversation

  1. Ja to uwielbiam kruche:) z wszystkim

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Oceń przepis:




Close
Pogotujmy.pl - blog tworzony z ❤️ od 2014 roku.
Wszystkie prawa zastrzeżone.
Close