Kruche babeczki z owocami i budyniem

8
Kruche babeczki z owocami i budyniem, czyli prosty pomysł na wspaniały deser do którego uwielbiam powracać. Wszystko co najlepsze w formie jednego przepisu – idealnie kruche ciasto z lekko cytrynową nutą, bardzo kremowy (dzięki żółtku) budyń, łyżka świeżo ubitej śmietany i duża ilość świeżych owoców. Te kruche babeczki z owocami i budyniem z powodzeniem możecie przygotować używając dowolnej kompozycji owoców. W sezonie doskonale sprawdzą się owoce takie jak truskawki, borówki, maliny czy jeżyny. Poza sezonem możecie sięgnąć po ananasy, mango, czy inne egzotyczne owoce, które dostępne są zarówno w świeżej formie jak i zapuszkowane. Niekwestionowaną zaletą tych kruchych babeczek z owocami i budyniem jest fakt, że zawsze smakują pysznie i sięgając po jedną babeczkę, często nieświadomie wciąż sięgamy po kolejne :) Więcej moich przepisów na desery znajdziecie TUTAJ.

Kruche babeczki z owocami i budyniem

Kruche, słodkie i pyszne - takie właśnie są te kruche babeczki z owocami i budyniem. Wypróbuj ten przepis i zaskocz bliskich pysznym deserem!
Czas przygotowania 20 mins
Czas gotowania/pieczenia 20 mins
Całkowity czas 40 mins

Składniki:

  • mąka pszenna 400 g
  • masło 200 g
  • łyżek cukier puder 6
  • łyżka sok z cytryny 1
  • łyżeczki skórka z cytryny 1/2
  • sztuki żółtka 2

Dodatkowo:

  • + 1 żółtko budyń śmietankowy
  • kiść winogrona 1
  • puszki brzoskwinie 1/2
  • borówki amerykańskie 100 g
  • śmietana 30% 250 g

Wykonanie

  • Babeczki zaczynamy od przygotowania kruchego ciasta. Mąkę z masłem siekamy, dodajemy cukier, żółtka, sok i skórkę z cytryny. Wszystko razem łączymy i zagniatamy gładkie ciasto. Gdy jest gotowe formujemy kulkę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do zamrażarki na 10 minut.Po schłodzeniu ciasta wyklejamy nim nasze foremki na babeczki. Ich dno nakłuwamy widelcem. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni przez około 10 minut (do zarumienienia).Z babeczek ściągamy foremki. Za pomocą rękawa cukierniczego wypełniamy je budyniem, dodajemy pokrojone w kostkę brzoskwinie, przepołowione winogrona i borówki amerykańskie. Dekorujemy ubitą śmietanką z łyżką cukru pudru.Gdy babeczki się pieką przygotowujemy budyń zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Do gotowego, jeszcze gorącego budyniu dodajemy żółtko i bardzo energicznie mieszamy. Odstawiamy do przestudzenia.

Join the Conversation

  1. Pewnie doskonale to wiesz, ale Twoje zdjęcia są cudowne. :) Co jedno to lepsze.

  2. Dziękuję! Bardzo miło mi to słyszeć :)) Cieszę się, że się komuś podobają :)

  3. Takie babeczki to zawsze dobry pomysł od razu człowiek ma lepszy humor ^^

  4. Zachwycające maleństwa :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Oceń przepis:




Like
Close
Pogotujmy.pl - blog tworzony z ❤️ od 2014 roku.
Wszystkie prawa zastrzeżone.
Close