
Kruche babeczki z owocami i budyniem

- Czas przygotowania: 20 minut
- Czas przyrządzania: 20 minut
- Ilość porcji: 30 babeczek
Kruche babeczki z owocami i budyniem
Kruche, słodkie i pyszne - takie właśnie są te kruche babeczki z owocami i budyniem. Wypróbuj ten przepis i zaskocz bliskich pysznym deserem!
Składniki:
- mąka pszenna - 400g
- masło - 200g
- cukier puder - 6 łyżek
- sok z cytryny - 1 łyżka
- skórka z cytryny - 1/2 łyżeczki
- żółtka - 2 sztuki
- Dodatkowo:
- budyń śmietankowy - (+ 1 żółtko)
- winogrona - 1 kiść
- brzoskwinie - 1/2 puszki
- borówki amerykańskie - 100g
- śmietana 30% - 250g
Wykonanie:
- Babeczki zaczynamy od przygotowania kruchego ciasta. Mąkę z masłem siekamy, dodajemy cukier, żółtka, sok i skórkę z cytryny. Wszystko razem łączymy i zagniatamy gładkie ciasto. Gdy jest gotowe formujemy kulkę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do zamrażarki na 10 minut.
- Po schłodzeniu ciasta wyklejamy nim nasze foremki na babeczki. Ich dno nakłuwamy widelcem. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni przez około 10 minut (do zarumienienia).
- Z babeczek ściągamy foremki. Za pomocą rękawa cukierniczego wypełniamy je budyniem, dodajemy pokrojone w kostkę brzoskwinie, przepołowione winogrona i borówki amerykańskie. Dekorujemy ubitą śmietanką z łyżką cukru pudru.
- Gdy babeczki się pieką przygotowujemy budyń zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Do gotowego, jeszcze gorącego budyniu dodajemy żółtko i bardzo energicznie mieszamy. Odstawiamy do przestudzenia.
Kruche babeczki z owocami i budyniem, czyli prosty pomysł na wspaniały deser do którego uwielbiam powracać. Wszystko co najlepsze w formie jednego przepisu – idealnie kruche ciasto z lekko cytrynową nutą, bardzo kremowy (dzięki żółtku) budyń, łyżka świeżo ubitej śmietany i duża ilość świeżych owoców. Te kruche babeczki z owocami i budyniem z powodzeniem możecie przygotować używając dowolnej kompozycji owoców. W sezonie doskonale sprawdzą się owoce takie jak truskawki, borówki, maliny czy jeżyny. Poza sezonem możecie sięgnąć po ananasy, mango, czy inne egzotyczne owoce, które dostępne są zarówno w świeżej formie jak i zapuszkowane. Niekwestionowaną zaletą tych kruchych babeczek z owocami i budyniem jest fakt, że zawsze smakują pysznie i sięgając po jedną babeczkę, często nieświadomie wciąż sięgamy po kolejne :) Więcej moich przepisów na desery znajdziecie TUTAJ.
Pewnie doskonale to wiesz, ale Twoje zdjęcia są cudowne. :) Co jedno to lepsze.
Dziękuję! Bardzo miło mi to słyszeć :)) Cieszę się, że się komuś podobają :)
Takie babeczki to zawsze dobry pomysł od razu człowiek ma lepszy humor ^^
Zachwycające maleństwa :)
Dokładnie :)
:)