Przejdź do contentuPrzejdź do wyszukiwarki
Pogotujmy logo
Kruche tartaletki z makiem

Kruche tartaletki z makiem

Doskonałe na Święta - Kruche tartaletki z makiem. Wypróbuj przepis ze strony Cookuj.pl i zachwyć bliskich w ten magiczny czas pysznym deserem!
Ilość
0

Kruche tartaletki z makiem – pierwsza z moich tegorocznych propozycji doskonałych na zbliżające się Święta!


Idealnie kruche ciasto, własnoręcznie przygotowana masa makowa i puszczona pełna wodza fantazji w kwestii dekoracji zwieńczających te babeczki to wszystko z czego składa się ten jakże smaczny i ciekawy deser. Świetna alternatywa dla klasycznie podanego makowca na kruchym, którego przecież nie może zabraknąć na świątecznym stole. Wypróbujcie je koniecznie i zaskoczcie swoich bliskich czymś małym, ale jakże uroczym ☺



W tym przepisie przyda Ci się:

Foremki do tartaletek z wyjmowanym dnem 10cm Tala 4 sztuki
Wałek kuchenny marmurowy Judge

Mikser Artisan 125








Kruche tartaletki z makiem

Kruche tartaletki z makiem - pierwszy spośród świątecznych przepisów, które pojawią się w tym roku na blogu. Doskonałe połączenie obok którego po prostu nie można przejść obojętnie! :)
Czas przygotowania 30 minutes
Czas gotowania/pieczenia 10 minutes
Całkowity czas 40 minutes

Składniki:

Kruche ciasto:

  • mąka pszenna 200 g
  • masło 100 g
  • żółtka 1
  • łyżki cukier puder 3
  • łyżeczka sok z cytryny 1

Masa makowa

  • polecam mielony Mak suchy 500 g
  • szklanki cukier 3/4
  • szklanki rodzynki 3/4
  • szklanki skórka z pomarańczy 1/2
  • masło 50 g
  • kilka kropel aromat migdałowy

Wykonanie

  • Tartaletki zaczynamy od przygotowania kruchego ciasta. Mąkę z masłem siekamy, dodajemy cukier, żółtka i sok z cytryny. Wszystko razem łączymy i zagniatamy gładkie ciasto. Gotowe formujemy kulkę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do zamrażarki na 10 minut (opcjonalnie).
  • Po schłodzeniu mały kawałek ciasta odrywamy, rozwałkowujemy i wycinamy niewielkie kółka, gwiazdki lub choinki. Pozostałą częścią ciasta wyklejamy foremki na babeczki. Ich dno delikatnie nakłuwamy widelcem.
  • Mielony mak zalewamy gorącą wodą i odstawiamy. Ostudzony i odciśnięty mieszamy z pozostałymi składnikami masy makowej.
  • Babeczki wypełniamy makowym farszem i dekorujemy dowolnie wyciętymi kształtami z ciasta.
  • Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni przez około 10 minut (do zarumienienia).
  • Przed podaniem babeczki możemy pospać dodatkowo cukrem pudrem.

Składniki:

    Wykonanie:

      Podziel się przepisem:

      Piotr Pałasz

      Cześć, tutaj Piotr, twórca Pogotujmy.pl. Mam nadzieje, że spodobała Ci się wizyta na moim blogu i jeszcze do mnie wpadniesz po nowe, kulinarne inspiracje :)

      Poznajmy się!

      🔥 Najnowsze przepisy:

      Bądź na bieżąco z nowymi przepisami!