
Kruchy jabłecznik z jabłkami i bezą

- Czas przyrządzania: 1h 30 min
- Ilość porcji: forma 26cm
Kruchy jabłecznik z jabłkami i bezą
Składniki:
- Ciasto kruche
- mąka pszenna - 1,5 szklanki
- proszek do pieczenia - 3/4 łyżeczki
- masło - 125g
- cukier - 5 łyżek
- cukier z wanilią - 1 łyżeczka
- żółtka - 3 sztuki
- Nadzienie
- jabłka - 1,5 kg
- cukier - 3-4 łyżki (w zależności od kwasowości jabłek)
- cukier z wanilią - 1 łyżka
- cynamon - duża szyczypta
- Beza
- białka - 3 sztuki
- cukier - ok. 1/3 szklanki
- mąka ziemniaczana - 1 płaska łyżeczka
Wykonanie:
- Mąkę mieszamy z posiekanym masłem, cukrem, cukrem z wanilią i żółtkami. Dodajemy proszek do pieczenia i szczyptę soli. Szybko wyrabiamy gładkie ciasto. Chłodzimy w zamrażarce przez ok. 30 minut.
- Gotowym ciastem wyklejamy wysmarowaną masłem i wysypaną bułką tartą formę.
- Jabłka obieramy i kroimy w cienkie plasterki lub ścieramy na tarce. Umieszczamy je w garnku (z 3 łyżkami wody) i na wolnym ogniu, pod przykryciem, gotujemy przez 15 minut. Po tym czasie dodajemy cukier, cukier z wanilią, cynamon i dokładnie mieszamy. Zdejmujemy z ognia. Wykładamy na kruchy spód.
- Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 60 minut.
- W międzyczasie białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Do dobrze ubitych białek dodajemy stopniowo (po łyżce) cukier. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną.
- Bezę wykładamy na ciasto na ok. 10-15 minut przed zakończeniem pieczenia.
idealny po prostu:)
Do ciasta dodajemy cukier z wanilią ale w składnikach go nie ma.
Poprawione! :)