Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Kasza bulgur

Kurczak tahini z kaszą bulgur i sałatką z pomidorków

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Kurczak tahini z kaszą bulgur i sałatką z pomidorków, czyli fenomenalna propozycja na pyszny i niebanalny obiad! :)


Moja dzisiejsza propozycja to fantastyczne obiadowe trio, które przypadnie do gustu każdemu. Kurczak marynowany w aromatycznej mieszance przypraw z szalotką, czosnkiem, cytryną i pastą tahini, do tego prosta kasza bulgur gotowana w bulionie i pikantna sałatka z pomidorków koktajlowych. Pycha!

Kurczak tahini z kaszą bulgur i sałatką z pomidorków

Kurczak tahini z kaszą bulgur i sałatką z pomidorków, czyli fenomenalna propozycja na pyszny i niebanalny obiad! :)
Prep Time 2 hrs
Cook Time 10 mins
Total Time 2 hrs 10 mins

Składniki:

Kurczak:

  • filet z kurczaka 500 g
  • łyżki pasta tahini 2
  • łyżki oliwa 3
  • łyżki posiekanej natka pietruszki 3
  • łyżki woda 2
  • łyżeczka świeżego posiekanego rozmaryn 1
  • łyżeczka sok z cytryny 1
  • łyżeczka skórka z cytryny 1
  • łyżeczki papryka ostra 1/2
  • ząbek czosnek 1
  • niewielka szalotka 1
  • szczypta tymianek
  • duża szczypta sól pieprz

Sałatka:

  • duże garście pomidorki koktajlowe 3
  • niewielka papryczka chili 1
  • łyżka posiekanej natka pietruszki 1
  • łyżki posiekanej mięta 1/2
  • łyżeczka sok z cytryny 1
  • łyżki oliwa 3
  • duża szczypta sól pieprz

Dodatkowo:

  • porcje kasza bulgur 2-3

Instructions

  • Kurczaka myjemy, osuszamy i oczyszczamy z niedoskonałości. Delikatnie rozbijamy z każdej strony.
  • W misce mieszamy ze sobą tahini, pietruszkę, oliwę, wodę, paprykę ostrą, sok i skórkę z cytryny, drobno posiekany czosnek oraz szalotkę, tymianek i dużą szczyptę soli i pieprzu. Wszystkie składniki bardzo dokładnie mieszamy. Do miski dodajemy kurczaka i dokładnie obtaczamy go w marynacie. Przykrywamy folią spożywczą i odkładamy do lodówki na 2 godziny.
  • Pomidorki koktajlowe przekrawamy na połówki. Papryczkę siekamy. Przekładamy do miski. W osobnej miseczce mieszamy ze sobą oliwę,  posiekaną natkę pietruszki, miętę, sok z cytryny, sól i pieprz. Sałatkę polewamy sosem przed podaniem.
  • Zamarynowanego kurczaka smażymy z każdej strony na rozgrzanej patelni grillowej.
  • Kurczaka podajemy z sałatką i kaszą bulgur (polecam ugotować ją w bulionie).

[/foodiepress]

Author

Cześć, tutaj Piotr, twórca Pogotujmy.pl. Mam nadzieje, że spodobała Ci się wizyta na moim blogu i jeszcze do mnie wpadniesz po nowe, kulinarne inspiracje :)

1 Comment

Write A Comment

Oceń przepis: