
Kurczak tahini z kaszą bulgur i sałatką z pomidorków
Kurczak tahini z kaszą bulgur i sałatką z pomidorków, czyli fenomenalna propozycja na pyszny i niebanalny obiad! :)
Moja dzisiejsza propozycja to fantastyczne obiadowe trio, które przypadnie do gustu każdemu. Kurczak marynowany w aromatycznej mieszance przypraw z szalotką, czosnkiem, cytryną i pastą tahini, do tego prosta kasza bulgur gotowana w bulionie i pikantna sałatka z pomidorków koktajlowych. Pycha!

- Czas przygotowania: 2h 00 min
- Czas przyrządzania: 10 minut
- Ilość porcji: 2-3 porcje
Kurczak tahini z kaszą bulgur i sałatką z pomidorków
Kurczak tahini z kaszą bulgur i sałatką z pomidorków, czyli fenomenalna propozycja na pyszny i niebanalny obiad! :)
Składniki:
- Kurczak:
- filet z kurczaka - 500g
- pasta tahini - 2 łyżki
- oliwa - 3 łyżki
- natka pietruszki - 3 łyżki, posiekanej
- woda - 2 łyżki
- rozmaryn - 1 łyżeczka świeżego, posiekanego
- sok z cytryny - 1 łyżeczka
- skórka z cytryny - 1 łyżeczka
- papryka ostra - 1/2 łyżeczki
- czosnek - 1 ząbek
- szalotka - 1 niewielka
- tymianek - szczypta
- sól, pieprz - duża szczypta
- Sałatka:
- pomidorki koktajlowe - 3 duże garście
- papryczka chili - 1 niewielka
- natka pietruszki - 1 łyżka, posiekanej
- mięta - 1/2 łyżki, posiekanej
- sok z cytryny - 1 łyżeczka
- oliwa - 3 łyżki
- sól, pieprz - duża szczypta
- Dodatkowo:
- kasza bulgur - 2-3 porcje
Wykonanie:
- Kurczaka myjemy, osuszamy i oczyszczamy z niedoskonałości. Delikatnie rozbijamy z każdej strony.
- W misce mieszamy ze sobą tahini, pietruszkę, oliwę, wodę, paprykę ostrą, sok i skórkę z cytryny, drobno posiekany czosnek oraz szalotkę, tymianek i dużą szczyptę soli i pieprzu. Wszystkie składniki bardzo dokładnie mieszamy. Do miski dodajemy kurczaka i dokładnie obtaczamy go w marynacie. Przykrywamy folią spożywczą i odkładamy do lodówki na 2 godziny.
- Pomidorki koktajlowe przekrawamy na połówki. Papryczkę siekamy. Przekładamy do miski. W osobnej miseczce mieszamy ze sobą oliwę, posiekaną natkę pietruszki, miętę, sok z cytryny, sól i pieprz. Sałatkę polewamy sosem przed podaniem.
- Zamarynowanego kurczaka smażymy z każdej strony na rozgrzanej patelni grillowej.
- Kurczaka podajemy z sałatką i kaszą bulgur (polecam ugotować ją w bulionie).
aż mi tym tahini zapachniało. pyszny musi być! :)