...
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Kurczak

Kurczak Tikka Masala

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Kurczak Tikka Masala to jeden z najbardziej znanych przepisów kuchni indyjskiej. Marynowane przez noc w jogurcie i przyprawach, a następnie grillowane kawałki kurczaka w pysznym pomidorowym sosie to świetny pomysł na ciekawy weekendowy obiad.

Kurczak Tikka Masala

Składniki:

Marynata

  • pojedyncze ok 500g filet z kurczaka 2
  • jogurt naturalny 180 g
  • łyżka sok z cytryny 1
  • łyżeczki kumin 1,5
  • łyżeczka cynamon 1
  • łyżeczki papryka ostra 1,5
  • łyżeczka papryka słodka 1
  • łyżeczka najlepiej świeżego, startego imbir 1
  • łyżeczka opcjonalnie garam masala 1
  • do smaku sól

Sos pomidorowy

  • łyżki masło 2
  • ząbki przeciśnięte przez praskę czosnek 2
  • passata pomidorowa 600 g
  • łyżeczki papryka słodka 1-2
  • łyżeczka papryka ostra 1
  • łyżeczki kumin 1-2
  • łyżeczki cukier 1/2
  • do smaku sól
  • śmietana 30% 100 ml

Instructions

  • Umyty i osuszony filet z kurczaka oczyść z niedoskonałości, a następnie pokrój w średniej wielkości kostkę. W misce umieść jogurt i wszystkie pozostałe składniki marynaty. Dokładnie wymieszaj a następnie dodaj kurczaka i dokładnie obtocz go w marynacie. Miskę zawiń szczelnie folią spożywczą i odstaw do lodówki na min. 1 godzinę a najlepiej na całą noc.
  • Zamarynowanego kurczaka podsmażamy na patelni grillowej do zarumienienia. Gotowego zdejmujemy z patelni i przekładamy do miski.
  • W garnku rozgrzej masło i podsmaż na nim przeciśnięty przez praskę czosnek. Po 30 sekundach dodaj paprykę słodką i ostrą oraz kumin i smaż jeszcze przez 1 minutę. Dolej passatę pomidorową. Doprawiamy do smaku cukrem oraz solą i gotujemy sos przez około 15 minut. Po tym czasie do sosu dorzuć kawałki kurczaka i gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 10 minut. Po tym czasie dolej kremówkę i wymieszaj.
  • Całość podaj z chlebkiem naan, pitą lub dowolnym ryżem.

Kurczak Tikka Masala

Author

Cześć, tutaj Piotr, twórca Pogotujmy.pl. Mam nadzieje, że spodobała Ci się wizyta na moim blogu i jeszcze do mnie wpadniesz po nowe, kulinarne inspiracje :)

1 Comment

  1. Do masali poza podanymi składnikami polecam dodać jeszcze nasiona kolendry, kurkumę i jak ktoś ma to także kasuri methi (liść kozieradki) będzie wtedy bogatsza w smaku i zbliżona do tego jak podają Indusi :) a jak z ryżem to koniecznie basmati :)
    Pozdrawiam :)

Write A Comment

Oceń przepis:




Optimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.