Kurczak Tikka Masala to jeden z najbardziej znanych przepisów kuchni indyjskiej. Marynowane przez noc w jogurcie i przyprawach, a następnie grillowane kawałki kurczaka w pysznym pomidorowym sosie to świetny pomysł na ciekawy weekendowy obiad.
Kurczak Tikka Masala
Składniki
Marynata
- 2 pojedyncze ok 500g filet z kurczaka
- 180 g jogurt naturalny
- 1 łyżka sok z cytryny
- 1,5 łyżeczki kumin
- 1 łyżeczka cynamon
- 1,5 łyżeczki papryka ostra
- 1 łyżeczka papryka słodka
- 1 łyżeczka najlepiej świeżego, startego imbir
- 1 łyżeczka opcjonalnie garam masala
- do smaku sól
Sos pomidorowy
- 2 łyżki masło
- 2 ząbki przeciśnięte przez praskę czosnek
- 600 g passata pomidorowa
- 1-2 łyżeczki papryka słodka
- 1 łyżeczka papryka ostra
- 1-2 łyżeczki kumin
- 1/2 łyżeczki cukier
- do smaku sól
- 100 ml śmietana 30%
Wykonanie
- Umyty i osuszony filet z kurczaka oczyść z niedoskonałości, a następnie pokrój w średniej wielkości kostkę. W misce umieść jogurt i wszystkie pozostałe składniki marynaty. Dokładnie wymieszaj a następnie dodaj kurczaka i dokładnie obtocz go w marynacie. Miskę zawiń szczelnie folią spożywczą i odstaw do lodówki na min. 1 godzinę a najlepiej na całą noc.
- Zamarynowanego kurczaka podsmażamy na patelni grillowej do zarumienienia. Gotowego zdejmujemy z patelni i przekładamy do miski.
- W garnku rozgrzej masło i podsmaż na nim przeciśnięty przez praskę czosnek. Po 30 sekundach dodaj paprykę słodką i ostrą oraz kumin i smaż jeszcze przez 1 minutę. Dolej passatę pomidorową. Doprawiamy do smaku cukrem oraz solą i gotujemy sos przez około 15 minut. Po tym czasie do sosu dorzuć kawałki kurczaka i gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 10 minut. Po tym czasie dolej kremówkę i wymieszaj.
- Całość podaj z chlebkiem naan, pitą lub dowolnym ryżem.
Do masali poza podanymi składnikami polecam dodać jeszcze nasiona kolendry, kurkumę i jak ktoś ma to także kasuri methi (liść kozieradki) będzie wtedy bogatsza w smaku i zbliżona do tego jak podają Indusi :) a jak z ryżem to koniecznie basmati :)
Pozdrawiam :)