Kurczak Tikka Masala

24

Kurczak Tikka Masala to jeden z najbardziej znanych przepisów kuchni indyjskiej. Marynowane przez noc w jogurcie i przyprawach, a następnie grillowane kawałki kurczaka w pysznym pomidorowym sosie to świetny pomysł na ciekawy weekendowy obiad.

Kurczak Tikka Masala

Składniki

Marynata

  • 2 pojedyncze ok 500g filet z kurczaka
  • 180 g jogurt naturalny
  • 1 łyżka sok z cytryny
  • 1,5 łyżeczki kumin
  • 1 łyżeczka cynamon
  • 1,5 łyżeczki papryka ostra
  • 1 łyżeczka papryka słodka
  • 1 łyżeczka najlepiej świeżego, startego imbir
  • 1 łyżeczka opcjonalnie garam masala
  • do smaku sól

Sos pomidorowy

  • 2 łyżki masło
  • 2 ząbki przeciśnięte przez praskę czosnek
  • 600 g passata pomidorowa
  • 1-2 łyżeczki papryka słodka
  • 1 łyżeczka papryka ostra
  • 1-2 łyżeczki kumin
  • 1/2 łyżeczki cukier
  • do smaku sól
  • 100 ml śmietana 30%

Wykonanie

  • Umyty i osuszony filet z kurczaka oczyść z niedoskonałości, a następnie pokrój w średniej wielkości kostkę. W misce umieść jogurt i wszystkie pozostałe składniki marynaty. Dokładnie wymieszaj a następnie dodaj kurczaka i dokładnie obtocz go w marynacie. Miskę zawiń szczelnie folią spożywczą i odstaw do lodówki na min. 1 godzinę a najlepiej na całą noc.
  • Zamarynowanego kurczaka podsmażamy na patelni grillowej do zarumienienia. Gotowego zdejmujemy z patelni i przekładamy do miski.
  • W garnku rozgrzej masło i podsmaż na nim przeciśnięty przez praskę czosnek. Po 30 sekundach dodaj paprykę słodką i ostrą oraz kumin i smaż jeszcze przez 1 minutę. Dolej passatę pomidorową. Doprawiamy do smaku cukrem oraz solą i gotujemy sos przez około 15 minut. Po tym czasie do sosu dorzuć kawałki kurczaka i gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 10 minut. Po tym czasie dolej kremówkę i wymieszaj.
  • Całość podaj z chlebkiem naan, pitą lub dowolnym ryżem.

Kurczak Tikka Masala

Join the Conversation

  1. Do masali poza podanymi składnikami polecam dodać jeszcze nasiona kolendry, kurkumę i jak ktoś ma to także kasuri methi (liść kozieradki) będzie wtedy bogatsza w smaku i zbliżona do tego jak podają Indusi :) a jak z ryżem to koniecznie basmati :)
    Pozdrawiam :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Oceń przepis:




Like
Close
Pogotujmy.pl - blog tworzony z ❤️ od 2014 roku.
Wszystkie prawa zastrzeżone.
Close