
Kurczak Tikka Masala
Kurczak Tikka Masala to jeden z najbardziej znanych przepisów kuchni indyjskiej. Marynowane przez noc w jogurcie i przyprawach, a następnie grillowane kawałki kurczaka w pysznym pomidorowym sosie to świetny pomysł na ciekawy weekendowy obiad.

Kurczak Tikka Masala
Składniki:
- Marynata
- filet z kurczaka - 2 pojedyncze (ok 500g)
- jogurt naturalny - 180g
- sok z cytryny - 1 łyżka
- kumin - 1,5 łyżeczki
- cynamon - 1 łyżeczka
- papryka ostra - 1,5 łyżeczki
- papryka słodka - 1 łyżeczka
- imbir - 1 łyżeczka (najlepiej świeżego, startego)
- garam masala - 1 łyżeczka (opcjonalnie)
- sól - do smaku
- Sos pomidorowy
- masło - 2 łyżki
- czosnek - 2 ząbki (przeciśnięte przez praskę)
- passata pomidorowa - 600g
- papryka słodka - 1-2 łyżeczki
- papryka ostra - 1 łyżeczka
- kumin - 1-2 łyżeczki
- cukier - 1/2 łyżeczki
- sól - do smaku
- śmietana 30% - 100ml
Wykonanie:
Umyty i osuszony filet z kurczaka oczyść z niedoskonałości, a następnie pokrój w średniej wielkości kostkę. W misce umieść jogurt i wszystkie pozostałe składniki marynaty. Dokładnie wymieszaj a następnie dodaj kurczaka i dokładnie obtocz go w marynacie. Miskę zawiń szczelnie folią spożywczą i odstaw do lodówki na min. 1 godzinę a najlepiej na całą noc.
Zamarynowanego kurczaka podsmażamy na patelni grillowej do zarumienienia. Gotowego zdejmujemy z patelni i przekładamy do miski.
W garnku rozgrzej masło i podsmaż na nim przeciśnięty przez praskę czosnek. Po 30 sekundach dodaj paprykę słodką i ostrą oraz kumin i smaż jeszcze przez 1 minutę. Dolej passatę pomidorową. Doprawiamy do smaku cukrem oraz solą i gotujemy sos przez około 15 minut. Po tym czasie do sosu dorzuć kawałki kurczaka i gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 10 minut. Po tym czasie dolej kremówkę i wymieszaj.
Całość podaj z chlebkiem naan, pitą lub dowolnym ryżem.
Do masali poza podanymi składnikami polecam dodać jeszcze nasiona kolendry, kurkumę i jak ktoś ma to także kasuri methi (liść kozieradki) będzie wtedy bogatsza w smaku i zbliżona do tego jak podają Indusi :) a jak z ryżem to koniecznie basmati :)
Pozdrawiam :)