Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Ananas

Kurczak w sosie słodko-kwaśnym z ananasem

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Kurczak w sosie słodko-kwaśnym z ananasem to pyszny pomysł na obiad w nieco azjatyckich klimatach. Idealny z ugotowanym na sypko ryżem ale także dowolnym makaronem (np. ryżowym, noodlami czy soba).

Kurczak w sosie słodko-kwaśnym z ananasem

Prep Time 35 mins
Total Time 35 mins

Składniki:

  • pojedyńczy ok. 300g filet z kurczaka 1
  • naprawdę duża lub 2 mniejsze pokrojona w słupki papryka 1
  • średniej wielkości pokrojona w słupki marchew 1
  • niewielka posiekana cebula 1
  • ząbki przeciśnięte przez praskę czosnek 3-4
  • ok. 3-4cm kawałek starty imbir
  • świeżego lub 1/2 puszki ananas 1/2
  • łyżeczka papryka słodka 3/4
  • łyżeczki jeżeli wolisz mniej pikantne potrawy, dodaj mniej papryka ostra 3/4
  • łyzeczki opcjonalnie curry 1/2
  • łyżeczka przyprawa 5 smaków 1

Dodatkowo:

  • łyżki sos sojowy 2
  • łyżki ocet ryżowy 2-3
  • syrop z puszki lub wyciśniety sok ananasowy 60 g
  • łyżeczka cukier 1
  • szklanki passata pomidorowa 1/2
  • łyżeczki mąka ziemniaczana 1/2

Instructions

  • Kurczaka oczyść z niedoskonałości, umyj, osusz i pokrój w cienkie plastry lub w kostkę. W woku lub na głębszej patelni rozgrzej 2 łyżki dowolnego oleju (polecam sezamowy) i wrzuć mięso. Podsmażaj przez 3-4 minuty, a następnie dodaj przyprawy: paprykę słodką, paprykę ostrą, curry i przyprawę 5 smaków. Smaż mięso jeszcze przez 2-3 minuty, a następnie przełóż je z patelni na talerz. Na pozostałym tłuszczu podsmaż warzywa. W pierwszej kolejności zeszklij cebulę, następnie wrzuć marchew. Po około 4 minutach dodaj paprykę i podsmażaj całość jeszcze przez około 7 minut. Po tym czasie dodaj imbir, czosnek, pokrojonego w kostkę ananasa oraz przygotowanego wcześniej kurczaka. Całość smaż razem przez około 5 minut aż smaki się połączą.
  • W międzyczasie w misce wymieszaj wszystkie dodatkowe składniki: sos sojowy, ocet ryżowy, sok ananasowy, cukier, passatę i mąkę ziemniaczaną. Wlej całość do woka cały czas energicznie mieszając. Doprowadź do zagotowania. Jeżeli sos będzie zbyt gęsty, dodaj nieco wody lub soku ananasowego. W razie potrzeby dopraw całość solą i pieprzem do smaku.
  • Podawaj z ugotowanym na sypko ryżem lub makaronem.

 

Author

Cześć, tutaj Piotr, twórca Pogotujmy.pl. Mam nadzieje, że spodobała Ci się wizyta na moim blogu i jeszcze do mnie wpadniesz po nowe, kulinarne inspiracje :)

2 komentarze

  1. „Uwielbiam” takie przepisy, których autor/autorka nawet nie przeczyta po napisaniu. 1/2 ananasa, który nigdzie potem nie jest użyty :/

    • Piotr Reply

      Ananasa dodajemy razem z czosnkiem i imbirem. Niestety, jestem tylko człowiekiem i zdarza mi się coś przeoczyć ;) Już poprawione.

Write A Comment

Oceń przepis: