
Kurczak w sosie słodko-kwaśnym z ananasem
Kurczak w sosie słodko-kwaśnym z ananasem to pyszny pomysł na obiad w nieco azjatyckich klimatach. Idealny z ugotowanym na sypko ryżem ale także dowolnym makaronem (np. ryżowym, noodlami czy soba).

- Czas przygotowania: 35 minut
Kurczak w sosie słodko-kwaśnym z ananasem
Składniki:
- filet z kurczaka - 1 pojedyńczy (ok. 300g)
- papryka - 1 naprawdę duża lub 2 mniejsze (pokrojona w słupki)
- marchew - 1 średniej wielkości (pokrojona w słupki)
- cebula - 1 niewielka (posiekana)
- czosnek - 3-4 ząbki (przeciśnięte przez praskę)
- imbir - ok. 3-4cm kawałek (starty)
- ananas - 1/2 świeżego lub 1/2 puszki
- papryka słodka - 3/4 łyżeczka
- papryka ostra - 3/4 łyżeczki (jeżeli wolisz mniej pikantne potrawy, dodaj mniej)
- curry - 1/2 łyzeczki (opcjonalnie)
- przyprawa 5 smaków - 1 łyżeczka
- Dodatkowo:
- sos sojowy - 2 łyżki
- ocet ryżowy - 2-3 łyżki
- sok ananasowy - 60g (syrop z puszki lub wyciśniety)
- cukier - 1 łyżeczka
- passata pomidorowa - 1/2 szklanki
- mąka ziemniaczana - 1/2 łyżeczki
Wykonanie:
- Kurczaka oczyść z niedoskonałości, umyj, osusz i pokrój w cienkie plastry lub w kostkę. W woku lub na głębszej patelni rozgrzej 2 łyżki dowolnego oleju (polecam sezamowy) i wrzuć mięso. Podsmażaj przez 3-4 minuty, a następnie dodaj przyprawy: paprykę słodką, paprykę ostrą, curry i przyprawę 5 smaków. Smaż mięso jeszcze przez 2-3 minuty, a następnie przełóż je z patelni na talerz. Na pozostałym tłuszczu podsmaż warzywa. W pierwszej kolejności zeszklij cebulę, następnie wrzuć marchew. Po około 4 minutach dodaj paprykę i podsmażaj całość jeszcze przez około 7 minut. Po tym czasie dodaj imbir, czosnek, pokrojonego w kostkę ananasa oraz przygotowanego wcześniej kurczaka. Całość smaż razem przez około 5 minut aż smaki się połączą.
- W międzyczasie w misce wymieszaj wszystkie dodatkowe składniki: sos sojowy, ocet ryżowy, sok ananasowy, cukier, passatę i mąkę ziemniaczaną. Wlej całość do woka cały czas energicznie mieszając. Doprowadź do zagotowania. Jeżeli sos będzie zbyt gęsty, dodaj nieco wody lub soku ananasowego. W razie potrzeby dopraw całość solą i pieprzem do smaku.
- Podawaj z ugotowanym na sypko ryżem lub makaronem.
„Uwielbiam” takie przepisy, których autor/autorka nawet nie przeczyta po napisaniu. 1/2 ananasa, który nigdzie potem nie jest użyty :/
Ananasa dodajemy razem z czosnkiem i imbirem. Niestety, jestem tylko człowiekiem i zdarza mi się coś przeoczyć ;) Już poprawione.