
Łazanki z boczkiem i białą kapustą
Łazanki z boczkiem i kapustą – po prostu, pyszne danie kuchni polskiej, które musiało znaleźć swoje miejsce na blogu. Niezawodny przepis na łazanki idealne!

- Czas przygotowania: 60 minut
- Ilość porcji: 3-4 porcje
Łazanki z boczkiem i kapustą
Łazanki z boczkiem i kapustą - po prostu, pyszne danie kuchni polskiej, które musiało znaleźć swoje miejsce na blogu. Niezawodny przepis na łazanki idealne!
Składniki:
- makaron - 400g, łazanki
- boczek - ok. 200g, surowy, wędzony
- wędlina - ok. 150g, dowolna (opcjonalnie)*
- cebula - 1-2 średniej wielkości
- kapusta biała - 1/2 główki
- koperek - 1 pęczek
- smalec - 1 łyżka (w przypadku, gdy boczek okaże się chudy)
- sól, pieprz
- przyprawa warzywna - 1 łyżeczka, domowej lub bio (opcjonalnie)
- * Można zastąpić także dobrej jakości kiełbasą.
Wykonanie:
- Boczek i szynkę kroimy w niewielką kostkę. Boczek umieszczamy w zimnym naczyniu, stopniowo podgrzewamy i smażymy przez około 3-4 minuty aż wytopi się znaczna część tłuszczu. Następnie dorzucamy wędlinę lub kiełbasę i smażymy razem przez kilka - kilkanaście minut.
- W tym czasie drobno siekamy cebulę i szatkujemy kapustę. Kapustę umieszczamy w misce i solimy by ta nieco zmiękła.
- Cebulę dodajemy do naczynia i smażymy 3-4 minuty. Dorzucamy wypłukaną z nadmiaru soli kapustę i całość smażymy (często mieszając) pod przykryciem przez około 30-40 minut.
- W między czasie w dużej ilości osolonej wody gotujemy makaron łazanki. Gotowy odcedzamy i przelewamy zimną wodą.
- Kapustę przyprawiamy intensywnie solą, pieprzem i ewentualnie przyprawą warzywną. Jeśli mamy, możemy pokosić się również o dodanie odrobiny cząbru, który nieco podbije smak.
- Kiedy kapusta będzie miękka, dodajemy drobno posiekany koperek i ugotowany makaron. Składniki dokładnie mieszamy i podajemy.