Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
KUCHNIA POLSKA

Kluski leniwe ze śmietaną i truskawkowym musem

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Kluski leniwe ze śmietaną i truskawkowym musem to pyszny pomysł na prosty i bardzo szybki w przygotowaniu obiad. Wystarczy tylko kilka składników i mniej niż 30 minut na ich przygotowanie. Dodatek zmieszanej z cukrem śmietany i truskawkowego musu doskonale się z nimi komponuje – zresztą sprawdźcie sami! :)

Kluski leniwe ze śmietaną i truskawkowym musem

Prep Time 25 mins
Cook Time 5 mins
Total Time 30 mins

Składniki:

Leniwe:

  • twaróg 500 g
  • sztuki jajka 2
  • + do podsypania mąka pszenna 225 g
  • szczypta sól

Śmietana z cukrem:

  • szklanki śmietana 18% 1/2
  • łyżki cukier brązowy 1-2

Mus truskawkowy:

  • ok. 150g truskawki
  • do smaku cukier

Instructions

  • 1. Mąkę przesiej na stolnicę. Dodaj rozkruszony biały ser, jajka i szczyptę soli. Wyrabiaj ciasto aż do połączenia wszystkich składników, w razie potrzeby podsypując niedużą ilością mąki. Gotowe ciasto podziel na 3-4 części i uformuj z każdej podłużny wałek. Delikatnie spłaszcz go nożem (lub widelcem) i pokrój w kształt rombów. Gotuj partiami we wrzącej, lekko osolonej wodzie. Gdy wypłyną, odczekaj około minuty i wyłóż na talerz. Śmietanę wymieszaj z cukrem. Truskawki zmiksuj z cukrem.  Leniwe podawaj z przygotowanymi dodatkami.
  • Pamiętaj, że ilość cukru możesz dowolnie zmniejszać lub zupełnie z niego zrezygnować, kiedy truskawki okażą się wystarczająco słodkie naturalnie.

Kluski leniwe ze śmietaną i truskawkowym musem

Author

Cześć, tutaj Piotr, twórca Pogotujmy.pl. Mam nadzieje, że spodobała Ci się wizyta na moim blogu i jeszcze do mnie wpadniesz po nowe, kulinarne inspiracje :)

Write A Comment

Oceń przepis: