
Kluski leniwe ze śmietaną i truskawkowym musem
Kluski leniwe ze śmietaną i truskawkowym musem to pyszny pomysł na prosty i bardzo szybki w przygotowaniu obiad. Wystarczy tylko kilka składników i mniej niż 30 minut na ich przygotowanie. Dodatek zmieszanej z cukrem śmietany i truskawkowego musu doskonale się z nimi komponuje – zresztą sprawdźcie sami! :)

- Czas przygotowania: 25 minut
- Czas przyrządzania: 5 minut
Kluski leniwe ze śmietaną i truskawkowym musem
Składniki:
- Leniwe:
- twaróg - 500g
- jajka - 2 sztuki
- mąka pszenna - 225g + do podsypania
- sól - szczypta
- Śmietana z cukrem:
- śmietana 18% - 1/2 szklanki
- cukier brązowy - 1-2 łyżki
- Mus truskawkowy:
- truskawki - ok. 150g
- cukier - do smaku
Wykonanie:
1. Mąkę przesiej na stolnicę. Dodaj rozkruszony biały ser, jajka i szczyptę soli. Wyrabiaj ciasto aż do połączenia wszystkich składników, w razie potrzeby podsypując niedużą ilością mąki. Gotowe ciasto podziel na 3-4 części i uformuj z każdej podłużny wałek. Delikatnie spłaszcz go nożem (lub widelcem) i pokrój w kształt rombów. Gotuj partiami we wrzącej, lekko osolonej wodzie. Gdy wypłyną, odczekaj około minuty i wyłóż na talerz. Śmietanę wymieszaj z cukrem. Truskawki zmiksuj z cukrem. Leniwe podawaj z przygotowanymi dodatkami.
Pamiętaj, że ilość cukru możesz dowolnie zmniejszać lub zupełnie z niego zrezygnować, kiedy truskawki okażą się wystarczająco słodkie naturalnie.