fbpx

Kluski leniwe ze śmietaną i truskawkowym musem

Kluski leniwe ze śmietaną i truskawkowym musem to pyszny pomysł na prosty i bardzo szybki w przygotowaniu obiad. Wystarczy tylko kilka składników i mniej niż 30 minut na ich przygotowanie. Dodatek zmieszanej z cukrem śmietany i truskawkowego musu doskonale się z nimi komponuje – zresztą sprawdźcie sami! :)

Kluski leniwe ze śmietaną i truskawkowym musem

Czas przygotowania 25 minutes
Czas gotowania/pieczenia 5 minutes
Całkowity czas 30 minutes

Składniki:

Leniwe:

  • twaróg 500 g
  • sztuki jajka 2
  • + do podsypania mąka pszenna 225 g
  • szczypta sól

Śmietana z cukrem:

  • szklanki śmietana 18% 1/2
  • łyżki cukier brązowy 1-2

Mus truskawkowy:

  • ok. 150g truskawki
  • do smaku cukier

Wykonanie

  • 1. Mąkę przesiej na stolnicę. Dodaj rozkruszony biały ser, jajka i szczyptę soli. Wyrabiaj ciasto aż do połączenia wszystkich składników, w razie potrzeby podsypując niedużą ilością mąki. Gotowe ciasto podziel na 3-4 części i uformuj z każdej podłużny wałek. Delikatnie spłaszcz go nożem (lub widelcem) i pokrój w kształt rombów. Gotuj partiami we wrzącej, lekko osolonej wodzie. Gdy wypłyną, odczekaj około minuty i wyłóż na talerz. Śmietanę wymieszaj z cukrem. Truskawki zmiksuj z cukrem.  Leniwe podawaj z przygotowanymi dodatkami.
  • Pamiętaj, że ilość cukru możesz dowolnie zmniejszać lub zupełnie z niego zrezygnować, kiedy truskawki okażą się wystarczająco słodkie naturalnie.

Kluski leniwe ze śmietaną i truskawkowym musem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń przepis:




Close
Pogotujmy.pl - blog tworzony z ❤️ od 2014 roku.
Wszystkie prawa zastrzeżone.
Close