Lody truskawkowo-malinowe z mascarpone, czyli wręcz rewelacyjny domowy deser, który doskonale smakuje i jeszcze lepiej orzeźwi Was w ciepłe dni!


Przepis ten jest także pierwszym przepisem otwierającym nową serię na blogu. Pogotujmy sezonowo razem z Hurom to cotygodniowa dawka przepysznych(!) inspiracji z wykorzystaniem produktów aktualnie najsmaczniejszych. Na blogu regularnie pojawiać będą się przepisy zarówno na dania słodkie jak i wytrawne. Każdy z pewnością znajdzie tutaj chociaż kilka swoich ulubieńców :) Serdecznie zapraszam Was do jej śledzenia, nowy przepis w każdy poniedziałek :)

Wracając jeszcze do przepisu tytułowego, czyli lodów truskawkowo-malinowych z mascarpone, są one deserem, który przypadnie do gustu wszystkim – dorosłym i dzieciom. Ważną kwestią dotyczącą ich przygotowania (jeżeli nie posiadamy maszynki do lodów), jest fakt ich systematycznego mieszania lub miksowania (mniej więcej co 30 minut). Sprawi to, że lody będą kremowe i pozbawione kryształków lodu. Absolutnie najlepsze są te jeszcze “świeżo zamrożone”, czyli po około 3-5 godzinach w zamrażarce. Mają one wtedy wręcz idealną konsystencję i smak. Niestety musimy pamiętać, że lody, które w zamrażarce spędzą zdecydowanie więcej czasu, muszą zostać wyjęte na przynajmniej około 10-20 minut przed zjedzeniem. Wszystko przez naturalność naszego wyrobu, pozbawionego jajek oraz wszelkich spulchniaczy i substancji pomocnych w długotrwałym utrzymaniu odpowiedniej konsystencji, wykorzystywanych przez producentów lodów sklepowych :)

Lody truskawkowo-malinowe z mascarpone

DSC_6162-7

DSC_6199

DSC_6199-2

pogotujmysezonowo-owoce (1)

hurom-promo-owoce

 

Smacznego! :)

Jeśli masz jeszcze jakieś pytania związane z przepisem, śmiało zadaj je w komentarzu poniżej! Postaram się rozwiać wszelkie Twoje wątpliwości możliwie jak najszybciej :)

A jeśli już wypróbowałeś ten przepis, będzie mi bardzo miło gdy napiszesz czy przypadł Ci do gustu i zamieścisz swoje zdjęcie :)


Dodaj do ulubionych