Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Desery

Lody truskawkowo-malinowe z mascarpone

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Lody truskawkowo-malinowe z mascarpone, czyli wręcz rewelacyjny domowy deser, który doskonale smakuje i jeszcze lepiej orzeźwi Was w ciepłe dni!


Przepis ten jest także pierwszym przepisem otwierającym nową serię na blogu. Pogotujmy sezonowo razem z Hurom to cotygodniowa dawka przepysznych(!) inspiracji z wykorzystaniem produktów aktualnie najsmaczniejszych. Na blogu regularnie pojawiać będą się przepisy zarówno na dania słodkie jak i wytrawne. Każdy z pewnością znajdzie tutaj chociaż kilka swoich ulubieńców :) Serdecznie zapraszam Was do jej śledzenia, nowy przepis w każdy poniedziałek :)

Wracając jeszcze do przepisu tytułowego, czyli lodów truskawkowo-malinowych z mascarpone, są one deserem, który przypadnie do gustu wszystkim – dorosłym i dzieciom. Ważną kwestią dotyczącą ich przygotowania (jeżeli nie posiadamy maszynki do lodów), jest fakt ich systematycznego mieszania lub miksowania (mniej więcej co 30 minut). Sprawi to, że lody będą kremowe i pozbawione kryształków lodu. Absolutnie najlepsze są te jeszcze „świeżo zamrożone”, czyli po około 3-5 godzinach w zamrażarce. Mają one wtedy wręcz idealną konsystencję i smak. Niestety musimy pamiętać, że lody, które w zamrażarce spędzą zdecydowanie więcej czasu, muszą zostać wyjęte na przynajmniej około 10-20 minut przed zjedzeniem. Wszystko przez naturalność naszego wyrobu, pozbawionego jajek oraz wszelkich spulchniaczy i substancji pomocnych w długotrwałym utrzymaniu odpowiedniej konsystencji, wykorzystywanych przez producentów lodów sklepowych :)

Lody truskawkowo-malinowe z mascarpone

Lody truskawkowo-malinowe z mascarpone, czyli wręcz rewelacyjny domowy deser, który doskonale smakuje i jeszcze lepiej orzeźwi Was w ciepłe dni!
Prep Time 15 mins
Cook Time 4 hrs
Total Time 4 hrs 15 mins

Składniki:

Lody:

  • śmietana 30% 250 ml
  • mascaropne 250 g
  • ok. 50-150g w zależności od słodkości soku owocowego cukier puder

Sok owocowy:

  • ok. 250g truskawki
  • ok. 150g maliny

Dodatkowo:

  • do dekoracji mięta
  • ok. 50g truskawki
  • ok. 50g maliny

Instructions

  • Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Dodajemy serek mascarpone i delikatnie łączymy.
  • Maliny oraz odszypułkowane truskawki umieszczamy w wyciskarce Hurom One Stop H-AI o drobnym sicie i manetce ustawionej w pozycji zamkniętej. Wyciskamy sok.
  • Sok dodajemy do śmietanowego kremu i dokładnie mieszamy. Dodajemy także rozdrobnione truskawki i maliny.
  • Całość umieszczamy w zamrażarce i chłodzimy przez około 3-5 godzin, mieszając lub miksując lody co 30 minut.
  • Gotowe podajemy z dodatkową porcją świeżych owoców oraz miętą.

Lody truskawkowo-malinowe z mascarpone

DSC_6162-7

DSC_6199

DSC_6199-2

pogotujmysezonowo-owoce (1)

hurom-promo-owoce

 

Author

Cześć, tutaj Piotr, twórca Pogotujmy.pl. Mam nadzieje, że spodobała Ci się wizyta na moim blogu i jeszcze do mnie wpadniesz po nowe, kulinarne inspiracje :)

1 Comment

Write A Comment

Oceń przepis: