
Makaron (penne) carbonara
Makaron (penne) carbonara – popularny klasyk, często jednak przygotowywany dosyć niepoprawnie bo z dodatekiem śmietany czy cebuli, które w oryginalnej wersji są zupełnie zbędne. Wypróbuj mój sprawdzony przepis na pyszną carbonarę w wersji możliwie najbardziej zbliżonej do klasycznej, choć z pewnym wyjątkiem, bo makaron spaghetti zastępuje u mnie penne! :)

- Czas przygotowania: 15 minut
- Ilość porcji: 3-4 porcje
Spaghetti carbonara
Spaghetti carbonara - popularny klasyk, często jednak przygotowywany dosyć niepoprawnie bo z dodatekiem śmietany czy cebuli, które w oryginalnej wersji są zupełnie zbędne. Wypróbuj mój sprawdzony przepis na pyszną carbonarę w wersji możliwie najbardziej zbliżonej do klasycznej! :)
Składniki:
- makaron - 400g, spaghetti
- boczek - 250g, wędzonego (polecam użycie pancetty)
- jajka - 5 mniejszych
- parmezan - 80-100g
- natka pietruszki - do posypania (opcjonalnie)
- sól, pieprz
Wykonanie:
- Makaron gotujemy al dente w dużej ilości osolonej wody, przed odcedzeniem zostawiając jej jednak ok. 1/2 szklanki.
- Na suchej patelni podsmażamy drobno posiekany boczek do zarumienienia przez kilka minut. W międzyczasie jajka mieszamy dokładnie ze startym serem, solą i pieprzem.
- Do boczku dorzucamy ugotowany makaron i pozostawioną wodę z jego gotowania. Doprowadzamy do solidnego podgrzania i zdejmujemy z ognia.
- Dolewamy jajeczną mieszankę i energicznie mieszamy całość do dokładnego połączenia, uważając by jajka się nie ścięły i nie stworzyły nam jajecznicy.
- Podajemy natychmiast, posypane dodatkową dawką sera i łyżeczką posiekanej natki pietruszki.