Makaron (penne) carbonara

Makaron (penne) carbonara – popularny klasyk, często jednak przygotowywany dosyć niepoprawnie bo z dodatekiem śmietany czy cebuli, które w oryginalnej wersji są zupełnie zbędne. Wypróbuj mój sprawdzony przepis na pyszną carbonarę w wersji możliwie najbardziej zbliżonej do klasycznej, choć z pewnym wyjątkiem, bo makaron spaghetti zastępuje u mnie penne! :)


Spaghetti carbonara

Spaghetti carbonara - popularny klasyk, często jednak przygotowywany dosyć niepoprawnie bo z dodatekiem śmietany czy cebuli, które w oryginalnej wersji są zupełnie zbędne. Wypróbuj mój sprawdzony przepis na pyszną carbonarę w wersji możliwie najbardziej zbliżonej do klasycznej! :)
Prep Time 15 mins
Total Time 15 mins

Składniki:

  • g spaghetti makaron 400
  • g wędzonego (polecam użycie pancetty) boczek 250
  • mniejszych jajka 5
  • parmezan 80-100 g
  • do posypania opcjonalnie natka pietruszki
  • sól pieprz

Instructions

  • Makaron gotujemy al dente w dużej ilości osolonej wody, przed odcedzeniem zostawiając jej jednak ok. 1/2 szklanki.
  • Na suchej patelni podsmażamy drobno posiekany boczek do zarumienienia przez kilka minut. W międzyczasie jajka mieszamy dokładnie ze startym serem, solą i pieprzem.
  • Do boczku dorzucamy ugotowany makaron i pozostawioną wodę z jego gotowania. Doprowadzamy do solidnego podgrzania i zdejmujemy z ognia.
  • Dolewamy jajeczną mieszankę i energicznie mieszamy całość do dokładnego połączenia, uważając by jajka się nie ścięły i nie stworzyły nam jajecznicy.
  • Podajemy natychmiast, posypane dodatkową dawką sera i łyżeczką posiekanej natki pietruszki.

Makaron (penne) carbonara

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Oceń przepis:




Close
Pogotujmy.pl - blog tworzony z ❤️ od 2014 roku.
Wszystkie prawa zastrzeżone.
Close