Makaron z kurczakiem po chińsku

Makaron z kurczakiem po chińsku – proste, aromatyczne i naprawdę pyszne danie, które jeść mogę nieustannie i do którego uwielbiam powracać. Kurczak, duża ilość warzyw i mnóstwo smaku – pycha!

Makaron z kurczakiem po chińsku

Makaron z kurczakiem po chińsku - proste, aromatyczne i naprawdę pyszne danie, które jeść mogę nieustannie i do którego uwielbiam powracać. Kurczak, duża ilość warzyw i mnóstwo smaku - pycha!
Prep Time 40 mins
Total Time 40 mins

Składniki:

  • pojedyncze filet z kurczaka 2
  • duże marchewka 2-3
  • u mnie czerwona i żółta papryka 2
  • niewielki por 1
  • ok. 180g pędy bambusa
  • puszki odsączonej kiełki fasoli mung 1/2
  • garść namoczonych w gorącej wodzie i posiekanych grzyby mun
  • mały ząbek czosnek 1
  • łyżki sos sojowy 3-4
  • duże szczypty papryka słodka 2
  • duże szczypty papryka ostra 2
  • duża szczypta imbir
  • szczypta ja dodaję solidną cynamon
  • opcjonalnie sól pieprz
  • szklanki woda 1/2
  • łyżeczka mąka ziemniaczana 1

Dodatkowo:

  • dowolny u mnie Soba makaron

Instructions

  • Mięso oczyszczamy i kroimy w cienkie paseczki. Marchewkę i paprykę kroimy w słupki. W woku rozgrzewamy 2-3 łyżki oleju ryżowego i podsmażamy na nim marchewkę przez 5 minut. Podsmażoną marchew przekładamy na talerz, a na wok wrzucamy kurczaka. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, sos sojowy, paprykę słodką, paprykę ostrą, imbir i cynamon. Podsmażamy przez kilka minut.
  • Dodajemy paprykę, podsmażoną marchew, pora, pędy bambusa, kiełki i grzyby mun. Smażymy razem przez kilka - kilkanaście minut aż warzywa zmiękną, ale będą wciąż lekko chrupkie.
  • W szklance mieszamy ze sobą wodę i mąkę ziemniaczaną. Mączną mieszankę wlewamy do naszego woka bardzo energicznie mieszając i doprowadzamy do zagotowania.
  • Dodajemy wcześniej ugotowany, zgodnie z przepisem na opakowaniu, makaron,  kosztujemy i w razie potrzeby doprawiamy solą, pieprzem lub ponownie wskazaną mieszanką przypraw do smaku.

DSC_1860-8

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Oceń przepis:




Close
Pogotujmy.pl - blog tworzony z ❤️ od 2014 roku.
Wszystkie prawa zastrzeżone.
Close