
Makaron z kurczakiem po chińsku
Makaron z kurczakiem po chińsku – proste, aromatyczne i naprawdę pyszne danie, które jeść mogę nieustannie i do którego uwielbiam powracać. Kurczak, duża ilość warzyw i mnóstwo smaku – pycha!

- Czas przygotowania: 40 minut
Makaron z kurczakiem po chińsku
Makaron z kurczakiem po chińsku - proste, aromatyczne i naprawdę pyszne danie, które jeść mogę nieustannie i do którego uwielbiam powracać. Kurczak, duża ilość warzyw i mnóstwo smaku - pycha!
Składniki:
- filet z kurczaka - 2 pojedyncze
- marchewka - 2-3 duże
- papryka - 2 (u mnie czerwona i żółta)
- por - 1 niewielki
- pędy bambusa - ok. 180g
- kiełki fasoli mung - 1/2 puszki (odsączonej)
- grzyby mun - garść (namoczonych w gorącej wodzie i posiekanych)
- czosnek - 1 mały ząbek
- sos sojowy - 3-4 łyżki
- papryka słodka - 2 duże szczypty
- papryka ostra - 2 duże szczypty
- imbir - duża szczypta
- cynamon - szczypta (ja dodaję solidną)
- sól, pieprz - opcjonalnie
- woda - 1/2 szklanki
- mąka ziemniaczana - 1 łyżeczka
- Dodatkowo:
- makaron - dowolny, u mnie Soba
Wykonanie:
- Mięso oczyszczamy i kroimy w cienkie paseczki. Marchewkę i paprykę kroimy w słupki. W woku rozgrzewamy 2-3 łyżki oleju ryżowego i podsmażamy na nim marchewkę przez 5 minut. Podsmażoną marchew przekładamy na talerz, a na wok wrzucamy kurczaka. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, sos sojowy, paprykę słodką, paprykę ostrą, imbir i cynamon. Podsmażamy przez kilka minut.
- Dodajemy paprykę, podsmażoną marchew, pora, pędy bambusa, kiełki i grzyby mun. Smażymy razem przez kilka - kilkanaście minut aż warzywa zmiękną, ale będą wciąż lekko chrupkie.
- W szklance mieszamy ze sobą wodę i mąkę ziemniaczaną. Mączną mieszankę wlewamy do naszego woka bardzo energicznie mieszając i doprowadzamy do zagotowania.
- Dodajemy wcześniej ugotowany, zgodnie z przepisem na opakowaniu, makaron, kosztujemy i w razie potrzeby doprawiamy solą, pieprzem lub ponownie wskazaną mieszanką przypraw do smaku.