Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
KUCHNIE ŚWIATA

Makaron z kurczakiem i dynią w sosie Alfredo

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Ten makaron z kurczakiem i dynią w sosie Alfredo to naprawdę przepyszny pomysł na obiad dla każdego, kto niekoniecznie przejmuje się liczeniem kalorii. Doskonałe połączenie składników! :)


Już na wstępie zaznaczam, że makaron ten zdecydowanie nie jest daniem, które można by w jakimkolwiek stopniu nazwać dietetycznym. Wręcz przeciwnie, nazwałbym je raczej „postrachem dietetyków” ;) Oczywiście trochę przesadzam, jednak zdecydowanie obiad ten nie należy do najlżejszych. Jego smak rekompensuje jednak wszelkie jego minusy i sprawia, że jego kaloryczność zupełnie traci na znaczeniu. Połączenie podsmażonego i przyrumienionego boczku, razem z kurczakiem, warzywami i makaronem wraz z przepysznym sosem Alfredo na bazie śmietanki kremówki i dużej ilości parmezanu po prostu musi smakować obłędnie. Wypróbujcie to danie koniecznie! :)

Makaron z kurczakiem i dynią w sosie Alfredo

Jeśli szukasz przepisu na pyszny obiad, którego przygotowanie nie zajmie Ci dużej ilości czasu, ten przepis na makaron z kurczakiem i dynią w sosie alfredo jest doskonałą propozycją :)
Prep Time 15 mins
Cook Time 20 mins
Total Time 35 mins

Składniki:

  • polecam penne, tagliatelle lub rigatoni makaron 250 g
  • pojedyncze filet z kurczaka 2
  • ząbki czosnek 2-3
  • boczek 100 g
  • większej cukinia 1/2
  • pieczonej* dynia 100 g
  • łyżki masło 2
  • niepełna szklanka śmietana 30%
  • szklanki + do posypania parmezan 1/2
  • garść posiekanej natka pietruszki
  • garść posiekanych* pomidory suszone
  • szczypta papryka słodka
  • sól pieprz

* Można pominąć.

    Instructions

    • Kurczaka kroimy w kostkę. Doprawiamy solą, pieprzem, papryką słodką i posiekanym czosnkiem.
    • Boczek drobno kroimy i podsmażamy na patelni do zarumienienia. Dodajemy kurczaka i smażymy przez 5-7 minut. Dodajemy pokrojoną w półplasterki cukinię i dynię. Całość smażymy jeszcze przez około 4-5 minut.
    • Na patelnie dodajemy masło i po rozpuszczeniu śmietankę. Dorzucamy starty parmezan i doprawiamy solą oraz pieprzem. Podgrzewamy do czasu aż ser się rozpuści i sos zgęstnieje.
    • Całość mieszamy z natką pietruszki, suszonymi pomidorami (jeśli używamy) i makaronem.
    • Podajemy posypane dodatkowo parmezanem.

    [/foodiepress]

    Author

    Cześć, tutaj Piotr, twórca Pogotujmy.pl. Mam nadzieje, że spodobała Ci się wizyta na moim blogu i jeszcze do mnie wpadniesz po nowe, kulinarne inspiracje :)

    1 Comment

    Write A Comment

    Oceń przepis: