Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
KUCHNIE ŚWIATA

Makaron z bakłażanem à la Moussaka

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Makaron z bakłażanem à la Moussaka to pomysł na doskonały obiad, który przygotujecie w mgnieniu oka. Pyszny i syty.


Makaron ten to moja zupełna wariacja na temat kuchni greckiej. Moussaka – czyli chyba jedno z najpopularniejszych greckich dań – to zapiekanka, podobna do lasagni, chociaż różni je pare aspektów. Pierwszym jest fakt, że Moussaka nie jest przekładana makaronem a grillowanym bakłażanem. Druga różnica kryje się w mięsie, a dokładnie jego rodzaju. W klasycznej moussace stawia się na jagnięcinę. Całość przykryta jest solidną porcją sosu beszamelowego i zapieczona.

I w wersji klasycznej i w mojej wariacji trzon potrawy stanowi bakłażan. Czy wiedzieliście, że – uwaga, to dosyć niewiarygodna ciekawostka – bakłażan nie jest warzywem? Tak, botanicy klasyfikują go bezsprzecznie jako owoc. W dodatku bardzo niskokaloryczny i niskowęglowodanowy. Bogaty natomiast w zbawienny dla naszych procesów trawiennych i sprzyjający zrzucaniu wagi – błonnik. Znajdziecie w nim także magnez, wapń i potas.

Ja, jako absolutny fan makaronu, nie mogłem się oprzeć przed dorzuceniem makaronu do tej greckiej pyszności. Tym oto sposobem powstał dzisiejszy przepis, czyli makaron z bakłażanem a la Moussaka. Czerpie on ze swojej pierwotnej wersji wszystko co najlepsze. Bakłażan przed dorzuceniem do sosu również jest grillowany, a całość doprawiona aromatycznym cynamonem i oregano. Dzięki dodatkowi mielonego mięsa ten makaron z bakłażanem jest również bardzo syty. Całości dopełnia tarty parmezan, którego zdecydowanie nie może tutaj zabraknąć. Opcjonalnie, aby było jeszcze bardziej grecko, możecie zastąpić go fetą.

Makaron z bakłażanem à la Moussaka
rrem
Autor

Cześć, tutaj Piotr, twórca Pogotujmy.pl. Mam nadzieje, że spodobała Ci się wizyta na moim blogu i jeszcze do mnie wpadniesz po nowe, kulinarne inspiracje :)

Podziel się swoją opinią