
Makaron z kurczakiem, groszkiem cukrowym i warzywami w sosie Teriyaki
Makaron z kurczakiem, groszkiem cukrowym i warzywami w sosie Teriyaki to moja propozycja na naprawdę rewelacyjny obiad, z ogromną ilością warzyw, w pysznym sosie na bazie sosu Teriyaki. Mniam! :)
Nie wiem czy Ty również, ale ja uwielbiam przepisy, które są bardzo proste, dosyć szybkie w przygotowaniu, nie najgorzej wyglądają i pysznie smakują. Wiem, jestem trochę wymagający, ale wbrew pozorom takie gotowanie nie jest wcale tak trudne i dla przykładu właśnie dokładnie taki jest ten dzisiejszy przepis na makaron z kurczakiem, groszkiem cukrowym i warzywami. Świetnie zrównoważony posiłek, który dzięki ciekawej kompozycji przypraw i sosu Teriyaki, stanowiącego podstawę sosu, tworzy naprawdę aromatyczne i ciekawe smakowo danie! Możecie wykorzystać w nim dosłownie każdy rodzaj makaronu, czy to te bardziej orientalne jak Mie, ryżowy lub sojowy, ale równie dobrze, tak jak ja, możecie skorzystać chociażby z klasycznego spaghetti, które na marginesie świetnie tutaj pasuje! Kurczaka z powodzeniem możecie zastąpić tutaj również indykiem lub wołowiną. A jeśli macie ochotę na danie zupełnie bez dodatku mięsa, po prostu je pomińcie. Smak umami zawarty w sosie Teriyaki sprawi, że danie w wersji wege będzie równie pyszne :)

- Czas przygotowania: 10 minut
- Czas przyrządzania: 20 minut
- Ilość porcji: 2-3 porcje
Makaron z kurczakiem, groszkiem cukrowym i warzywami w sosie Teriyaki
Makaron z kurczakiem, groszkiem cukrowym i warzywami w sosie Teriyaki to moja propozycja na naprawdę rewelacyjny obiad, z ogromną ilością warzyw, w pysznym sosie na bazie sosu Teriyaki. Mniam! :)
Składniki:
- makaron - ok. 300g, dowolnego, ja tym razem wykorzystałem makaron spaghetti.
- kurczak - 1 podwójny
- cebula - 1/2 niewielkiej
- czosnek - 2-3 ząbki, przeciśniętego przez praskę
- brokuł - 1/2 większego
- groszek cukrowy - 1-2 większe garści
- papryka - 1 duża, u mnie 1/2 czerwonej i żółtej
- kukurydza - 1/2 puszki lub 1 niewielka ugotowana
- sos teriyaki - 6-7 łyżek
- cynamon - szczypta
- imbir - szczypta
- papryka słodka - 2 duże szczypty
- papryka ostra - duża szczypta
- sól, pieprz - opcjonlanie, do smaku
- cebulka dymka - garść, drobno posiekanej
Wykonanie:
- Makaron gotujemy al dente w dużej ilości osolonej wody. Odcedzony przelewamy niewielką ilością wody. Brokuł dzielimy na różyczki i blanszujemy, gotując je przez 3-4 minuty.
- Kurczaka kroimy w niewielką kostkę, doprawiamy solą i pieprzem, podsmażamy na 1-2 łyżkach oleju sezamowego. Do przyrumienionego kurczaka dodajemy drobno posiekaną cebulkę i czosnek. Smażymy przez kilka minut. Następnie dorzucamy zielony groszek i pokrojoną w paseczki paprykę. Podsmażamy przez kilka minut, następnie dorzucamy podgotowanego brokuła i kukurydzę. Całość smażymy jeszcze razem do lekkiego przyrumienienia. Dolewamy sos teriyaki i przyprawiamy cynamonem, imbirem, papryką słodką, ostrą. Całość podgrzewamy jeszcze przez chwilę. Pod koniec dodajemy drobno pokrojoną cebulkę i w razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem.
- Podajemy natychmiast, proponuję dodatkowo posypać całe danie dymką i ewentualnie sezamem.
Moje smaki! Będę robić:)