Makaron z kurczakiem i dynią w sosie śmietanowym

Prep Time 35 mins
Total Time 35 mins

Składniki:

  • drobno posiekana cebula 1,
  • pojedynczy ok 350g filet z kurczaka lub indyka 1,
  • łyżeczki papryka słodka 1/2
  • łyżeczki papryka ostra 1/2
  • łyżeczki tymianek 1/3
  • do smaku sól pieprz
  • ok. 250g dynia
  • szklanka 250ml śmietana 30% 1
  • łyżek tartego parmezan 4-5
  • łyżki posiekanej natka pietruszki 2-3

Dodatkowo

  • ok. 250g u mnie tagliatelle makaron

Instructions

  • Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i podsmażamy na nim drobno posiekaną cebulę. Filet z kurczka lub indyka kroimy w niewielką kostkę. Doprawiamy papryką słodką, ostrą, tymiankiem, solą i pieprzem. Po 4-5 minutach mięso dodajemy na patelnię i smażymy przez kolejne 7 minut.
  • W wyciskarce wolnoobrotowej Hurom One Stop H AI, z manetką umieszczoną w pozycji otwartej i grubym sitem umieszczamy bardzo drobno posiekaną dynię. Wyciskamy sok.
  • Sok i pulpę z dyni dodajemy do podsmażonego drobiu. Dodajemy pokrojone pieczarki, dolewamy śmietanę i parmezan. Gotujemy do czasu aż sos zgęstnieje.
  • Dorzucamy posiekaną pietruszkę i ugotowany makaron. Podajemy natychmiast.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Oceń przepis:




Close
Pogotujmy.pl - blog tworzony z ❤️ od 2014 roku.
Wszystkie prawa zastrzeżone.
Close