
Makaron z kurczakiem i dynią w sosie śmietanowym

- Czas przygotowania: 35 minut
Makaron z kurczakiem i dynią w sosie śmietanowym
Składniki:
- cebula - 1, drobno posiekana
- filet z kurczaka lub indyka - 1, pojedynczy (ok 350g)
- papryka słodka - 1/2 łyżeczki
- papryka ostra - 1/2 łyżeczki
- tymianek - 1/3 łyżeczki
- sól, pieprz - do smaku
- dynia - ok. 250g
- śmietana 30% - 1 szklanka, 250ml
- parmezan - 4-5 łyżek, tartego
- natka pietruszki - 2-3 łyżki, posiekanej
- Dodatkowo
- makaron - ok. 250g (u mnie tagliatelle)
Wykonanie:
- Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i podsmażamy na nim drobno posiekaną cebulę. Filet z kurczka lub indyka kroimy w niewielką kostkę. Doprawiamy papryką słodką, ostrą, tymiankiem, solą i pieprzem. Po 4-5 minutach mięso dodajemy na patelnię i smażymy przez kolejne 7 minut.
- W wyciskarce wolnoobrotowej Hurom One Stop H AI, z manetką umieszczoną w pozycji otwartej i grubym sitem umieszczamy bardzo drobno posiekaną dynię. Wyciskamy sok.
- Sok i pulpę z dyni dodajemy do podsmażonego drobiu. Dodajemy pokrojone pieczarki, dolewamy śmietanę i parmezan. Gotujemy do czasu aż sos zgęstnieje.
- Dorzucamy posiekaną pietruszkę i ugotowany makaron. Podajemy natychmiast.