
Makaron z papryką i fasolką szparową w sosie pomidorowym
Makaron z papryką i fasolką szparową w sosie pomidorowym to niewątpliwie pomysł na obiad, który przypadnie do gustu niemal każdemu! Niesamowicie prosty i szybki w przygotowaniu, pysznie smakujący i bez dodatku mięsa. Chociaż i to można dostosować do swoich potrzeb, chcąc ukontentować także tych, którzy bez mięsa nie wyobrażają sobie posiłku. Wystarczy, że najpierw, przed smażeniem warzyw, podsmażycie nieco pokrojonego w kostkę kurczaka lub indyka. A jeśli nie macie akurat pod ręką żadnego drobiu, z powodzeniem możecie wykorzystać także mięso mielone. W tym przepisie z powodzeniem również możecie skorzystać z dowolnego rodzaju makaronu. Ja wykorzystałem penne, ponieważ doskonale współgra z przygotowanym sosem. Teraz w sezonie możecie wykorzystać także pomidory świeże. Ówcześnie sparzając, obierzcie je tylko ze skórki, a z resztą postępujcie według przepisu. Danie przed podaniem polecam posypać sporą garścią posiekanej bazylii i (opcjonalnie, kiedy nie liczymy kcal) dodatkową porcją parmezanu :)

- Czas przyrządzania: 30 minut
- Ilość porcji: 2-3 porcje
Makaron z papryką i fasolką szparową w sosie pomidorowym
Makaron z papryką i fasolką szparową w sosie pomidorowym - niesamowicie prosty i szybki w przygotowaniu, pysznie smakujący i bez dodatku mięsa.
Składniki:
- makaron - ok. 250g (u mnie penne)
- cebula czerwona - 1/2 średniej wielkości
- czosnek - 3-4 ząbki, posiekanego
- papryka - 1 sztuka, u mnie czerwona
- fasolka szparagowa - 1-2 duże garści
- pomidory - 1 puszka lub 4-5 świeżych
- oregano - duża szczypta
- tymianek - duża szczypta
- papryka słodka - duża szczypta
- papryka ostra - duża szczypta
- cukier - szczypta
- sól, pieprz
- parmezan - ok. 50-70g, startego
- bazylia - garść, posiekanej
Wykonanie:
- Makaron gotujemy al dente w dużej ilości osolonej wody.
- Na większej patelni podsmażamy drobno posiekaną cebulkę i ząbki czosnku. Następnie dodajemy pokrojoną w plastry paprykę i smażymy przez kilka minut. Dodajemy 1-2 łyżki masła oraz podgotowaną (przez 3-4 minuty) fasolkę szparagową.
- Dorzucamy pomidory z puszki. Doprawiamy intensywnie solą, pieprzem, oregano, cukrem, papryką słodką i ostrą. Doprowadzamy do zagotowania i gotujemy pod przykryciem przez około 10-15 minut.
- Pod koniec dodajemy starty parmezan i całość mieszamy z makaronem.
- Podajemy solidnie posypane bazylią i (opcjonalnie) parmezanem.