
Makaron z pieczarkami i sosem śmietanowo-parmezanowym
Makaron z pieczarkami i sosem śmietanowo-parmezanowym – propozycja wegetariańskiego obiadu, który przygotujecie w mniej niż 30 minut!

- Czas przygotowania: 30 minut
Makaron z pieczarkami i sosem śmietanowo-parmezanowym
Składniki:
- makaron - 250g (u mnie farfalle)
- pieczarki - 200g
- śmietana 30% - 250ml
- masło - 1,5 łyżki
- szalotka - 1 niewielka
- czosnek - 1 ząbek, przeciśnięty przez praskę
- parmezan - ok. 100g, startego
- papryka słodka - szczypta
- papryka ostra - szczypta
- sól, pieprz
Wykonanie:
- Makaron gotujemy al dente. Na patelni rozgrzewamy masło z łyżką oleju i podsmażamy na nim drobno posiekaną szalotkę oraz czosnek przez kilka minut. Dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki i smażymy razem przez kolejne kilka minut.
- Dolewamy śmietankę i dodajemy starty parmezan. Przyprawiamy solą i pieprzem. Doprowadzamy do zagotowania (cały czas mieszając). Dorzucamy makaron i dokładnie mieszamy by cały pokrył się sosem.
- Jeśli lubimy, do całości proponuję dodać jeszcze garść posiekanej natki pietruszki.