Makaron z pieczarkami i sosem śmietanowo-parmezanowym

Makaron z pieczarkami i sosem śmietanowo-parmezanowym – propozycja wegetariańskiego obiadu, który przygotujecie w mniej niż 30 minut!

Makaron z pieczarkami i sosem śmietanowo-parmezanowym

Prep Time 30 mins
Total Time 30 mins

Składniki:

  • u mnie farfalle makaron 250 g
  • pieczarki 200 g
  • śmietana 30% 250 ml
  • łyżki masło 1,5
  • niewielka szalotka 1
  • ząbek przeciśnięty przez praskę czosnek 1
  • ok. 100g startego parmezan
  • szczypta papryka słodka
  • szczypta papryka ostra
  • sól pieprz

Instructions

  • Makaron gotujemy al dente. Na patelni rozgrzewamy masło z łyżką oleju i podsmażamy na nim drobno posiekaną szalotkę oraz czosnek przez kilka minut. Dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki i smażymy razem przez kolejne kilka minut.
  • Dolewamy śmietankę i dodajemy starty parmezan. Przyprawiamy solą i pieprzem. Doprowadzamy do zagotowania (cały czas mieszając). Dorzucamy makaron i dokładnie mieszamy by cały pokrył się sosem.
  • Jeśli lubimy, do całości proponuję dodać jeszcze garść posiekanej natki pietruszki.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Oceń przepis:




Close
Pogotujmy.pl - blog tworzony z ❤️ od 2014 roku.
Wszystkie prawa zastrzeżone.
Close