Makaron z pieczoną papryką i bakłażanem

Makaron z pieczoną papryką i bakłażanem to pyszna i lekka (no prawie :) ) obiadowa propozycja. Fantastyczne połączenie słodkawej pieczonej papryki, bakłażana i czosnku. Przepyszne danie, które wykonacie w kilkanaście minut, a z pewnością będziecie do niego powracać.

Makaron z pieczoną papryką i bakłażanem - przepis

Makaron z pieczoną papryką i bakłażanem to pyszna i lekka obiadowa propozycja. Fantastyczne połączenie pieczonej papryki, bakłażana i czosnku.
Prep Time 30 mins
Cook Time 10 mins
Total Time 40 mins

Składniki:

  • makaron (penne) 300 g
  • papryki (u mnie 2 żółte i 1 czerwona) 3
  • czosnek 4 ząbki
  • bakłażan 1 niewielki
  • papryczka chili 1/2
  • oliwa 4 łyżki
  • masło 2 łyżki
  • sól, pieprz do smaku
  • natka pietruszki 3 łyżki
  • parmezan tarty 1/2 szklanki

Instructions

  • Makaron gotujemy al dente. Papryki myjemy, przekrawamy na pół i pozbawiamy gniazd nasiennych. Polewamy 2 łyżkami oliwy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200oC przez 20-25 minut (do zupełnej miękkości*). Upieczone i ostudzone papryki obieramy ze skórki i kroimy w cienkie paseczki.Na patelni rozgrzewamy oliwę z masłem. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekaną ostrą papryczkę. Podsmażamy ok 30 sekund. Dorzucamy pokrojony w kostkę bakłażan, doprawiamy solą, pieprzem i smażymy ok 7-8 minut. Dodajemy pieczoną paprykę, natkę pietruszki i makaron. Dosypujemy starty parmezan i całość podgrzewamy do rozpuszczenia sera.

Join the Conversation

  1. Pieczone warzywa zyskują na nieziemskim aromacie :D

  2. Prosto i pysznie!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Oceń przepis:




Close
Pogotujmy.pl - blog tworzony z ❤️ od 2014 roku.
Wszystkie prawa zastrzeżone.
Close