
Makaron z pieczoną papryką i bakłażanem

Makaron z pieczoną papryką i bakłażanem - przepis
Makaron z pieczoną papryką i bakłażanem to pyszna i lekka obiadowa propozycja. Fantastyczne połączenie pieczonej papryki, bakłażana i czosnku.
Składniki:
- makaron - 300g (penne)
- papryka - 3 (u mnie 2 żółte i 1 czerwona)
- czosnek - 4 ząbki
- bakłażan - 1 niewielki
- papryczka chili - 1/2
- oliwa - 4 łyżki
- masło - 2 łyżki
- sól, pieprz
- natka pietruszki - 3 łyżki
- parmezan - 1/2 szklanki (tartego)
Wykonanie:
- Makaron gotujemy al dente. Papryki myjemy, przekrawamy na pół i pozbawiamy gniazd nasiennych. Polewamy 2 łyżkami oliwy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200oC przez 20-25 minut (do zupełnej miękkości*). Upieczone i ostudzone papryki obieramy ze skórki i kroimy w cienkie paseczki.
- Na patelni rozgrzewamy oliwę z masłem. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekaną ostrą papryczkę. Podsmażamy ok 30 sekund. Dorzucamy pokrojony w kostkę bakłażan, doprawiamy solą, pieprzem i smażymy ok 7-8 minut. Dodajemy pieczoną paprykę, natkę pietruszki i makaron. Dosypujemy starty parmezan i całość podgrzewamy do rozpuszczenia sera.
Makaron z pieczoną papryką i bakłażanem to pyszna i lekka (no prawie :) ) obiadowa propozycja. Fantastyczne połączenie słodkawej pieczonej papryki, bakłażana i czosnku. Przepyszne danie, które wykonacie w kilkanaście minut, a z pewnością będziecie do niego powracać.
Pieczone warzywa zyskują na nieziemskim aromacie :D
Prosto i pysznie!