
Makaron z pieczoną papryką i pomidorami
Makaron z pieczoną papryką i pomidorami, czyli propozycja obiadu, który przygotujecie w nieco ponad 40 minut. Pycha!

- Czas przygotowania: 40 minut
- Ilość porcji: 2-3 porcje
Makaron z pieczoną papryką i pomidorami
Makaron z pieczoną papryką i pomidorami, czyli propozycja obiadu, który przygotujecie w nieco ponad 40 minut. Pycha!
Składniki:
- makaron - ok. 250g
- papryka - 3 sztuki (u mnie czerwone i żółta)
- pomidory - 3-4 większe
- pomidorki koktajlowe - większa garść
- parmezan - ok. 80g, tartego
- cebula czerwona - 1 sztuka
- czosnek - 3-4 ząbki
- passata pomidorowa - 1 szklanka
- cukier - szczypta
- sól, pieprz
- oregano - szczypta
- bazylia suszona - szczypta
- bazylia świeża - duża garść (można zastąpić rozmarynem)
Wykonanie:
- Makaron gotujemy al dente w dużej ilości osolonej wody.
- Paprykę pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy na mniejsze części. Razem z pomidorami koktajlowymi układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, polewamy oliwą i posypujemy intensywnie solą i pieprzem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220 stopni przez około 20 minut.
- W tym czasie na patelni podsmażamy drobno posiekaną cebulkę i czosnek. Dodajemy obrane ze skórki i pokrojone w niewielką kostkę pomidory. Smażymy razem około 10 minut. Po tym czasie dodajemy obraną ze skóry i pokrojona w drobną kostkę paprykę oraz przekrojone na pół pomidorki koktajlowe. Smażymy razem przez kilka minut i dolewamy passatę pomidorową. Doprowadzamy cukrem, oregano, bazylią, solą i pieprzem. Doprowadzamy do zredukowania sosu i dojemy tarty parmezan. Dokładnie mieszamy i dodajemy makaron.