
Makaron z ricottą i parmezanem
Makaron z ricottą i parmezanem – pyszny obiad z wykorzystaniem moich ulubionych szparagów!

Makaron z ricottą i parmezanem
Makaron z ricottą i parmezanem - pyszny obiad z wykorzystaniem moich ulubionych szparagów!
Składniki:
- makaron - 250g
- woda z gotowania makaronu - 1/2 szklanki*
- ricotta - 1/2 opakowania (ok. 175g)
- mleko - 1/3 szklanki (opcjonalnie)
- filet z kurczaka - 1 podwójny
- szparagi zielone - 1 pęczek
- papryka słodka - szczypta
- papryka ostra - szczypta
- tymianek - szczypta
- sól, pieprz
- parmezan - 1/2 szklanki, startego
- * Odlanej przed odcedzeniem makaronu ugotowanego według przepisu na opakowaniu.
Wykonanie:
- Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu i odcedzamy (zachowując 1/2 szklanki wody pozostałej z gotowania). W oddzielnym garnku gotujemy także szparagi przez 3-4 minuty.
- Kurczaka dokładnie myjemy, oczyszczamy z niedoskonałości i kroimy w niewielką kostkę. Przyprawiamy papryką słodką, ostrą, tymiankiem, solą i pieprzem. Smażymy na łyżce oliwy przez kilka minut z każdej strony. Po tym czasie dodajemy osuszone i przekrojone na mniejsze kawałki szparagi i smażymy razem przez 3-4 minuty.
- Ricottę mieszamy dokładnie z wodą pozostałą po gotowaniu makaronu i mlekiem. Doprawiamy solą, pieprzem. Na patelnię wrzucamy ugotowany makaron i wlewamy rozcieńczoną ricottę. Dodajemy starty parmezan i gotujemy do czasu aż nadmiar płynu odparuje i utworzy się kremowy sos.
- Podajemy natychmiast, posypane opcjonalnie dodatkową porcją parmezanu.