Makaron z ricottą i parmezanem

10

Makaron z ricottą i parmezanem – pyszny obiad z wykorzystaniem moich ulubionych szparagów!


Makaron z ricottą i parmezanem

Makaron z ricottą i parmezanem - pyszny obiad z wykorzystaniem moich ulubionych szparagów!

Składniki:

  • makaron 250 g
  • szklanki* woda z gotowania makaronu 1/2
  • opakowania ok. 175g ricotta 1/2
  • szklanki opcjonalnie mleko 1/3
  • podwójny filet z kurczaka 1
  • pęczek szparagi zielone 1
  • szczypta papryka słodka
  • szczypta papryka ostra
  • szczypta tymianek
  • sól pieprz
  • szklanki startego parmezan 1/2

* Odlanej przed odcedzeniem makaronu ugotowanego według przepisu na opakowaniu.

    Wykonanie

    • Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu i odcedzamy (zachowując 1/2 szklanki wody pozostałej z gotowania). W oddzielnym garnku gotujemy także szparagi przez 3-4 minuty.
    • Kurczaka dokładnie myjemy, oczyszczamy z niedoskonałości i kroimy w niewielką kostkę. Przyprawiamy papryką słodką, ostrą, tymiankiem, solą i pieprzem. Smażymy na łyżce oliwy przez kilka minut z każdej strony. Po tym czasie dodajemy osuszone i przekrojone na mniejsze kawałki szparagi i smażymy razem przez 3-4 minuty.
    • Ricottę mieszamy dokładnie z wodą pozostałą po gotowaniu makaronu i mlekiem. Doprawiamy solą, pieprzem. Na patelnię wrzucamy ugotowany makaron i wlewamy rozcieńczoną ricottę. Dodajemy starty parmezan i gotujemy do czasu aż nadmiar płynu odparuje i utworzy się kremowy sos.
    • Podajemy natychmiast, posypane opcjonalnie dodatkową porcją parmezanu.

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

    Oceń przepis:




    Like
    Close
    Pogotujmy.pl - blog tworzony z ❤️ od 2014 roku.
    Wszystkie prawa zastrzeżone.
    Close