Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Dania wegetariańskie

Makaron ze szparagami w sosie pomidorowym

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Makaron ze szparagami w sosie pomidorowym to obiad, który przypadnie do gustu niemal każdemu! Niesamowicie prosty, sezonowy i szybki w przygotowaniu. Pysznie smakujący i bez dodatku mięsa.

Makaron ze szparagami w sosie pomidorowym

Cook Time 30 mins
Total Time 30 mins

Składniki:

  • ok. 250g u mnie świderki makaron
  • średniej wielkości cebula czerwona 1/2
  • ząbki posiekanego czosnek 3-4
  • ok. 400g pokrojonych szparagi
  • puszka lub 4-5 świeżych pomidory 1
  • duża szczypta oregano
  • duża szczypta tymianek
  • duża szczypta papryka słodka
  • duża szczypta papryka ostra
  • szczypta cukier
  • sól pieprz
  • ok. 50-70g startego parmezan
  • garść posiekanej bazylia

Instructions

  • Makaron gotujemy al dente w dużej ilości osolonej wody.
  • Na większej patelni podsmażamy drobno posiekaną cebulkę i ząbki czosnku. Następnie dodajemy podgotowane przez 3 minuty szparagi (można dodać surowe) i smażymy przez kilka minut.
  • Dorzucamy passatę. Doprawiamy intensywnie solą, pieprzem, oregano, bazylią i cukrem. Doprowadzamy do zagotowania i gotujemy pod przykryciem przez około 10-15 minut.
  • Pod koniec dodajemy starty parmezan i całość mieszamy z makaronem.
  • Podajemy solidnie posypane bazylią i (opcjonalnie) parmezanem.
Author

Cześć, tutaj Piotr, twórca Pogotujmy.pl. Mam nadzieje, że spodobała Ci się wizyta na moim blogu i jeszcze do mnie wpadniesz po nowe, kulinarne inspiracje :)

Write A Comment

Oceń przepis: