Mango lassi

Mango lassi to tradycyjny indyjski koktajl przygotowywany na bazie jogurtu, mleka i mango. Napoje „lassi” występują pod wieloma różnymi postaciami i w wielu różnych smakach. To o smaku mango jednak jest najbardziej popularne i uwielbiane.

Mango lassi proponuję Wam przygotować ze świeżych, mocno dojrzałych owoców. Wówczas smak koktajlu będzie zdecydowanie najlepszy. Jeśli jednak nie możecie zdobyć świeżego mango, z powodzeniem możecie skorzystać także z wersji zapuszkowanej :)

Dojrzałe owoce sprawiają, że napój ten sam w sobie jest już dosyć słodki, dlatego ilość miodu podaję orientacyjnie, a o jego dokładnej ilości musicie zdecydować samodzielnie, zależnie od upodobania.

Mango lassi

Mango lassi, czyli tradycyjny indyjski napój przygotowany na bazie jogurtu i mango.

Składniki:

  • mocno dojrzałe mango 1
  • szklanki jogurt grecki 1/2
  • szklanki mleko 1/2
  • szczypta kardamon
  • kilka kostek opcjonalnie lód
  • łyżki miód 1-2

Instructions

  • Mango obierz i przekrój w okolicy pestki. Obkrój miąższ znajdujący się wokół pestki i cały umieść w misie blendera.
  • Dodaj jogurt naturalny, mleko, szczyptę cynamonu i opcjonalnie lód. Zmiksuj dokładnie przez 2-3 minuty. Gotowy napój spróbuj i dosłodź miodem do smaku.

Mango lassi

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Oceń przepis:




Close
Pogotujmy.pl - blog tworzony z ❤️ od 2014 roku.
Wszystkie prawa zastrzeżone.
Close