Jeśli szukacie pomysłu na naprawdę pyszny i niebanalny obiad, który z pewnością przypadnie do gustu każdemu – ten przepis na meksykańskie taco będzie idealny. Obiecuję! :)

- Czas przygotowania: 30 minut
- Czas przyrządzania: 10 minut
Meksykańskie taco
Wypróbuj przepis na te fantastyczne meksykańskie taco i zaskocz wszystkich przepysznym i aromatycznym daniem, które przyrządzisz błyskawicznie.
Składniki:
- Farsz
- mięso mielone wołowe - 500g
- cebula - 1 większa
- cebula czerwona - 1 (opcjonalnie)
- fasola czerwona - 1 puszka
- kukurydza - 1 puszka
- pomiodory - 1 puszka
- czosnek - 2 ząbki, przeciśnięte
- papryka - 2 (u mnie kolorowe)
- papryka słodka - duża szczypta
- papryka ostra - duża szczypta
- oregano - duża szczypta
- kurkuma - szczypta
- cynamon - mała szczypta
- koncentrat pomidorowy - 2 łyżki
- sól, pieprz
- Dodatkowo
- łódeczki taco - 12 sztuk (u mnie kukurydziane)
- ser żółty - ok. 200g, tartego
Wykonanie:
- Na patelni, na łyżce oliwy podsmażamy drobno posiekaną cebulę przez kilka minut. Dodajemy mięso mielone i podsmażamy do czasu aż lekko zbrązowieje. Dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę, odcedzoną fasolę, kukurydzę oraz pomidory w puszce. Podsmażamy przez 10 minut. Dodajemy wszystkie przyprawy wraz z czosnkiem i dodajemy koncentrat pomidorowy. Gotujemy całość przez 10-15 minut.
- Przygotowanym farszem napełniamy łódeczki taco. Posypujemy sporą ilością żółtego sera. Podpiekamy przez 5-10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
1 Komentarz
Prezentuje się wyśmienicie :-)