
Mini pizze z brązowymi pieczarkami i rukolą
Mini pizze z brązowymi pieczarkami i rukolą – świetny pomysł na obiad, kolację lub po prostu przekąskę, która z pewnością przypadnie Wam do gustu! :)

- Czas przyrządzania: 50 minut
- Ilość porcji: 3-4 mini pizze
Mini pizze z brązowymi pieczarkami i rukolą
Składniki:
- Ciasto na pizzę:
- mąka pszenna - 150g
- drożdże suszone - 1/2 łyżki
- sól - 1/2 łyżki
- oliwa - 1 łyżka
- woda - ok. 100ml
- Sos pomidorowy:
- passata pomidorowa - 1 szklanka
- czosnek - 2-3 ząbki
- oreagno - 1 duża szyczpta
- bazylia świeża - 2 łyżki, posiekanej
- sól, pieprz
- cukier - szczypta
- Dodatkowo:
- mozzarella - 125g, startej
- pieczarki - kilka sztuk, pokrojonych w plastry
- ser feta - ok. 70g, pokruszonej
- pomidory koktajlowe - garść, posiekanych
- rukola - garść
Wykonanie:
Ciasto na pizzę:
- W misce dokładnie mieszamy ze sobą ciepłą wodę, cukier, oliwę i drożdże instant. Dodajemy przesianą mąkę oraz sól. Wyrabiamy (polecam użycie haka) do uzyskania gładkiego ciasta (przez min. 7-10 minut). Gotowe ciasto odstawiamy na 30 minut. Następnie dzielimy na 4-6 części. Ponownie delikatnie wyrabiamy i nadajemy okrągły kształt przy pomocy rąk lub wałka. Pozostawiamy na kolejne 10 minut.
Sos pomidorowy:
- W garnuszku na łyżce oliwy krótko podsmażamy przeciśnięte ząbki czosnku. Dolewamy passatę pomidorową, doprawiamy solą, pieprzem i oregano. Dorzucamy listki świeżej bazylii i rozsmarowujemy sos na pizzach.
Całość:
- Pizze posypujemy startą mozzarellą. Układamy pieczarki (uprzednio można je dodatkowo podsmażyć razem z połową posiekanej cebuli, jednak nie jest to konieczne), pokrojone pomidorki i ser feta.
- Pizze pieczemy w maksymalnej możliwej temperaturze przez około 7-12 minut.
- Gotowe posypujemy rukolą.