Morelowe „curry” z kurczakiem

Morelowe „curry” z kurczakiem to przepis, który nie wiele ma wspólnego z oryginalną wizją curry, ale swego czasu dość często pojawiał się u mnie w domu i jest naprawdę bardzo smaczny. Ciekawy pomysł na coś innego :)
Pamiętajcie jednak by użyć tylko bardzo dojrzałych (i obranych) moreli by danie nie zrobiło się kwaśne. Jeśli nie macie słodkich moreli, lepiej sięgnijcie po brzoskwinie z puszki.

Morelowe curry z kurczakiem

Prep Time 30 mins
Total Time 30 mins

Składniki:

  • pojedyncze filet z kurczaka 2
  • sztuka cebula 1
  • ząbki czosnek 2-3
  • sztuka posiekana (opcjonalnie) papryczka chili 1
  • ok. 2-4 łyżeczek zależnie od tego jak bardzo je lubicie curry w proszku
  • łyżeczka opcjonalnie papryka słodka 1
  • ok. 400g dojrzałe morele lub brzoskwinie z puszki
  • ok. 250ml śmietana 30%
  • do smaku sól pieprz

Pamiętajcie by użyć tylko bardzo dojrzałych (i obranych) moreli by danie nie zrobiło się kwaśne. Jeśli nie macie słodkich moreli, lepiej sięgnijcie po brzoskwinie z puszki.

    Instructions

    • Cebulę i papryczkę chili drobno posieka. Tak przygotowane składniki podsmaż przez około 4 minuty. Po tym czasie dorzuć umytego, osuszonego i pokrojonego w kostkę kurczaka. Smaż całość przez ok. 5-7 minut. Na minutę przed końcem dorzuć przeciśnięty przez praskę czosnek. Morele lub brzoskwinie pokrój na mniejsze części i dorzuć na patelnie. Dodaj także curry,  paprykę (jeśli używasz), solidną szczyptę soli i pieprzu. Podsmaż chwilę wszystkie składniki i dolej śmietanę. Gotuj sos do czasu aż odparuje (ok. 10 minut). Jeśli chcesz uzyskać gładki sos: wyjmij wszystkie kawałki kurczaka i zmiksuj dokładnie całość blenderem. Następnie z powrotem wrzuć mięso i podaj całość z ugotowanym na sypko białym ryżem.

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

    Oceń przepis:




    Close
    Pogotujmy.pl - blog tworzony z ❤️ od 2014 roku.
    Wszystkie prawa zastrzeżone.
    Close