
Morelowe „curry” z kurczakiem
Morelowe „curry” z kurczakiem to przepis, który nie wiele ma wspólnego z oryginalną wizją curry, ale swego czasu dość często pojawiał się u mnie w domu i jest naprawdę bardzo smaczny. Ciekawy pomysł na coś innego :)
Pamiętajcie jednak by użyć tylko bardzo dojrzałych (i obranych) moreli by danie nie zrobiło się kwaśne. Jeśli nie macie słodkich moreli, lepiej sięgnijcie po brzoskwinie z puszki.

- Czas przygotowania: 30 minut
Morelowe curry z kurczakiem
Składniki:
- filet z kurczaka - 2 pojedyncze
- cebula - 1 sztuka
- czosnek - 2-3 ząbki
- papryczka chili - 1 sztuka, posiekana (opcjonalnie)
- curry w proszku - ok. 2-4 łyżeczek (zależnie od tego jak bardzo je lubicie)
- papryka słodka - 1 łyżeczka (opcjonalnie)
- dojrzałe morele lub brzoskwinie z puszki - ok. 400g
- śmietana 30% - ok. 250ml
- sól, pieprz - do smaku
- Pamiętajcie by użyć tylko bardzo dojrzałych (i obranych) moreli by danie nie zrobiło się kwaśne. Jeśli nie macie słodkich moreli, lepiej sięgnijcie po brzoskwinie z puszki.
Wykonanie:
- Cebulę i papryczkę chili drobno posieka. Tak przygotowane składniki podsmaż przez około 4 minuty. Po tym czasie dorzuć umytego, osuszonego i pokrojonego w kostkę kurczaka. Smaż całość przez ok. 5-7 minut. Na minutę przed końcem dorzuć przeciśnięty przez praskę czosnek. Morele lub brzoskwinie pokrój na mniejsze części i dorzuć na patelnie. Dodaj także curry, paprykę (jeśli używasz), solidną szczyptę soli i pieprzu. Podsmaż chwilę wszystkie składniki i dolej śmietanę. Gotuj sos do czasu aż odparuje (ok. 10 minut). Jeśli chcesz uzyskać gładki sos: wyjmij wszystkie kawałki kurczaka i zmiksuj dokładnie całość blenderem. Następnie z powrotem wrzuć mięso i podaj całość z ugotowanym na sypko białym ryżem.