
Muffiny bananowe z kruszonką
Jeżeli jesteś wielbicielem babeczek i bananów, to ten przepis jest wręcz stworzony dla Ciebie! Pyszne, mocno bananowe muffinki z chrupiącą, maślaną kruszonką – pycha!
Osobiście uważam, że muffinki to zawsze dobry pomysł gdy napada chęć na “coś słodkiego”. Ich przygotowanie jest banalnie proste i zajmuje tylko kilka chwil. Wszystkie, wspólnie zmieszane, składniki przekładamy do wyłożonej papilotkami foremki i do pieca. To wystarczy by móc cieszyć się naprawdę pysznym deserem. Sekretem tych bananowych babeczek są (nie zgadniecie)… banany! ;) Pół żartem, pół serio jednak to właśnie one odgrywają tutaj kluczową rolę. Warto więc by były już naprawdę mocno dojrzałe. Oddadzą wtedy swą słodycz i aromat i właśnie wtedy muffinki będą smakować najlepiej. Te muffiny bananowe z kruszonką więc to świetny pomysł na wykorzystanie już zaczynających ciemnieć bananów. Wypróbujcie je koniecznie! :)

- Czas przygotowania: 10 minut
- Czas przyrządzania: 20 minut
- Ilość porcji: 12 babeczek
Muffiny bananowe z kruszonką
Fantastyczny przepis na pyszne babeczki z wykorzystaniem bananów, zwieńczone dodatkowo chrupiącą, maślaną kruszonką. Doskonałe na każdą okazję :)
Składniki:
- Muffiny:
- banany - 3 sztuki*
- cukier - 150g
- jajka - 1
- masło - 80g, roztopionego
- mąka pszenna - 200g
- soda oczyszczona - 1 łyżeczka
- proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
- sól - szczypta
- Kruszonka:
- brązowy cukier
- masło - 30g
- cukier - 30g
- mąka pszenna - 60g
- * Polecam użycie bananów mocno dojrzałych.
Wykonanie:
- Banany dokładnie miksujemy. Dodajemy jajko, cukier oraz roztopione masło. Wszystkie składniki dokładnie łączymy przy pomocy trzepaczki.
- Dodajemy przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia sodą i solą. Dokładnie mieszamy do uzyskania gładkiego ciasta.
- Zimne masło przekładamy na blat, dodajemy cukier i mąkę. Wszystkie składniki rozdrabiamy i "szczypiemy" do połączenia i uzyskania konsystencji mokrego piasku.
- Ciasto rozkładamy równomiernie do wyłożonej papilotkami formy na muffinki. Posypujemy kruszonką i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 20 minut.