Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Babeczki i muffiny

Muffiny bananowe z kruszonką

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Jeżeli jesteś wielbicielem babeczek i bananów, to ten przepis jest wręcz stworzony dla Ciebie! Pyszne, mocno bananowe muffinki z chrupiącą, maślaną kruszonką – pycha!


Osobiście uważam, że muffinki to zawsze dobry pomysł gdy napada chęć na „coś słodkiego”. Ich przygotowanie jest banalnie proste i zajmuje tylko kilka chwil. Wszystkie, wspólnie zmieszane, składniki przekładamy do wyłożonej papilotkami foremki i do pieca. To wystarczy by móc cieszyć się naprawdę pysznym deserem. Sekretem tych bananowych babeczek są (nie zgadniecie)… banany! ;) Pół żartem, pół serio jednak to właśnie one odgrywają tutaj kluczową rolę. Warto więc by były już naprawdę mocno dojrzałe. Oddadzą wtedy swą słodycz i aromat i właśnie wtedy muffinki będą smakować najlepiej. Te muffiny bananowe z kruszonką więc to świetny pomysł na wykorzystanie już zaczynających ciemnieć bananów. Wypróbujcie je koniecznie! :)

Muffiny bananowe z kruszonką

Fantastyczny przepis na pyszne babeczki z wykorzystaniem bananów, zwieńczone dodatkowo chrupiącą, maślaną kruszonką. Doskonałe na każdą okazję :)
Prep Time 10 mins
Cook Time 20 mins
Total Time 30 mins

Składniki:

Muffiny:

  • sztuki* banany 3
  • cukier 150 g
  • jajka 1
  • g roztopionego masło 80
  • mąka pszenna 200 g
  • łyżeczka soda oczyszczona 1
  • łyżeczka proszek do pieczenia 1
  • szczypta sól

Kruszonka:

  • brązowy cukier
  • masło 30 g
  • cukier 30 g
  • mąka pszenna 60 g

* Polecam użycie bananów mocno dojrzałych.

    Instructions

    • Banany dokładnie miksujemy. Dodajemy jajko, cukier oraz roztopione masło. Wszystkie składniki dokładnie łączymy przy pomocy trzepaczki.
    • Dodajemy przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia sodą i solą. Dokładnie mieszamy do uzyskania gładkiego ciasta.
    • Zimne masło przekładamy na blat, dodajemy cukier i mąkę. Wszystkie składniki rozdrabiamy i "szczypiemy" do połączenia i uzyskania konsystencji mokrego piasku.
    • Ciasto rozkładamy równomiernie do wyłożonej papilotkami formy na muffinki. Posypujemy kruszonką i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 20 minut.

    [/foodiepress]

    Author

    Cześć, tutaj Piotr, twórca Pogotujmy.pl. Mam nadzieje, że spodobała Ci się wizyta na moim blogu i jeszcze do mnie wpadniesz po nowe, kulinarne inspiracje :)

    Write A Comment

    Oceń przepis: