Muffiny bananowo migdałowe

Muffiny bananowo-migdałowe to doskonały deser, który przygotujecie w mig! Uwielbiam muffiny i babeczki ze względu na fakt, że ich przygotowanie jest dziecinnie proste, zajmuje tylko chwilę, a te, już przygotowane niemal zawsze się udają. Doskonale smakują bez jakichkolwiek dodatków, ale wzbogacone bitą śmietaną, jogurtem naturalnym, czy posypane np. podprażonymi migdałami stanowią będą smakować jeszcze pyszniej! Te muffiny bananowo-migdałowe doskonałe są na każdą okazję – zawsze świetnie się sprawdzają, nawet dzieci bardzo je polubią :) Więcej moich przepisów na desery znajdziecie w zakładce przepisy.

 

Muffiny bananowo-migdałowe

Muffiny bananowo-migdałowe to doskonały deser, który przygotujesz w mig! Wypróbuj ten przepis i zachwyć się tym pysznym smakiem :)
Prep Time 10 minutes
Cook Time 20 minutes
Total Time 30 minutes

Składniki:

  • mąka pszenna 1,5 szklanki
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • soda oczyszczona 1/2 łyżeczki
  • olej 1/3 szklanki
  • migdały (posiekane) 1/3 szklanki
  • czekolada mleczna (posiekana) 1/3 szklanki
  • cukier 1/3 szklanki
  • jajko 1
  • mleko 2-3 łyżki
  • banany 2 dojrzałe
  • sól 1 szczypta
  • aromat migdałowy kilka kropel
  • śmietana 30% 250 ml
  • cukier z wanilią 1 łyżka
  • cukier puder 1 łyżka

Instructions

  • W misce mieszamy jajko, olej, cukier i kilka kropel aromatu migdałowego. Dosypujemy przesianą mąkę wraz z sodą i proszkiem do pieczenia. Doprawiamy szczyptą soli i dolewamy mleko. Dokładnie mieszamy. Dodajemy rozgniecione widelcem banany, posiekane migdały i czekoladę. Łączymy całość. Ciasto przekładamy do foremek i pieczemy przez około 17-20 minut w temperaturze 180. stopni Celsjusza. Aby sprawdzić czy są gotowe wykonujemy test suchego patyczka. Po wyjęciu przekładamy na kratkę i czekamy aż ostygną.W tym czasie ubijamy na sztywno śmietanę z dodatkiem cukru waniliowego, kilku kropel aromatu migdałowego i łyżki cukru pudru.Na całkowicie wystudzone babeczki za pomocą rękawa cukierniczego przekładamy śmietanę. Dekorujemy płatkami migdałów. Zalecam przechowywanie ich w chłodnym miejscu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń przepis:




Close
Pogotujmy.pl - blog tworzony z ❤️ od 2014 roku.
Wszystkie prawa zastrzeżone.
Close