Muffiny bananowo-migdałowe to doskonały deser, który przygotujecie w mig! Uwielbiam muffiny i babeczki ze względu na fakt, że ich przygotowanie jest dziecinnie proste, zajmuje tylko chwilę, a te, już przygotowane niemal zawsze się udają. Doskonale smakują bez jakichkolwiek dodatków, ale wzbogacone bitą śmietaną, jogurtem naturalnym, czy posypane np. podprażonymi migdałami stanowią będą smakować jeszcze pyszniej! Te muffiny bananowo-migdałowe doskonałe są na każdą okazję – zawsze świetnie się sprawdzają, nawet dzieci bardzo je polubią :) Więcej moich przepisów na desery znajdziecie w zakładce przepisy.
Muffiny bananowo-migdałowe
Składniki:
- szklanki mąka pszenna 1,5
- łyżeczka proszek do pieczenia 1
- łyżeczki soda oczyszczona 1/2
- szklanki olej 1/3
- szklanki posiekanych migdały 1/3
- szklanki posiekanej czekolada mleczna 1/3
- szklanki cukier 1/3
- sztuka jajka 1
- łyżki mleko 2-3
- dojrzałe banany 2
- szczypta sól
- kilka kropel aromat migdałowy
- śmietana 30% 250 ml
- łyżka cukier z wanilią 1
- łyżka cukier puder 1
Wykonanie
- W misce mieszamy jajko, olej, cukier i kilka kropel aromatu migdałowego. Dosypujemy przesianą mąkę wraz z sodą i proszkiem do pieczenia. Doprawiamy szczyptą soli i dolewamy mleko. Dokładnie mieszamy. Dodajemy rozgniecione widelcem banany, posiekane migdały i czekoladę. Łączymy całość. Ciasto przekładamy do foremek i pieczemy przez około 17-20 minut w temperaturze 180. stopni Celsjusza. Aby sprawdzić czy są gotowe wykonujemy test suchego patyczka. Po wyjęciu przekładamy na kratkę i czekamy aż ostygną.W tym czasie ubijamy na sztywno śmietanę z dodatkiem cukru waniliowego, kilku kropel aromatu migdałowego i łyżki cukru pudru.Na całkowicie wystudzone babeczki za pomocą rękawa cukierniczego przekładamy śmietanę. Dekorujemy płatkami migdałów. Zalecam przechowywanie ich w chłodnym miejscu.