Przejdź do contentuPrzejdź do wyszukiwarki
Pogotujmy logo
Muffiny bananowo-migdałowe

Muffiny bananowo migdałowe

Muffiny bananowo-migdałowe to doskonały deser, który przygotujesz w mig! Wypróbuj ten przepis i zachwyć się tym pysznym smakiem!
Ilość
0

Muffiny bananowo-migdałowe to doskonały deser, który przygotujecie w mig! Uwielbiam muffiny i babeczki ze względu na fakt, że ich przygotowanie jest dziecinnie proste, zajmuje tylko chwilę, a te, już przygotowane niemal zawsze się udają. Doskonale smakują bez jakichkolwiek dodatków, ale wzbogacone bitą śmietaną, jogurtem naturalnym, czy posypane np. podprażonymi migdałami stanowią będą smakować jeszcze pyszniej! Te muffiny bananowo-migdałowe doskonałe są na każdą okazję – zawsze świetnie się sprawdzają, nawet dzieci bardzo je polubią :) Więcej moich przepisów na desery znajdziecie w zakładce przepisy.

 

Muffiny bananowo-migdałowe

Muffiny bananowo-migdałowe to doskonały deser, który przygotujesz w mig! Wypróbuj ten przepis i zachwyć się tym pysznym smakiem :)
Czas przygotowania 10 minutes
Czas gotowania/pieczenia 20 minutes
Całkowity czas 30 minutes

Składniki:

  • mąka pszenna 1,5 szklanki
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • soda oczyszczona 1/2 łyżeczki
  • olej 1/3 szklanki
  • migdały (posiekane) 1/3 szklanki
  • czekolada mleczna (posiekana) 1/3 szklanki
  • cukier 1/3 szklanki
  • jajko 1
  • mleko 2-3 łyżki
  • banany 2 dojrzałe
  • sól 1 szczypta
  • aromat migdałowy kilka kropel
  • śmietana 30% 250 ml
  • cukier z wanilią 1 łyżka
  • cukier puder 1 łyżka

Wykonanie

  • W misce mieszamy jajko, olej, cukier i kilka kropel aromatu migdałowego. Dosypujemy przesianą mąkę wraz z sodą i proszkiem do pieczenia. Doprawiamy szczyptą soli i dolewamy mleko. Dokładnie mieszamy. Dodajemy rozgniecione widelcem banany, posiekane migdały i czekoladę. Łączymy całość. Ciasto przekładamy do foremek i pieczemy przez około 17-20 minut w temperaturze 180. stopni Celsjusza. Aby sprawdzić czy są gotowe wykonujemy test suchego patyczka. Po wyjęciu przekładamy na kratkę i czekamy aż ostygną.W tym czasie ubijamy na sztywno śmietanę z dodatkiem cukru waniliowego, kilku kropel aromatu migdałowego i łyżki cukru pudru.Na całkowicie wystudzone babeczki za pomocą rękawa cukierniczego przekładamy śmietanę. Dekorujemy płatkami migdałów. Zalecam przechowywanie ich w chłodnym miejscu.

Składniki:

    Wykonanie:

      Podziel się przepisem:
      babeczkibananmigdały

      Piotr Pałasz

      Cześć, tutaj Piotr, twórca Pogotujmy.pl. Mam nadzieje, że spodobała Ci się wizyta na moim blogu i jeszcze do mnie wpadniesz po nowe, kulinarne inspiracje :)

      Poznajmy się!

      🔥 Najnowsze przepisy:

      Bądź na bieżąco z nowymi przepisami!