Muffiny bananowo migdałowe

3

Muffiny bananowo-migdałowe to doskonały deser, który przygotujecie w mig! Uwielbiam muffiny i babeczki ze względu na fakt, że ich przygotowanie jest dziecinnie proste, zajmuje tylko chwilę, a te, już przygotowane niemal zawsze się udają. Doskonale smakują bez jakichkolwiek dodatków, ale wzbogacone bitą śmietaną, jogurtem naturalnym, czy posypane np. podprażonymi migdałami stanowią będą smakować jeszcze pyszniej! Te muffiny bananowo-migdałowe doskonałe są na każdą okazję – zawsze świetnie się sprawdzają, nawet dzieci bardzo je polubią :) Więcej moich przepisów na desery znajdziecie w zakładce przepisy.

 

Muffiny bananowo-migdałowe

Muffiny bananowo-migdałowe to doskonały deser, który przygotujesz w mig! Wypróbuj ten przepis i zachwyć się tym pysznym smakiem :)
Czas przygotowania 10 mins
Czas gotowania/pieczenia 20 mins
Całkowity czas 30 mins

Składniki:

  • szklanki mąka pszenna 1,5
  • łyżeczka proszek do pieczenia 1
  • łyżeczki soda oczyszczona 1/2
  • szklanki olej 1/3
  • szklanki posiekanych migdały 1/3
  • szklanki posiekanej czekolada mleczna 1/3
  • szklanki cukier 1/3
  • sztuka jajka 1
  • łyżki mleko 2-3
  • dojrzałe banany 2
  • szczypta sól
  • kilka kropel aromat migdałowy
  • śmietana 30% 250 ml
  • łyżka cukier z wanilią 1
  • łyżka cukier puder 1

Wykonanie

  • W misce mieszamy jajko, olej, cukier i kilka kropel aromatu migdałowego. Dosypujemy przesianą mąkę wraz z sodą i proszkiem do pieczenia. Doprawiamy szczyptą soli i dolewamy mleko. Dokładnie mieszamy. Dodajemy rozgniecione widelcem banany, posiekane migdały i czekoladę. Łączymy całość. Ciasto przekładamy do foremek i pieczemy przez około 17-20 minut w temperaturze 180. stopni Celsjusza. Aby sprawdzić czy są gotowe wykonujemy test suchego patyczka. Po wyjęciu przekładamy na kratkę i czekamy aż ostygną.W tym czasie ubijamy na sztywno śmietanę z dodatkiem cukru waniliowego, kilku kropel aromatu migdałowego i łyżki cukru pudru.Na całkowicie wystudzone babeczki za pomocą rękawa cukierniczego przekładamy śmietanę. Dekorujemy płatkami migdałów. Zalecam przechowywanie ich w chłodnym miejscu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Oceń przepis:




Like
Close
Pogotujmy.pl - blog tworzony z ❤️ od 2014 roku.
Wszystkie prawa zastrzeżone.
Close