Muffiny gruszkowo-cynamonowe

Muffiny to zawsze strzał w dziesiątkę. Robi się je błyskawicznie, bez zbędnego nakładu pracy i bałaganu. Wystarczy zaledwie parę składników i pomysłowość – to wystarczy, by przygotować je na setki sposobów. Dzisiaj na blogu wersja gruszkowo-cynamonowa. Doskonałe połączenie!  Więcej moich przepisów na ciasta i desery znajdziecie TUTAJ.

Muffiny gruszkowo – cynamonowe

Niezwykle prosty przepis na muffiny gruszkowo - cynamonowe, które posmakują wszystkim! To tylko kilka składników, które wymieszasz przy pomocy łyżki - bez użycia miskera!
Prep Time 10 mins
Cook Time 20 mins
Total Time 30 mins

Składniki:

  • jajka 2
  • olej 125 ml
  • śmietana 18% 140 g
  • łyżka miód 1
  • płaska łyżeczka cynamon 1
  • cukier brązowy 210 g
  • mąka pszenna 250 g
  • łyżeczki proszek do pieczenia 2
  • najlepiej mocno dojrzałe gruszki 3

Instructions

  • W misce roztrzepujemy jajka. Dolewamy olej, dodajemy śmietanę i miód. Dokładnie mieszamy do połączenia składników. Następnie do miski dodajemy cukier, cynamon, przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Ciasto dokładnie mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji. Gruszki obieramy i usuwamy gniazda nasienne. Kroimy w niewielką kostkę. Dorzucamy do masy. Formę na muffiny wykładamy papilotkami i nakładamy masę do wysokości ok. 3/4 foremek. Przed pieczeniem każdą babeczkę posypujemy szczyptą cukru. Pieczemy przez około 20 minut do tzw. "suchego patyczka".
  • Gotowe babeczki odkładamy do całkowitego wystudzenia. Babeczki dodatkowo możemy podać z ubitą śmietaną lub kremem maślano-bezowym.

Join the Conversation

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Oceń przepis:




Close
Pogotujmy.pl - blog tworzony z ❤️ od 2014 roku.
Wszystkie prawa zastrzeżone.
Close