
Muffiny gruszkowo-cynamonowe
Muffiny to zawsze strzał w dziesiątkę. Robi się je błyskawicznie, bez zbędnego nakładu pracy i bałaganu. Wystarczy zaledwie parę składników i pomysłowość – to wystarczy, by przygotować je na setki sposobów. Dzisiaj na blogu wersja gruszkowo-cynamonowa. Doskonałe połączenie! Więcej moich przepisów na ciasta i desery znajdziecie TUTAJ.

- Czas przygotowania: 10 minut
- Czas przyrządzania: 20 minut
- Ilość porcji: 12 babeczek
Muffiny gruszkowo – cynamonowe
Niezwykle prosty przepis na muffiny gruszkowo - cynamonowe, które posmakują wszystkim! To tylko kilka składników, które wymieszasz przy pomocy łyżki - bez użycia miskera!
Składniki:
- jajka - 2
- olej - 125 ml
- śmietana 18% - 140 g
- miód - 1 łyżka
- cynamon - 1 płaska łyżeczka
- cukier brązowy - 210g
- mąka pszenna - 250g
- proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
- gruszki - 3 (najlepiej mocno dojrzałe)
Wykonanie:
- W misce roztrzepujemy jajka. Dolewamy olej, dodajemy śmietanę i miód. Dokładnie mieszamy do połączenia składników. Następnie do miski dodajemy cukier, cynamon, przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Ciasto dokładnie mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji. Gruszki obieramy i usuwamy gniazda nasienne. Kroimy w niewielką kostkę. Dorzucamy do masy. Formę na muffiny wykładamy papilotkami i nakładamy masę do wysokości ok. 3/4 foremek. Przed pieczeniem każdą babeczkę posypujemy szczyptą cukru. Pieczemy przez około 20 minut do tzw. "suchego patyczka".
- Gotowe babeczki odkładamy do całkowitego wystudzenia. Babeczki dodatkowo możemy podać z ubitą śmietaną lub kremem maślano-bezowym.
1 kometarz