
Muffiny warzywne
Muffiny warzywne to świetny pomysł na wytrawną przekąskę. Gotowe w mniej niż 40 minut i maksymalnie proste w przygotowaniu.

- Czas przygotowania: 35 minut
- Ilość porcji: 12 babeczek
Muffiny warzywne
Składniki:
- mąka pszenna - 2 szklanki
- jajko - 1 sztuka
- mleko - 1 szklanka
- masło - 100g, roztopionego
- proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
- soda - 1/4 łyżeczki
- papryka słodka - duża szczypta
- papryka ostra - duża szczypta
- sól, pieprz
- papryka - 1 duża, pokrojona w drobną kostkę
- papryka zielona - 1 duża, pokrojona w drobną kostkę
- cukinia - 1/3 niewielkiej, pokrojona w drobną kostkę
- brokuł - kilka małych różyczek. zblanszowany (ugotowany przez 4-5 minut)
- mozzarella - ok. 125g, porwanej na małe kawałki
Wykonanie:
- W misce mieszamy ze sobą mąkę, jajko, mleko, masło, proszek do pieczenia i sodę. Doprawiamy papryką słodką, ostrą, solą i pieprzem. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy do połączenia.
- Dodajemy przygotowane warzywa, mozzarellę i delikatnie mieszamy.
- Ciasto przekładamy do wyłożonej papilotkami formy na muffiny. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (z termoobiegiem) przez około 20 minut.
Muffinami możemy zajadać się w wersji saute, jednak ja proponuję wykorzystanie ich jako pieczywa i po przekrojeniu nafaszerowanie ulubionymi składnikami jak kanapkę.