...
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Boże Narodzenie

Nadziewane pierniczki w czekoladzie

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Jeśli szukacie przepisu na pierniczki, które będą jednocześnie pyszne, mięciutkie i w dodatku wypełnione czymś ciekawym, to te nadziewane pierniczki w czekoladzie zdecydowanie przypadną Wam do gustu.


Możecie nafaszerować je niemal wszystkim – marmoladą, konfiturą, czekoladą czy marcepanem. W każdej wersji wyjdą one świetnie i z pewnością zasmakują każdemu, kto tylko będzie miał okazję ich spróbować. Propozycja wręcz obowiązkowa na tegoroczne Święta! :)

W tym przepisie przyda Ci się:

Foremki i stemple do ciastek w zestawie Mastrad
Wałek kuchenny marmurowy Judge
Mikser Artisan 125

 

 

 

 

 

 

Nadziewane pierniczki w czekoladzie

Nadziewane pierniczki w czekoladzie - pyszne, mięciutkie i wypełnione pysznym dżemem truskawkowym. Czy może być coś lepszego? :)
Prep Time 40 mins
Cook Time 10 mins
Total Time 50 mins

Składniki:

  • mąka pszenna 260 g
  • łyżka kakao 1
  • g naturalnego (u mnie Wileńskich) miód 100
  • pełne łyżki przyprawa do piernika 3
  • masło 65 g
  • śmietana 18% 50 g
  • niepełna łyżeczka soda oczyszczona 1,
  • 2 żółtka + 1 białko 2 jajka
  • cukier 80 g
  • g dowolny, u mnie truskawowy* dżem 200

Polewa czekoladowa:

  • czekolada gorzka 100 g
  • czekolada mleczna 50 g
  • łyżki mleko 2-3

* Polecam użycie naprawdę gęstego dżemu lub marmolady, aby zapobiec wydostaniu się nadzienia z pierniczków.

    Instructions

    • Przesianą mąkę mieszamy w misce razem z sodą i kakao.
    • Miód mieszamy z przyprawą do piernika i masłem. W niewielkim garnuszku doprowadzamy do podgrzania i dokładnego połączenia. Odstawiamy do ostudzenia.
    • Białko ubijamy ze szczyptą soli na sztywno. Cały czas miksując dosypujemy stopniowo cukier, a pod koniec żółtka.
    • Miód z masłem i przyprawami dolewamy do mąki. Dodajemy również masę jajeczną i śmietanę. Wszystkie składniki bardzo dokładnie mieszamy. Odstawiamy na kilkanaście godzin w chłodne miejsce.
    •  Ciasto po leżakowaniu przekładamy na wysypany mąką blat. Dzielimy na dwie części i obie rozwałkowujemy. Na jednej części ciasta, w równych odstępach, rozkładamy średnio po 1/2 łyżeczki dżemu. Przykrywamy drugą częścią ciasta i wycinamy dowolne kształty zważając na miejsca, które są wypełnione dżemem. Gotowe przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę.
    • Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 10 minut.
    • W międzyczasie w miseczce (w kąpieli wodnej) rozpuszczamy wszystkie składniki polewy.
    •  Gotowe, zupełnie ostudzone pierniczki, polewamy również ostudzoną czekoladową polewą.
    • Uwaga: Ciasto przed leżakowaniem wychodzi dosyć rzadkie, to normalne :)
    Author

    Cześć, tutaj Piotr, twórca Pogotujmy.pl. Mam nadzieje, że spodobała Ci się wizyta na moim blogu i jeszcze do mnie wpadniesz po nowe, kulinarne inspiracje :)

    4 komentarze

    1. Czy ciasto moze lezakowac az 24godziny?
      Jak dlugo po upieczeniu mozna je przechowywac i w jakich warunkach?
      Dziekuje :)

      • Piotr Reply

        Jak najbardziej ciasto może leżakować 24h.
        Pierniczki powinny być dobre przez 2 tygodnie. Proponuję przechowywać je zamknięte w pudełku (bez polewania czekoladą, ten etap zalecam dokończyć tuż przed Świętami) :)

        Wesołych Świąt!
        Piotr :)

    Write A Comment

    Oceń przepis:




    Optimized by Seraphinite Accelerator
    Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.