
Najlepsza szarlotka na kruchym cieście z cynamonem

- Czas przygotowania: 1h 30 min
- Czas przyrządzania: 60 minut
- Ilość porcji: forma 25cm
Najlepsza szarlotka na kruchym spodzie z cynamonem - przepis
Wypróbuj ten pyszny przepis z bloga Cookuj.pl na szarlotkę na kruchym cieście, z dużą ilością cynamonu. Szarotka - zachwyć się jej smakiem!
Składniki:
- Kruche ciasto:
- mąka pszenna - 3 szklanki
- proszek do pieczenia - 3/4 łyżeczki
- cukier - 3/4 szklanki
- masło - 250g
- żółtka - 4
- śmietana 18% - 2 łyżki
- Dodatkowo:
- jabłka - 1,5 kg
- cukier - 1 szklanka
- cynamon - 2,5 łyżeczki
- mąka ziemniaczana - 4 łyżeczki
- sok z cytryny - z 1/2 cytryny
- Do podania: cukier puder, bita śmietana lub lody.
Wykonanie:
- Z mąki, masła, cukru, żółtek i śmietany wyrabiamy gładkie ciasto. Zawijamy w folię spożywczą i chłodzimy w lodówce przez 1-2 godziny.
- Jabłka obieramy i kroimy w cienkie plasterki lub ścieramy na tarce. Umieszczamy je w garnku (z 3 łyżkami wody) i na wolnym ogniu, pod przykryciem, gotujemy przez 15 minut. Po tym czasie dodajemy cukier, cynamon, mąkę ziemniaczaną, sok z cytryny i dokładnie mieszamy. Zdejmujemy z ognia.
- Schłodzone kruche ciasto dzielimy na dwie nierówne części. Większą rozwałkowujemy na okrąg o średnicy większej od średnicy formy. Ciastem wykładamy dno i boki. Wykładamy jabłka, a pozostałe ciasto ścieramy na tarce.
- Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 60 minut.
- Podajemy posypaną cukrem puder, z lodami lub bitą śmietaną.
Szarlotka na kruchym cieście z dużą ilością cynamonu, czyli mój zdecydowanie najlepszy przepis na to pyszne, głęboko zakorzenione w tradycyjnej kuchni polskiej ciasto. Zdecydowanie nie obawiam się określenia tej szarlotki najlepszą, bo jestem przekonany, że każda osoba, która jej spróbuje z pewnością podzieli moje zdanie. Idealnie kruche ciasto i duża ilość, intensywnie doprawionych cynamonem jabłek zachwyci zdecydowanie każdego. Uwielbiam to ciasto i powracam do niego tak często, jak tylko to możliwe. Jeśli macie ochotę i lubicie, do jabłkowego nadzienia dorzucić możecie dodatkowo garść rodzynek (ale zdecydowanie nie jest to konieczne). Ta szarlotka na kruchym cieście wręcz fenomenalnie komponuje się z bitą śmietaną, a jeszcze lepiej z gałką lodów waniliowych lub śmietankowych. Jeśli ponadto ze wszystkimi dodatkami podacie ją ciepłą, możecie liczyć na trwały zachwyt wszystkich, którzy będę mieli okazję jej spróbowania!
Gałka lodów i jesteśmy w niebie :D
Szarlotkę zawsze uwielbiam :)