Najlepsza szarlotka na kruchym cieście z cynamonem

Szarlotka na kruchym cieście z dużą ilością cynamonu, czyli mój zdecydowanie najlepszy przepis na to pyszne, głęboko zakorzenione w tradycyjnej kuchni polskiej ciasto. Zdecydowanie nie obawiam się określenia tej szarlotki najlepszą, bo jestem przekonany, że każda osoba, która jej spróbuje z pewnością podzieli moje zdanie. Idealnie kruche ciasto i duża ilość, intensywnie doprawionych cynamonem jabłek zachwyci zdecydowanie każdego. Uwielbiam to ciasto i powracam do niego tak często, jak tylko to możliwe. Jeśli macie ochotę i lubicie, do jabłkowego nadzienia dorzucić możecie dodatkowo garść rodzynek (ale zdecydowanie nie jest to konieczne). Ta szarlotka na kruchym cieście wręcz fenomenalnie komponuje się z bitą śmietaną, a jeszcze lepiej z gałką lodów waniliowych lub śmietankowych. Jeśli ponadto ze wszystkimi dodatkami podacie ją ciepłą, możecie liczyć na trwały zachwyt wszystkich, którzy będę mieli okazję jej spróbowania!

Jeśli spodobał Ci się ten przepis, podziel się nim ze znajomymi!

Najlepsza szarlotka na kruchym spodzie z cynamonem - przepis

Wypróbuj ten pyszny przepis z bloga Cookuj.pl na szarlotkę na kruchym cieście, z dużą ilością cynamonu. Szarotka - zachwyć się jej smakiem!
Prep Time 1 hr 30 mins
Cook Time 1 hr
Total Time 2 hrs 30 mins

Składniki:

Kruche ciasto:

  • mąka pszenna 3 szklanki
  • proszek do pieczenia 3/4 łyżeczki
  • cukier 3/4 szklanki
  • masło 250 g
  • żółtka 4
  • śmietana 18% 2 łyżki

Dodatkowo:

  • jabłka 1,5 kg
  • cukier 1 szklanka
  • cynamon 2,5 łyżeczki
  • mąka ziemniaczana 4 łyżeczki
  • sok z 1/2 cytryny

Do podania: cukier puder, bita śmietana lub lody.

    Instructions

    • Z mąki, masła, cukru, żółtek i śmietany wyrabiamy gładkie ciasto. Zawijamy w folię spożywczą i chłodzimy w lodówce przez 1-2 godziny.Jabłka obieramy i kroimy w cienkie plasterki lub ścieramy na tarce. Umieszczamy je w garnku (z 3 łyżkami wody) i na wolnym ogniu, pod przykryciem, gotujemy przez 15 minut. Po tym czasie dodajemy cukier, cynamon, mąkę ziemniaczaną, sok z cytryny i dokładnie mieszamy. Zdejmujemy z ognia.Schłodzone kruche ciasto dzielimy na dwie nierówne części. Większą rozwałkowujemy na okrąg o średnicy większej od średnicy formy. Ciastem wykładamy dno i boki. Wykładamy jabłka, a pozostałe ciasto ścieramy na tarce.Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 60 minut.Podajemy posypaną cukrem puder, z lodami lub bitą śmietaną.

    Join the Conversation

    1. Gałka lodów i jesteśmy w niebie :D

    2. Szarlotkę zawsze uwielbiam :)

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

    Oceń przepis:




    Close
    Pogotujmy.pl - blog tworzony z ❤️ od 2014 roku.
    Wszystkie prawa zastrzeżone.
    Close