
Najlepsze babeczki czekoladowo-bananowe
Jeśli szukasz przepisu na zdecydowanie najlepsze czekoladowe babeczki, wypróbuj ten przepis z dodatkiem banana. Coś pysznego!

- Czas przygotowania: 15 minut
- Czas przyrządzania: 15 minut
- Ilość porcji: 12 babeczek
Najlepsze babeczki czekoladowo-bananowe
Jeśli szukasz przepisu na zdecydowanie najlepsze czekoladowe babeczki, wypróbuj ten przepis z dodatkiem banana. Coś pysznego!
Składniki:
- mąka pszenna - 200g
- proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
- soda - 1/4 łyżeczki
- cynamon - 1/4 łyżeczki
- kakao - 3 łyżki
- jajko - 1
- cukier brązowy - 175g
- olej - 100ml
- maślanka - 125ml
- banany - 3 większe
- Dodatkowo:
- czekolada mleczna - 60g
- czekolada gorzka - 40g
- śmietana 18% - 100g
Wykonanie:
- W misce mieszamy ze sobą jajko, cukier, olej i maślankę. Dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon i kakao. Wszystkie składniki dokładanie łączymy.
- Banany obieramy ze skórki i dokładnie rozgniatamy w miseczce przy pomocy widelca. Dodajemy do ciasta i mieszamy.
- Ciasto przekładamy do wyłożonej papilotkami formy na muffiny.
- Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 15-20 minut (do suchego patyczka).
- Czekoladę i kwaśną śmietanę umieszczamy w misce i podgrzewamy. Dokładnie mieszamy do uzyskania gładkiej polewy czekoladowej.