Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
DOMOWY FAST FOOD

Najlepsze domowe frytki ze stripsami z kurczaka

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Najlepsze domowe frytki ze stripsami z kurczaka, czyli nieco zdrowszy bo przygotowany własnoręcznie fast-food, który znają i uwielbiają wszyscy! Miękkie w środku i chrupiące na zewnątrz frytki oraz stripsy jak ze znanej fastfoodowej sieci. Czego chcieć więcej? ;)


Najlepsze domowe frytki ze stripsami z kurczaka

Najlepsze domowe frytki ze stripsami z kurczaka, czyli nieco zdrowszy bo przygotowany własnoręcznie fast-food, który znają i uwielbiają wszyscy! Miękkie w środku i chrupiące na zewnątrz frytki oraz stripsy jak ze znanej fastfoodowej sieci
Prep Time 40 mins
Total Time 40 mins

Składniki:

Domowe frytki belgijskie:

  • ok. 1/2 kg niewielkich ziemniaki
  • ok. 2 litrów gorącej woda
  • łyżka cukier 1
  • do smażenia olej
  • do smaku sól

Stripsy z kurczaka:

    Mięso:

    • podwójny filet z kurczaka 1,
    • duża szczypta papryka słodka
    • duża szczypta papryka ostra
    • szczypta tymianek
    • sól pieprz

    Ciasto:

    • szklanki mąka pszenna 1/2
    • jajko 1
    • szklanki mleko 1/4
    • szczypta papryka słodka
    • duża szczypta papryka ostra
    • sól pieprz
    • do obtoczenia mąka

    Instructions

    Domowe frytki belgijskie:

    • Ziemniaki obieramy, kroimy na kształt grubszych frytek i dokładanie opłukujemy z nadmiaru skrobi. Zalewamy gorącą wodą z cukrem i odstawiamy na 1-2 minuty. Po tym czasie ziemniaki osuszamy. Frytkownicę ustawiamy na 160 stopni Celsjusza i umieszczamy w niej porcję frytek. Smażymy ok. 4-5 minut. Po tym czasie frytki wyciągamy, osuszamy i zwiększamy temperaturę oleju do 180 stopni. Ponownie umieszczamy w niej frytki i smażymy do uzyskania złotego koloru.

    Stripsy z kurczaka:

    • Kurczaka myjemy, pozbawiamy niedoskonałości i kroimy w paski. Doprawiamy papryką słodką, ostrą, tymiankiem, solą i pieprzem.
    • W misce dokładnie mieszamy ze sobą mąkę, jajko, mleko, paprykę słodką i ostrą. Kawałki kurczaka zanurzamy w przygotowanym cieście, a następnie obtaczamy w mące. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu przez kilka minut z każdej strony.
    • Polecam smażenie mięsa na patelni, a nie we frytkownicy, ponieważ duża część mąki opadnie w czasie smażenie na dno naczynia.

    Najlepsze domowe frytki ze stripsami z kurczaka

    Author

    Cześć, tutaj Piotr, twórca Pogotujmy.pl. Mam nadzieje, że spodobała Ci się wizyta na moim blogu i jeszcze do mnie wpadniesz po nowe, kulinarne inspiracje :)

    Write A Comment

    Oceń przepis: