
Najlepsze domowe frytki ze stripsami z kurczaka
Najlepsze domowe frytki ze stripsami z kurczaka, czyli nieco zdrowszy bo przygotowany własnoręcznie fast-food, który znają i uwielbiają wszyscy! Miękkie w środku i chrupiące na zewnątrz frytki oraz stripsy jak ze znanej fastfoodowej sieci. Czego chcieć więcej? ;)

- Czas przygotowania: 40 minut
- Ilość porcji: 2-3 porcje
Najlepsze domowe frytki ze stripsami z kurczaka
Najlepsze domowe frytki ze stripsami z kurczaka, czyli nieco zdrowszy bo przygotowany własnoręcznie fast-food, który znają i uwielbiają wszyscy! Miękkie w środku i chrupiące na zewnątrz frytki oraz stripsy jak ze znanej fastfoodowej sieci
Składniki:
- Domowe frytki belgijskie:
- ziemniaki - ok. 1/2 kg, niewielkich
- woda - ok. 2 litrów (gorącej)
- cukier - 1 łyżka
- olej - do smażenia
- sól - do smaku
- Stripsy z kurczaka:
- Mięso:
- filet z kurczaka - 1, podwójny
- papryka słodka - duża szczypta
- papryka ostra - duża szczypta
- tymianek - szczypta
- sól, pieprz
- Ciasto:
- mąka pszenna - 1/2 szklanki
- jajko - 1
- mleko - 1/4 szklanki
- papryka słodka - szczypta
- papryka ostra - duża szczypta
- sól, pieprz
- mąka - do obtoczenia
Wykonanie:
Domowe frytki belgijskie:
- Ziemniaki obieramy, kroimy na kształt grubszych frytek i dokładanie opłukujemy z nadmiaru skrobi. Zalewamy gorącą wodą z cukrem i odstawiamy na 1-2 minuty. Po tym czasie ziemniaki osuszamy. Frytkownicę ustawiamy na 160 stopni Celsjusza i umieszczamy w niej porcję frytek. Smażymy ok. 4-5 minut. Po tym czasie frytki wyciągamy, osuszamy i zwiększamy temperaturę oleju do 180 stopni. Ponownie umieszczamy w niej frytki i smażymy do uzyskania złotego koloru.
Stripsy z kurczaka:
- Kurczaka myjemy, pozbawiamy niedoskonałości i kroimy w paski. Doprawiamy papryką słodką, ostrą, tymiankiem, solą i pieprzem.
- W misce dokładnie mieszamy ze sobą mąkę, jajko, mleko, paprykę słodką i ostrą. Kawałki kurczaka zanurzamy w przygotowanym cieście, a następnie obtaczamy w mące. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu przez kilka minut z każdej strony.
Polecam smażenie mięsa na patelni, a nie we frytkownicy, ponieważ duża część mąki opadnie w czasie smażenie na dno naczynia.