Najlepszy przepis na faworki

Najlepszy przepis na faworki, które zawsze się udają i smakują doskonale!


Mimo że Tłusty Czwartek już za nami, to myślę, że absolutnie nic nie stoi na przeszkodzie by podzielić się dzisiaj z Wami przepisem na idealne faworki, bo przecież dlaczego mielibyśmy przygotowywać je tylko jeden raz w roku, skoro są one tak dobre? :) Idealnie kruche i słodkie dokładnie tak, jak lubicie. Wszystko dzięki temu, że w składzie faworków nie ma ani grama cukru. Za całą słodycz chrustu odpowiada tylko cukier puder, którym są posypane po usmażeniu, dlatego z powodzeniem możecie użyć go dokładnie tyle, na ile macie ochotę. Jednym z sekretów idealnych faworków jest fakt, że powinno się smażyć je na tłuszczu o wysokiej temperaturze dymienia. Dzięki temu unikniemy niepotrzebnego (i nie zdrowego) ich przypalania. Najlepiej w tym celu sprawdza się… smalec! Jeśli też w tym momencie sceptycznie podchodzicie do tego pomysłu, zaufajcie mi, sam byłem negatywnie nastawiony, ale naprawdę jest on bezkonkurencyjny i wbrew pozorom, absolutnie nie wpływa na finalny smak chrustu.

Najlepszy przepis na faworki

Wypróbuj mój najlepszy przepis na faworki i zachwyć się wspaniałym smakiem tego bardzo prostego deseru nie tylko w Tłusty Czwartek! ;)
Prep Time 1 hour 20 minutes
Cook Time 40 minutes
Total Time 2 hours

Składniki:

Faworki:

  • i 1/4 szklanki mąka pszenna 2
  • żółtka 6
  • łyżki spirytus 1,5
  • łyżek śmietana 18% 5-7

Do smażenia

  • ok. 750g* smalec

Dodatkowo:

  • do posypania cukier puder

* Można zastąpić dowolnym olejem o wysokiej temperaturze dymienia,

    Instructions

    • 1. Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy żółtka, spirytus i śmietanę. Wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto. Gotowe intensywnie napowietrzniamy poprzez wielokrotne rozwałkowywanie, składanie i wybijanie wałkiem. Gdy na powierzchni ciasta zaczną pojawiać się pęcherzyki powietrza, odstawiamy je pod przykryciem na około godzinę.
    • 2. Z ciasta po odpoczynku odrywamy stopniowo kawałki i rozwałkowujmy je możliwie jak najcieniej. Rozwałkowane dzielimy na paski o szerokości ok. 2-3 cm. Długość może być dowolna, ja preferuję gdy nie są one zbyt duże. Na środku każdego z pasków tworzymy nacięcie i przeciągamy przez nie jeden koniec  tworząc charakterystyczny kształt faworków.
    • 3. Faworki smażymy po kilka sztuk, na dosyć mocno rozgrzanym tłuszczu do zarumienienia. Gotowe przekładamy na ręcznik papierowy i pozostawiamy na kilka chwil do odsączenia z nadmiaru tłuszczu. Następnie przekładamy je na talerz lub paterę i jeszcze ciepłe posypujemy intensywnie cukrem pudrem.

    Najlepszy przepis na faworki

    Najlepszy przepis na faworki

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Oceń przepis:




    Close
    Pogotujmy.pl - blog tworzony z ❤️ od 2014 roku.
    Wszystkie prawa zastrzeżone.
    Close