Najlepszy zakwas na czerwony barszcz

Najlepszy zakwas na czerwony barszcz

Najlepszy przepis na zakwas na czerwony barszcz, który zawsze się udaje i sprawia, że barszcz wychodzi niezwykle pyszny!
Prep Time 10 mins
Total Time 10 mins

Składniki:

  • buraki 1 kg
  • woda 6-7 szklanek
  • cukier 1 szczypta
  • liść laurowy 2-3 sztuki
  • ziele angielskie kilka sztuk
  • kminek 1 szczypta
  • ząbki czosnku 6
  • chleba razowy 1 kromka

Instructions

  • Buraki obieramy, kroimy w cienkie plastry i układamy na dnie naczynia. W między czasie doprowadzamy do zagotowania wodę z cukrem. Odstawiamy na 2-3 minuty do przestudzenia. Buraki zalewamy wodą. Obrany czosnek zgniatamy nożem i dorzucamy do naczynia. Dodajemy przyprawy: liście laurowe, ziele angielskie i kminek. Na koniec dorzucamy kromkę razowego chleba na zakwasie. Przykrywamy. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 4-6 dni. Po tym czasie zakwas możemy odcedzić, przelać do słoików i przechowywać w lodówce.
Cuisine: Polish

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Oceń przepis:




Close
Pogotujmy.pl - blog tworzony z ❤️ od 2014 roku.
Wszystkie prawa zastrzeżone.
Close