
Najlepszy domowy budyń
Najlepszy domowy budyń – przepis, który nigdy Was nie zawiedzie i zdecydowanie bije na głowę wszystkie sklepowe gotowce. Wypróbujcie go koniecznie :)

- Czas przygotowania: 10 minut
- Ilość porcji: 2-3 porcje
Nalepszy domowy budyń
Nalepszy domowy budyń - przepis, który nigdy Was nie zawiedzie i zdecydowanie bije na głowę wszystkie sklepowe gotowce. Wypróbujcie go koniecznie :)
Składniki:
- mleko - 750ml
- żółtka - 3 sztuki
- mąka pszenna - 1,5 łyżki
- mąka ziemniaczana - 2 i 1/4 łyżki
- cukier - 3-4 łyżki
- wanilia - ziarenka z 1/2 laski
- Do podania: dowolna konfitura (u mnie malinowo-truskawkowa), syrop klonowy lub świeże owoce
Wykonanie:
- W misce dokładnie mieszamy ze sobą żółtka i obie mąki.
- Mleko z cukrem i wanilią doprowadzamy do zagotowania. Cały czas energicznie mieszając wlewamy jajeczną mieszankę i ponownie gotujemy około minuty.
- Gotowy podajemy na ciepło lub na zimno z wybranymi dodatkami.
Jeśli chcecie wykorzystać budyń np. do masy budyniowej, zmniejszcie ilość mleka, sprawi to, że nie będzie on zbyt rzadki.