Najlepszy domowy budyń

Najlepszy domowy budyń – przepis, który nigdy Was nie zawiedzie i zdecydowanie bije na głowę wszystkie sklepowe gotowce. Wypróbujcie go koniecznie :)


Nalepszy domowy budyń

Nalepszy domowy budyń - przepis, który nigdy Was nie zawiedzie i zdecydowanie bije na głowę wszystkie sklepowe gotowce. Wypróbujcie go koniecznie :)
Prep Time 10 mins
Total Time 10 mins

Składniki:

  • mleko 750 ml
  • sztuki żółtka 3
  • łyżki mąka pszenna 1,5
  • i 1/4 łyżki mąka ziemniaczana 2
  • łyżki cukier 3-4
  • ziarenka z 1/2 laski wanilia

Do podania: dowolna konfitura (u mnie malinowo-truskawkowa), syrop klonowy lub świeże owoce

    Instructions

    • W misce dokładnie mieszamy ze sobą żółtka i obie mąki.
    • Mleko z cukrem i wanilią doprowadzamy do zagotowania. Cały czas energicznie mieszając wlewamy jajeczną mieszankę i ponownie gotujemy około minuty.
    • Gotowy podajemy na ciepło lub na zimno z wybranymi dodatkami.
    • Jeśli chcecie wykorzystać budyń np. do masy budyniowej, zmniejszcie ilość mleka, sprawi to, że nie będzie on zbyt rzadki.

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

    Oceń przepis:




    Close
    Pogotujmy.pl - blog tworzony z ❤️ od 2014 roku.
    Wszystkie prawa zastrzeżone.
    Close