
Naleśniki w meksykańskim stylu
Jeśli szukacie pomysłu na naprawdę pyszny i niebanalny obiad, który z pewnością przypadnie do gustu każdemu – ten przepis na naleśniki w meksykańskim stylu będzie idealny. Obiecuję! :)
Czy może być coś lepszego od pysznych naleśników? Ano może, np. naleśniki podane z jeszcze lepszym farszem ;) Co tych naleśników z iście meksykańskim farszem, jestem pewny, że zasmakuja każdemu, kto tylko będzie miał okazję ich spróbować. Są dokładnie takie jak lubię, mocno aromatyczne dzięki mieszance papryki, oregano, kurkumy, czosnku i cynamonu (absolutnie nie bójcie się go dodawać, zapewniam, że doskonale podkreśla smak całego dania :)), sycące i nieziemsko smaczne! :) Propozycja obowiązkowa dla wszystkich fanów nowych smaków.
Przepis dostępny również w formie wideo.

- Czas przygotowania: 30 minut
- Czas przyrządzania: 10 minut
- Ilość porcji: 3-4 porcje
Naleśniki w meksykańskim stylu
Wypróbuj przepis na te fantastyczne naleśniki w meksykańskim stylu i zaskocz wszystkich przepysznym i aromatycznym daniem, które przyrządzisz błyskawicznie.
Składniki:
- Naleśniki:
- 1 porcja naleśników
- Farsz
- mięso mielone wołowe - 500g
- cebula - 1 większa
- cebula czerwona - 1 (opcjonalnie)
- fasola czerwona - 1 puszka
- kukurydza - 1 puszka
- pomiodory - 1 puszka
- czosnek - 2 ząbki, przeciśnięte
- papryka - 2 (u mnie kolorowe)
- papryka słodka - duża szczypta
- papryka ostra - duża szczypta
- oregano - duża szczypta
- kurkuma - szczypta
- cynamon - mała szczypta
- koncentrat pomidorowy - 2 łyżki
- sól, pieprz
- Dodatkowo
- ser żółty - ok. 200g, tartego
Wykonanie:
- Naleśniki przygotowujemy według tego przepisu.
- Na patelni, na łyżce oliwy podsmażamy drobno posiekaną cebulę przez kilka minut. Dodajemy mięso mielone i podsmażamy do czasu aż lekko zbrązowieje. Dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę, odcedzoną fasolę, kukurydzę oraz pomidory w puszce. Podsmażamy przez 10 minut. Doprawiamy wszystkimi przyprawami wraz z czosnkiem i dodajemy koncentrat pomidorowy. Gotujemy całość przez 10-15 minut.
- Na środku naleśników równomiernie rozprowadzamy farsz. Posypujemy sporą ilością żółtego sera. Zawijamy w rulon i układamy w naczyniu żaroodpornym. Posypujemy startym serem i pieczemy pod przykryciem przez około 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Raczej jemy naleśniki na słodko ale taka wersja też jest super :)
też wolę naleśniki na słodko,chociaż raz na jakiś czas robie i wytrawne