Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Ciasta

Naturalny tort „Red Velvet”

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Naturalny tort „Red Velvet”, czyli słynny czerwony biszkopt przełożony kremem śmietanowym i świeżymi owocami. U mnie w wersji nieco mniej intensywnej, ale za to zdecydowanie zdrowszej bo z wykorzystaniem tylko naturalnych składników. Barwnikiem biszkoptu jest tutaj sok wyciśnięty z buraka i malin, który naprawdę dobrze sobie radzi. Wypróbujcie go koniecznie!


Naturalny tort

Naturalny tort "Red Velvet", czyli słynny czerwony biszkopt przełożony kremem śmietanowym i świeżymi owocami. U mnie w wersji nieco mniej intensywnej, ale za to zdecydowanie zdrowszej bo z wykorzystaniem tylko naturalnych składników.

Składniki:

Sok z buraka i malin:

  • ok. 120g burak 1,
  • ok. 100g maliny

Biszkopt

  • sztuk jajka 6
  • szklanki ok. 150g cukier 3/4
  • szklanka ok. 140g mąka pszenna 1
  • łyżek mąka ziemniaczana 6
  • łyżeczka proszek do pieczenia 1
  • ok. 50-100ml sok z buraka i malin można najpierw odparować w garnku lub na patelni, co sprawi, że biszkopt przybierze bardziej intensywny kolor. Bardzo ważne by taki sok całkowicie wystudzić. sok z buraka i malin
  • szczypta sól

Nasączenie

  • szklanki herbata zielona 1/2
  • szklanki sok z malin 1/4
  • szczypta cukier
  • łyżka opcjonalnie wódka 1

Krem mascarpone

  • śmietana 30% 500 ml
  • mascaropne 350 g
  • łyżki cukier 2-3
  • łyżka cukier z wanilią 1

Dodatkowo:

  • ok. 400g maliny
  • ok. 400g borówki
  • słoiczek ok. 300g (opcjonalnie) dżem wiśniowy 1

Instructions

  • Buraka kroimy w drobną kostkę i razem z malinami umieszczamy w wyciskarce Hurom One Stop H-AI o drobnym sicie i manetce ustawionej w pozycji zamkniętej. Wyciskamy sok.
  • Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Do bardzo dobrze ubitych białek, stopniowo, dodajemy po łyżce cukru, a następnie po jednym żółtku cały czas ubijając. Obie mąki i proszek do pieczenia przesiewamy do miseczki i porcjami dodajemy do masy jajecznej mieszając ją delikatnie szpatułką. Dolewamy sok owocowy i dokładnie mieszamy (w razie potrzeby dodając nieco mąki). Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy masłem. Masę przelewamy do formy, wygładzamy i pieczemy około 30-35 minut w temperaturze 180 stopni do tzw. "suchego patyczka". Gotowy biszkopt wyciągamy z formy, odwracamy. Całkowicie wystudzony przekrawamy na 3 części.
  • Śmietanę kremówkę i mascarpone ubijamy na sztywno z cukrem pudrem do uzyskania gładkiego kremu.
  • Wszystkie składniki ponczu mieszamy ze sobą.
  • Pierwszy blat przekładamy na paterę. Dokładnie nasączamy. Smarujemy dżemem i rozprowadzamy 1/3 kremu. Posypujemy garścią malin i borówek. Tak samo postępujemy z drugim blatem. Trzeci blat nasączamy i na wierzchu rozprowadzamy pozostały krem mascarpone. Dekorujemy pozostałymi owocami i miętą. Torcik najlepiej przechowywać w lodówce.

Author

Cześć, tutaj Piotr, twórca Pogotujmy.pl. Mam nadzieje, że spodobała Ci się wizyta na moim blogu i jeszcze do mnie wpadniesz po nowe, kulinarne inspiracje :)

2 komentarze

  1. Piękny!
    Bardzo podoba mi się pomysł 'niedokończonych’ tortów. Uważam, że sa po prostu urocze…
    xxx

Write A Comment

Oceń przepis: