Naturalny tort “Red Velvet”, czyli słynny czerwony biszkopt przełożony kremem śmietanowym i świeżymi owocami. U mnie w wersji nieco mniej intensywnej, ale za to zdecydowanie zdrowszej bo z wykorzystaniem tylko naturalnych składników. Barwnikiem biszkoptu jest tutaj sok wyciśnięty z buraka i malin, który naprawdę dobrze sobie radzi. Wypróbujcie go koniecznie!

- Ilość porcji: forma 25cm
Naturalny tort
Naturalny tort "Red Velvet", czyli słynny czerwony biszkopt przełożony kremem śmietanowym i świeżymi owocami. U mnie w wersji nieco mniej intensywnej, ale za to zdecydowanie zdrowszej bo z wykorzystaniem tylko naturalnych składników.
Składniki:
- Sok z buraka i malin:
- burak - 1, ok. 120g
- maliny - ok. 100g
- Biszkopt
- jajka - 6 sztuk
- cukier - 3/4 szklanki (ok. 150g)
- mąka pszenna - 1 szklanka (ok. 140g)
- mąka ziemniaczana - 6 łyżek
- proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
- sok z buraka i malin - ok. 50-100ml (sok z buraka i malin można najpierw odparować w garnku lub na patelni, co sprawi, że biszkopt przybierze bardziej intensywny kolor). Bardzo ważne by taki sok całkowicie wystudzić.
- sól - szczypta
- Nasączenie
- herbata zielona - 1/2 szklanki
- sok z malin - 1/4 szklanki
- cukier - szczypta
- wódka - 1 łyżka (opcjonalnie)
- Krem mascarpone
- śmietana 30% - 500ml
- mascaropne - 350g
- cukier - 2-3 łyżki
- cukier z wanilią - 1 łyżka
- Dodatkowo:
- maliny - ok. 400g
- borówki - ok. 400g
- dżem wiśniowy - 1 słoiczek (ok. 300g) (opcjonalnie)
Wykonanie:
- Buraka kroimy w drobną kostkę i razem z malinami umieszczamy w wyciskarce Hurom One Stop H-AI o drobnym sicie i manetce ustawionej w pozycji zamkniętej. Wyciskamy sok.
- Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Do bardzo dobrze ubitych białek, stopniowo, dodajemy po łyżce cukru, a następnie po jednym żółtku cały czas ubijając. Obie mąki i proszek do pieczenia przesiewamy do miseczki i porcjami dodajemy do masy jajecznej mieszając ją delikatnie szpatułką. Dolewamy sok owocowy i dokładnie mieszamy (w razie potrzeby dodając nieco mąki). Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy masłem. Masę przelewamy do formy, wygładzamy i pieczemy około 30-35 minut w temperaturze 180 stopni do tzw. "suchego patyczka". Gotowy biszkopt wyciągamy z formy, odwracamy. Całkowicie wystudzony przekrawamy na 3 części.
- Śmietanę kremówkę i mascarpone ubijamy na sztywno z cukrem pudrem do uzyskania gładkiego kremu.
- Wszystkie składniki ponczu mieszamy ze sobą.
- Pierwszy blat przekładamy na paterę. Dokładnie nasączamy. Smarujemy dżemem i rozprowadzamy 1/3 kremu. Posypujemy garścią malin i borówek. Tak samo postępujemy z drugim blatem. Trzeci blat nasączamy i na wierzchu rozprowadzamy pozostały krem mascarpone. Dekorujemy pozostałymi owocami i miętą. Torcik najlepiej przechowywać w lodówce.
2 komentarze
Piękny!
Bardzo podoba mi się pomysł ‘niedokończonych’ tortów. Uważam, że sa po prostu urocze…
xxx
I taki sposób na to słynne ciacho to ja rozumiem! <3