Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Ciasta

Obłędne ciasto jabłkowo-gruszkowe z owocowym budyniem i kremem

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Obłędne ciasto jabłkowo-gruszkowe z owocowym budyniem i kremem, chociaż tak naprawdę można pokusić się o nazwanie go torcikiem, bo zdecydowanie składa się z wielu warstw. Doskonały deser, który pokochają wszyscy!

Obłędne ciasto jabłkowo-gruszkowe z owocowym budyniem i kremem

Obłędne ciasto jabłkowo-gruszkowe z owocowym budyniem i kremem - doskonałe na każdą okazję!
Prep Time 25 mins
Cook Time 1 hr 10 mins
Total Time 1 hr 35 mins

Składniki:

Ciasto:

  • mąka pszenna 250 g
  • masło 125 g
  • sztuki jajka 2
  • cukier 100 g
  • łyżeczki proszek do pieczenia 2
  • łyżka cukier z wanilią 1
  • szczypta sól

Sok owocowy do budyniu:

  • ok. 3-4 sztuki* jabłka
  • ok. 3-4 sztuki* gruszki

* Do budyniu potrzebujemy ok. 750 ml wyciśniętego soku. Owoce wyciskamy w proporcji 1:1. W zależności od ich soczystości może okazać się, że owoców wykorzystamy nieco mniej.

    Budyń owocowy:

    • sok owocowy 750 ml
    • opakowania po 40g budyń śmietankowy 2
    • łyżeczka cukier z wanilią 1
    • łyżki pomijamy jeżeli budyń jest słodzony cukier 4

    Owoce:

    • jabłka 1/2 kg
    • gruszki 1/2 kg
    • łyżki cukier 2-3
    • ok. 1/2 łyżeczki cynamon

    Dodatkowo:

    • śmietana 30% 500 ml
    • mascarpone 100 g
    • łyżki cukier puder 1-2
    • do posypania kakao lub tarta czekolada

    Instructions

    • Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy cukier zwykły, z wanilią i dorzucamy masło oraz jajka. Wyrabiamy gładkie ciasto, które następnie chłodzimy w lodówce przez 20-30 minut.
    • W międzyczasie tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wałkujemy i wyklejamy nim formę.
    • Z jabłek oraz gruszek usuwamy gniazda nasienne i przekrawamy na mniejsze części. Owoce umieszczamy w wyciskarce wolonoobrotowej Hurom One Stop H-AI o drobnym sicie i manetce ustawionej w pozycji zamkniętej. Wyciskamy sok.
    • Z 750ml soku odlewamy połowę szklanki i rozpuszczamy w niej budynie, cukier zwykły i z wanilią. Resztę soku przelewamy do garnka i podgrzewamy. Po zagotowaniu, cały czas energicznie mieszając, dolewamy zawartość szklanki i gotowy budyń gotujemy przez 1 minutę.
    • Jabłka oraz gruszki obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w plasterki. Mieszamy w misce z cukrem i cynamonem. Owoce układamy na cieście i wylewamy na nie ciepłą masą budyniową. Pieczemy w temperaturze 160 stopni przez około 70 minut.
    • Śmietanę wraz z serkiem mascarpone i cukrem pudrem  ubijamy na sztywno. Wykładamy na zupełnie wystudzone(!) ciasto. Dekorujemy kakao lub tartą czekoladą.
    • Przechowujemy w lodówce.
     
    Author

    Cześć, tutaj Piotr, twórca Pogotujmy.pl. Mam nadzieje, że spodobała Ci się wizyta na moim blogu i jeszcze do mnie wpadniesz po nowe, kulinarne inspiracje :)

    Write A Comment

    Oceń przepis: