
Obłędne ciasto jabłkowo-gruszkowe z owocowym budyniem i kremem
Obłędne ciasto jabłkowo-gruszkowe z owocowym budyniem i kremem, chociaż tak naprawdę można pokusić się o nazwanie go torcikiem, bo zdecydowanie składa się z wielu warstw. Doskonały deser, który pokochają wszyscy!


- Czas przygotowania: 25 minut
- Czas przyrządzania: 1h 10 min
- Ilość porcji: forma 25cm
Obłędne ciasto jabłkowo-gruszkowe z owocowym budyniem i kremem
Obłędne ciasto jabłkowo-gruszkowe z owocowym budyniem i kremem - doskonałe na każdą okazję!
Składniki:
- Ciasto:
- mąka pszenna - 250g
- masło - 125g
- jajka - 2 sztuki
- cukier - 100g
- proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
- cukier z wanilią - 1 łyżka
- sól - szczypta
- Sok owocowy do budyniu:
- jabłka - ok. 3-4 sztuki*
- gruszki - ok. 3-4 sztuki*
- * Do budyniu potrzebujemy ok. 750 ml wyciśniętego soku. Owoce wyciskamy w proporcji 1:1. W zależności od ich soczystości może okazać się, że owoców wykorzystamy nieco mniej.
- Budyń owocowy:
- sok owocowy - 750ml
- budyń śmietankowy - 2 opakowania po 40g
- cukier z wanilią - 1 łyżeczka
- cukier - 4 łyżki (pomijamy jeżeli budyń jest słodzony)
- Owoce:
- jabłka - 1/2 kg
- gruszki - 1/2 kg
- cukier - 2-3 łyżki
- cynamon - ok. 1/2 łyżeczki
- Dodatkowo:
- śmietana 30% - 500ml
- mascarpone - 100g
- cukier puder - 1-2 łyżki
- kakao lub tarta czekolada - do posypania
Wykonanie:
- Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy cukier zwykły, z wanilią i dorzucamy masło oraz jajka. Wyrabiamy gładkie ciasto, które następnie chłodzimy w lodówce przez 20-30 minut.
- W międzyczasie tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wałkujemy i wyklejamy nim formę.
- Z jabłek oraz gruszek usuwamy gniazda nasienne i przekrawamy na mniejsze części. Owoce umieszczamy w wyciskarce wolonoobrotowej Hurom One Stop H-AI o drobnym sicie i manetce ustawionej w pozycji zamkniętej. Wyciskamy sok.
- Z 750ml soku odlewamy połowę szklanki i rozpuszczamy w niej budynie, cukier zwykły i z wanilią. Resztę soku przelewamy do garnka i podgrzewamy. Po zagotowaniu, cały czas energicznie mieszając, dolewamy zawartość szklanki i gotowy budyń gotujemy przez 1 minutę.
- Jabłka oraz gruszki obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w plasterki. Mieszamy w misce z cukrem i cynamonem. Owoce układamy na cieście i wylewamy na nie ciepłą masą budyniową. Pieczemy w temperaturze 160 stopni przez około 70 minut.
- Śmietanę wraz z serkiem mascarpone i cukrem pudrem ubijamy na sztywno. Wykładamy na zupełnie wystudzone(!) ciasto. Dekorujemy kakao lub tartą czekoladą.
- Przechowujemy w lodówce.