Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
KOLACJA

Omlet na słodko z dżemem i malinami

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Jak zrobić omlet na słodko z dżemem i malinami? Wbrew pozorom naprawdę bardzo prosto i błyskawicznie. Wystarczy tylko kilka składników i chwila wolnego czasu! :)


Omlet to zawsze dobry pomysł! Niezależnie od faktu czy przygotowywany na słono, słodko, wypełniony nadzieniem, czy tylko podany z ulubionymi dodatkami, zawsze smakuje pysznie i jest tak samo prosty w przygotowaniu.

Skąd się wziął omlet?

Omlet w świadomości ludzi na całym świecie rozpowszechnili Francuzi. To oni jako pierwsi dopracowali klasyczny przepis i przygotowywali je w różnych wariacjach, by finalnie świat mógł podzielić omlety na 2 główne odmiany: omlet klasyczny, przygotowany na słono ze zmieszanych (nienapowietrzonych) jajek; omlet biszkoptowy – będący clue dzisiejszego wpisu – przygotowywany ze starannie ubitych jajek i podawany na słodko. W Hiszpani popularny jest także Frittata, czyli przepis na omlet z wykorzystaniem ziemniaków – bardzo smaczny i bardzo syty. W Japonii zaś znana jest wersja omletu, który wyglądem przypomina zwiniętego naleśniki i wykorzystywana jest m.in. do przygotowania sushi.

Niezależnie od rodzaju omletu, który wybierzemy, zazwyczaj do jego przyrządzenia potrzebne jest tylko kilka składników, które prawie zawsze znajdziemy w domu. Dokładnie tak samo jest z tym omletem na słodko z dżemem i malinami. Jajka, cukier, sól i mąka – cztery główne składniki, które wystarczą do przyrządzenia pysznej jajecznej bazy, którą po usmażeniu możecie podać z dowolnymi słodkimi dodatkami, na które akurat macie ochotę.

Omlet biszkoptowy?

Omlet na słodko ze względu na podobny etap przygotowania oraz swoją puszystość, często nazywany jest również biszkoptowym. I tak jak podczas przygotowania biszkoptu, najważniejszym kluczem do sukcesu jest staranne ubicie jajek. Powinniśmy to robić przez przynajmniej kilka minut, a sztywne białka powinny bez problemu zaliczyć tekst “miski nad głową”. Warto również pamiętać, by wszystkie użyte do omletu na słodko składniki były w temperaturze pokojowej. Zagwarantuje nam to fakt, że nie nastąpi gwałtowna zmiana temperatur, w efekcie której napowietrzone jajka mogłyby opaść.

Z czym podać omlet na słodko?

Omlet podałem u siebie w towarzystwie truskawkowego dżemu, malin i odrobiny cukru pudru. To jednak tylko jedna z moich propozycji, bo omlet ten możecie podać tak naprawdę z czym tylko zechcecie! Ogranicza Was tylko Wasza wyobraźnia! Jeśli lubicie czekoladę – koniecznie spróbujcie go w wersji z kremem czekoladowo-orzechowym lub dostępną w sklepach czeko-śliwką, czyli połączeniem powideł śliwkowych i kakao. Świetnie smakować będzie jednak także polany intensywnie syropem klonowym czy syropem z agawy.

Omlet na słodko uprzyjemni każde leniwe, weekendowe śniadanie, a jego przygotowanie jest na tyle proste i mało czasochłonne, że naprawdę warto go spróbować!

omlet na słodko z dżemem i malinami

 

Autor

Cześć, tutaj Piotr, twórca Pogotujmy.pl. Mam nadzieje, że spodobała Ci się wizyta na moim blogu i jeszcze do mnie wpadniesz po nowe, kulinarne inspiracje :)

Podziel się swoją opinią