Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
DESERY

Panna cotta z arbuzową galaretką

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Arbuzy to jedne z moich ulubionych letnich owoców. Zupełnie nie mogę sobie wyobrazić wakacji bez tego charakterystycznego smaku. Myślę że nie jestem jedynym ich wielbicielem, bo jeszcze nie udało mi się spotkać na swojej drodze osoby, która by za nimi nie przepadała. Doskonale komponują się zarówno w wersji słodkiej (np. w deserach, ciastach czy dżemach), ale także wytrawnej (w formie sałatek z dodatkiem fety czy zup (chłodników)). Arbuzy (podobnie jak ja ;)) kochają wysokie temperatury. Nie bez powodu więc najsmaczniejsze i najbardziej aromatyczne są właśnie w miesiącach letnich. Warto wspomnieć, że występują one w ponad tysiącu odmian. Oprócz czerwonych, które w naszym kraju są najpopularniejsze, przybierają także inne kolory,  jak żółty czy pomarańczowy. Owoce te w ponad 90% składają się z wody. Doskonale więc nawadniają w upalne dni. Warto wspomnieć również, że arbuzy chociaż nie są bogate w duże ilości składników odżywczych, witamin i minerałów, posiadają jednak całkiem spore ilości przeciwutleniaczy, które wspomagają zachowanie młodego wyglądu naszej skóry, ale także substancje pomagające w usprawnieniu funkcjonowania układu krwionośnego oraz cytrulinę, zalecaną szczególnie osobom aktywnym i sportowcom.

Dzisiaj chciałbym zaproponować Wam mój pomysł na połączenie arbuzów z przepyszną panna cottą. Tworzą one razem doskonały deser, którym  zajada się z największą przyjemnością i nawet nie myśląc o jakichkolwiek wyrzutach sumienia! :)

DSC_6325-3

Patronem publikacji jest Makro,
posiadające w swojej ofercie doskonałej jakości arbuzy.
Autor

Cześć, tutaj Piotr, twórca Pogotujmy.pl. Mam nadzieje, że spodobała Ci się wizyta na moim blogu i jeszcze do mnie wpadniesz po nowe, kulinarne inspiracje :)

2 komentarze

Podziel się swoją opinią