
Panna cotta z truskawkami

Panna cotta z truskawkami - przepis
Panna cotta z truskawkami to doskonały włoski deser, który przygotujesz naprawdę szybko. Wypróbuj przepis z Cookuj.pl i zaskocz wszystkich pysznym smakiem!
Składniki:
- mleko - 330ml
- śmietana 30% - 330ml
- cukier - 110g
- wanilia - 1 laska
- żelatyna - 4 łyżeczki
- woda - 3 łyżki
- Dodatkowo:
- truskawki - 200g
- cukier puder - 2 łyżki
Wykonanie:
- Żelatynę mieszamy z zimną wodą i pozostawiamy do napęcznienia.
- W nieprzywierającym garnku doprowadzamy do zagotowania śmietankę i mleko z cukrem oraz przekrojoną laską wanilii.
- Tuż po zagotowaniu zdejmujemy z ognia. Dorzucamy napęczniałą żelatynę i energicznie mieszamy do rozpuszczenia.
- Panna cottę przelewamy do słoiczków, filiżanek lub ramekinów. Odstawiamy na kilkadziesiąt minut do ostudzenia, po tym czasie chłodzimy w lodówce przez kilka godzin.
- Podajemy ze zmiksowanymi truskawkami (z cukrem pudrem).
Alergeny
Panna cotta z truskawkami to doskonały, pyszny i popularny włoski deser, który przygotujecie raz dwa! Połączenie śmietanki z prawdziwą wanilią i świeżymi, orzeźwiającymi truskawkami to według mnie jedna z najlepszych wersji tego deseru. Spróbujcie i przekonajcie się sami!
Oj kusisz tymi truskawkami :D