Panna cotta z truskawkami

19

Panna cotta z truskawkami to doskonały, pyszny i popularny włoski deser, który przygotujecie raz dwa! Połączenie śmietanki z prawdziwą wanilią i świeżymi, orzeźwiającymi truskawkami to według mnie jedna z najlepszych wersji tego deseru. Spróbujcie i przekonajcie się sami!

Panna cotta z truskawkami - przepis

Panna cotta z truskawkami to doskonały włoski deser, który przygotujesz naprawdę szybko. Wypróbuj przepis z Cookuj.pl i zaskocz wszystkich pysznym smakiem!
Czas przygotowania 30 mins
Całkowity czas 30 mins

Składniki:

  • mleko 330 ml
  • śmietana 30% 330 ml
  • cukier 110 g
  • laska wanilia 1
  • łyżeczki żelatyna 4
  • łyżki woda 3

Dodatkowo:

  • truskawki 200 g
  • łyżki cukier puder 2

Wykonanie

  • Żelatynę mieszamy z zimną wodą i pozostawiamy do napęcznienia.W nieprzywierającym garnku doprowadzamy do zagotowania śmietankę i mleko z cukrem oraz przekrojoną laską wanilii.Tuż po zagotowaniu zdejmujemy z ognia. Dorzucamy napęczniałą żelatynę i energicznie mieszamy do rozpuszczenia.Panna cottę przelewamy do słoiczków, filiżanek lub ramekinów. Odstawiamy na kilkadziesiąt minut do ostudzenia, po tym czasie chłodzimy w lodówce przez kilka godzin.Podajemy ze zmiksowanymi truskawkami (z cukrem pudrem).

Join the Conversation

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Oceń przepis:




Like
Close
Pogotujmy.pl - blog tworzony z ❤️ od 2014 roku.
Wszystkie prawa zastrzeżone.
Close