
Panzanella, czyli sałatka z pomidorami, grzankami i mozzarellą
Panzanella, czyli sałatka z pomidorami, grzankami i mozzarellą. Tradycyjna toskańska sałatka przygotowana jednak z moją drobną modernizacją. Rewelacyjnie smakuje i świetnie wygląda!
Panzanella, czyli sałatka z pomidorami, grzankami i mozzarellą
Panzanella, czyli sałatka z pomidorami, grzankami i mozzarellą. Tradycyjna toskańska sałatka przygotowana jednak z kilkoma moimi dodatkami. Rewelacyjnie smakuje i świetnie wygląda!

- Czas przygotowania: 15 minut
- Ilość porcji: 2-3 porcje
Panzanella, czyli sałatka z pomidorami, grzankami i mozzarellą
Panzanella, czyli sałatka z pomidorami, grzankami i mozzarellą. Tradycyjna toskańska sałatka przygotowana jednak z kilkoma moimi dodatkami. Rewelacyjnie smakuje i świetnie wygląda!
Składniki:
- rukola - 2 duże garści
- pomidory - 3-4 większe (u mnie żółte i czerwone)
- ogórek - 1/2 większego (jeśli nie popieracie łączenia pomidorów z ogórkiem, pomińcie ten składnik)
- mozzarella - 125g, porwana na mniejsze kawałki
- jasne pieczywo - 3-4 kromki
- oliwa - 1-2 łyżki
- bazylia świeża - niewielki pęczek, posieknej
- Dressing:
- oliwa - 1/4 szklanki
- ocet balsamiczny - ok. 1 łyżeczki
- miód - 1 niepełna łyżeczka
- musztarda - 1 łyżeczka (u mnie ziarnista)
- sól, pieprz
Wykonanie:
- Rukolę myjemy i przekładamy do miski. Dodajemy przekrojone na mniejsze kawałki pomidory, pokrojony i pozbawiony gniazd nasiennych ogórek oraz porwaną na mniejsze kawałki mozzarellę. Pieczywo kroimy w kostkę i podpiekamy na patelni z łyżką oliwy. Gotowymi grzankami posypujemy sałatkę. Dodajemy także posiekaną bazylię.
- Wszystkie składniki dressingu dokładnie ze sobą mieszamy. Gotowym polewamy sałatkę tuż przed podaniem.