Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Dania wegetariańskie

Panzanella, czyli sałatka z pomidorami, grzankami i mozzarellą

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Panzanella, czyli sałatka z pomidorami, grzankami i mozzarellą. Tradycyjna toskańska sałatka przygotowana jednak z moją drobną modernizacją. Rewelacyjnie smakuje i świetnie wygląda!


Panzanella, czyli sałatka z pomidorami, grzankami i mozzarellą

Panzanella, czyli sałatka z pomidorami, grzankami i mozzarellą. Tradycyjna toskańska sałatka przygotowana jednak z kilkoma moimi dodatkami. Rewelacyjnie smakuje i świetnie wygląda!

Panzanella, czyli sałatka z pomidorami, grzankami i mozzarellą

Panzanella, czyli sałatka z pomidorami, grzankami i mozzarellą. Tradycyjna toskańska sałatka przygotowana jednak z kilkoma moimi dodatkami. Rewelacyjnie smakuje i świetnie wygląda!
Prep Time 15 mins
Total Time 15 mins

Składniki:

  • duże garści rukola 2
  • większe u mnie żółte i czerwone pomidory 3-4
  • większego jeśli nie popieracie łączenia pomidorów z ogórkiem, pomińcie ten składnik ogórek 1/2
  • g porwana na mniejsze kawałki mozzarella 125
  • kromki jasne pieczywo 3-4
  • łyżki oliwa 1-2
  • niewielki pęczek posieknej bazylia świeża

Dressing:

  • szklanki oliwa 1/4
  • ok. 1 łyżeczki ocet balsamiczny
  • niepełna łyżeczka miód 1
  • łyżeczka u mnie ziarnista musztarda 1
  • sól pieprz

Instructions

  • Rukolę myjemy i przekładamy do miski. Dodajemy przekrojone na mniejsze kawałki pomidory, pokrojony i pozbawiony gniazd nasiennych ogórek oraz porwaną na mniejsze kawałki mozzarellę. Pieczywo kroimy w kostkę i podpiekamy na patelni z łyżką oliwy. Gotowymi grzankami posypujemy sałatkę. Dodajemy także posiekaną bazylię.
  • Wszystkie składniki dressingu dokładnie ze sobą mieszamy. Gotowym polewamy sałatkę tuż przed podaniem.

 

Author

Cześć, tutaj Piotr, twórca Pogotujmy.pl. Mam nadzieje, że spodobała Ci się wizyta na moim blogu i jeszcze do mnie wpadniesz po nowe, kulinarne inspiracje :)

Write A Comment

Oceń przepis: