
Papryki faszerowane kaszą pęczak, kurczakiem i warzywami
Papryki faszerowane kaszą pęczak, kurczakiem i warzywami – moja ostatnia wariacja, która absolutnie przewyższyła moje oczekiwania. Doskonały przepis, który po prostu musicie wypróbować!

Papryki faszerowane kaszą pęczak, kurczakiem i warzywami
Składniki:
- papryka - 3 sztuki (u mnie czerwonej), przekrojonej na pół
- cebula - 1 niewielka
- czosnek - 3-4 ząbki
- filet z kurczaka - 2-3 pojedyncze
- bakłażan - 1 niewielki
- papryka - 1, drobno pokrojona (do farszu)
- kukurydza - 1/2 puszki
- kasza pęczak - ok. 1 szklanki
- bulion - ok. 600-800ml
- passata pomidorowa - 500ml
- rodzynki - garść (opcjonlanie)
- oregano - duża szczypta
- papryka słodka - 1 łyżka
- papryka ostra - 1 łyżeczka (jeśli wolimy dania mniej ostre, proponuję zmniejszyć ilość)
- cynamon - szczypta
- sól, pieprz
- Dodatkowo:
- bulion - 200ml, do podlania
- mozzarella - ok. 125g, porwanej na mniejsze kawałki
Wykonanie:
- Przekrojone i pozbawione gniazd nasiennych papryki umieszczamy w żaroodpornym naczyniu, intensywnie przyprawiamy solą oraz pieprzem z każdej strony i polewamy kilkoma kroplami oliwy.
- Cebulę i czosnek drobno siekamy. Podsmażamy na dużej patelni przez 3-4 minuty. Kurczaka myjemy, osuszamy i oczyszczamy z niedoskonałości. Kroimy w niewielkiej wielkości kostkę. Dorzucamy na patelnię i smażymy razem przez kolejne 7-8 minut. Bakłażana kroimy na plastry o grubości około 2cm, i intensywnie oprószamy je solą. Po kilku minutach bakłażana opłukujemy by pozbyć się nadmiaru soli. Dorzucamy na patelnię razem z drobno posiekaną papryką oraz kukurydzą. Przyprawiamy intensywnie papryką słodką, ostrą, oregano, cynamonem, solą i pieprzem. Dorzucamy kaszę pęczak i podsmażamy ze wszystkimi składnikami przez 2-3 minuty, a następnie całość zalewamy bulionem. Gotujemy przez 25-30 minut (do czasu aż kasza zmięknie). Po tym czasie do farszu dorzucamy rodzynki, dolewamy passatę pomidorową i dokładnie mieszamy. Gotujemy 10 minut i w razie potrzeby doprawiamy ponownie solą oraz pieprzem.
- Farszem wypełniamy przygotowane papryki. Pozostały bulion wlewamy do naczynia żaroodpornego, przykrywamy folią aluminiową i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 30-40 minut. Na 5 minut przed zakończeniem pieczenia, na papryki ścieramy mozzarellę.