Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Kolacje

Papryki faszerowane kaszą pęczak, kurczakiem i warzywami

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Papryki faszerowane kaszą pęczak, kurczakiem i warzywami – moja ostatnia wariacja, która absolutnie przewyższyła moje oczekiwania. Doskonały przepis, który po prostu musicie wypróbować!

Papryki faszerowane kaszą pęczak, kurczakiem i warzywami

Prep Time 50 mins
Cook Time 40 mins
Total Time 1 hr 30 mins

Składniki:

  • sztuki u mnie czerwonej, przekrojonej na pół papryka 3
  • niewielka cebula 1
  • ząbki czosnek 3-4
  • pojedyncze filet z kurczaka 2-3
  • niewielki bakłażan 1
  • drobno pokrojona do farszu papryka 1,
  • puszki kukurydza 1/2
  • ok. 1 szklanki kasza pęczak
  • ok. 600-800ml bulion
  • passata pomidorowa 500 ml
  • garść opcjonlanie rodzynki
  • duża szczypta oregano
  • łyżka papryka słodka 1
  • łyżeczka jeśli wolimy dania mniej ostre, proponuję zmniejszyć ilość papryka ostra 1
  • szczypta cynamon
  • sól pieprz

Dodatkowo:

  • ml do podlania bulion 200
  • ok. 125g porwanej na mniejsze kawałki mozzarella

Instructions

  • Przekrojone i pozbawione gniazd nasiennych papryki umieszczamy w żaroodpornym naczyniu, intensywnie przyprawiamy solą oraz pieprzem z każdej strony i polewamy kilkoma kroplami oliwy.
  • Cebulę i czosnek drobno siekamy. Podsmażamy na dużej patelni przez 3-4 minuty. Kurczaka myjemy, osuszamy i oczyszczamy z niedoskonałości. Kroimy w niewielkiej wielkości kostkę. Dorzucamy na patelnię i smażymy razem przez kolejne 7-8 minut. Bakłażana kroimy na plastry o grubości około 2cm, i intensywnie oprószamy je solą. Po kilku minutach bakłażana opłukujemy by pozbyć się nadmiaru soli. Dorzucamy na patelnię razem z drobno posiekaną papryką oraz kukurydzą. Przyprawiamy intensywnie papryką słodką, ostrą, oregano, cynamonem, solą i pieprzem. Dorzucamy kaszę pęczak i podsmażamy ze wszystkimi składnikami przez 2-3 minuty, a następnie całość zalewamy bulionem. Gotujemy przez  25-30 minut (do czasu aż kasza zmięknie). Po tym czasie do farszu dorzucamy rodzynki, dolewamy passatę pomidorową i dokładnie mieszamy. Gotujemy 10 minut i w razie potrzeby doprawiamy ponownie solą oraz pieprzem.
  • Farszem wypełniamy przygotowane papryki. Pozostały bulion wlewamy do naczynia żaroodpornego, przykrywamy folią aluminiową i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 30-40 minut. Na 5 minut przed zakończeniem pieczenia, na papryki ścieramy mozzarellę.

Papryki faszerowane kaszą pęczak, kurczakiem i warzywami

Author

Cześć, tutaj Piotr, twórca Pogotujmy.pl. Mam nadzieje, że spodobała Ci się wizyta na moim blogu i jeszcze do mnie wpadniesz po nowe, kulinarne inspiracje :)

Write A Comment

Oceń przepis: