
Pavlova z bitą śmietaną i owocami
Pavlova z bitą śmietaną i owocami to już moja ostatnia propozycja serii przygotowanej z wykorzystaniem piekarnika parowego GOTIE GPP-400 BAKEandSTEAM. Ale musicie przyznać, że to wyjątkowo piękne zakończenie :)
Doskonale ususzona beza z obłędnie miękkiem i puszystym wnętrzem w towarzystwie ubitej śmietany i borówek, malin oraz truskawek. To deser z gatunku tych, które można jeść bez końca! I wcale tutaj nie wyolbrzymiam!

- Czas przygotowania: 10 minut
- Czas przyrządzania: 2h 30 min
Pavlova z bitą śmietaną i owocami
Składniki:
- Beza:
- białka - z 6 jaj
- cukier - 300g
- mąka ziemniaczana - 1 łyżeczka
- sok z cytryny - 1 łyżka
- Dodatkowo:
- śmietana 30% - 400g
- mascarpone - 100g
- ekstrakt waniliowy - 1 łyżka
- cukier - 1 łyżka (opocjonalnie)
- borówki - garść
- maliny - garść
- truskawki - garść
- mięta - do dekoracji
Wykonanie:
Białka ubij ze szczyptą soli na bardzo sztywną pianę. Następnie, cały czas miksując, dodawaj stopniowo po łyżce cukru. Pod koniec ubijania, gdy beza będzie już sztywna i lśniąca dorzuć mąkę ziemniaczaną i dolej sok z cytryny. Dokładnie połącz.
Na papierze do pieczenia narysuj okrąg o średnicy ok. 22 cm (użyłem do tego spodu tortownicy).
Ubitą bezę wyłóż na papier i szpatułką nadaj jej kształt.
Piekarnik ustaw w trybie DIY (tryb pieczenia: góra-dół, temperatura: 180 stopni, czas pieczenia: 5 minut) i na 1 minutę przed końcem pieczenia włóż do piekarnika bezę. Po upłynięciu minuty, ustaw ponownie piekarnik w trybie DIY (tryb pieczenia: góra-dół, temperatura: 100 stopni, czas pieczenia: ok. 2 godziny 40 minut). Susz bezę do czasu aż stanie się chrupka z zewnątrz. Po upieczeniu pozostaw ją do wystudzenia w uchylonym piekarniku.
Śmietanę ubij w misce z mascarpone, cukrem i ekstraktem waniliowym. Owoce umyj.
Zimną Pavlovę udekoruj ubitą śmietaną, borówkami, malinami i truskawkami.



Pavlova idealna! Zdecydowanie najlepiej smakuje z owocami sezonowymi :)