Pęczotto z pomidorami i bakłażanem

Pęczotto z pomidorami i bakłażanem. Bardzo aromatyczna propozycja na wegetariański obiad, który zrobicie w mniej niż 30 minut. Kasza pęczak w połączeniu ze świeżymi pomidorami, bakłażanem i słodkim dodatkiem rodzynek na pewno przypadnie do gustu każdemu.

Pęczotto z pomidorami i bakłażanem - przepis

Pęczotto z pomidorami i bakłażanem. Bardzo aromatyczna propozycja na wegetariański obiad, który zrobicie w mniej niż 30 minut.
Prep Time 10 mins
Cook Time 30 mins
Total Time 40 mins

Składniki:

  • kasza pęczak 90 g
  • szalotka 2
  • czosnek 4 ząbki
  • białe wino wytrawne 1/3 szklanki
  • bulion 500 ml
  • bakłażan 1 duży
  • pomidory 3-4
  • passata pomidorowa 3/4 szklanki
  • rodzynki 1 mała garść
  • sok z cytryny 1/2 łyżki
  • cukier 1/3 łyżeczki
  • papryka ostra duża szczypta
  • oregano duża szczypta
  • zioła prowansalskie duża szczypta
  • sól, pieprz do smaku

Dodatkowo:

  • parmezan tarty 100 g
  • bazylia świeża 1 niewielki pęczek

Instructions

  • Na rozgrzanej patelni podsmażamy drobno posiekane szalotki, czosnek i kaszę pęczak przez kilka minut.Dolewamy wino, gdy odparuje doprawiamy solą, pieprzem, oregano, ziołami prowansalskimi i ostrą papryką. Kaszę zalewamy bulionem oraz passatą pomidorową i pod przykryciem gotujemy ok. 15-20 minut.Bakłażana i obrane pomidory kroimy w kostkę. Razem z rodzynkami dodajemy do kaszy i gotujemy razem przez 10 minut.Dosypujemy ser, posiekaną bazylię i w razie potrzeby ponownie doprawiamy.Źródło inspiracji: http://www.kwestiasmaku.com/

Join the Conversation

  1. Szybko i bardzo smacznie <3

  2. Rodzynki fajnie musiały się tutaj wkomponować smakiem :D

  3. pyszna propozycja na wegetariański obiad :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Oceń przepis:




Close
Pogotujmy.pl - blog tworzony z ❤️ od 2014 roku.
Wszystkie prawa zastrzeżone.
Close