
Pęczotto z pomidorami i bakłażanem

- Czas przygotowania: 10 minut
- Czas przyrządzania: 30 minut
Pęczotto z pomidorami i bakłażanem - przepis
Pęczotto z pomidorami i bakłażanem. Bardzo aromatyczna propozycja na wegetariański obiad, który zrobicie w mniej niż 30 minut.
Składniki:
- kasza pęczak - 90g
- szalotka - 2
- czosnek - 4 ząbki
- białe wino - 1/3 szklanki, wytrawnego
- bulion - 500ml
- bakłażan - 1 duży
- pomidory - 3-4
- passata pomidorowa - 3/4 szklanki
- rodzynki - 1 mała garść
- sok z cytryny - 1/2 łyżki
- cukier - 1/3 łyżeczki
- papryka ostra - duża szczypta
- oreganmo - duża szczypta
- zioła prowansalskie - duża szczypta
- sól, pieprz
- Dodatkowo:
- parmezan - 100g, tartego
- bazylia świeża - 1 niewielki pęczek
Wykonanie:
- Na rozgrzanej patelni podsmażamy drobno posiekane szalotki, czosnek i kaszę pęczak przez kilka minut.
- Dolewamy wino, gdy odparuje doprawiamy solą, pieprzem, oregano, ziołami prowansalskimi i ostrą papryką. Kaszę zalewamy bulionem oraz passatą pomidorową i pod przykryciem gotujemy ok. 15-20 minut.
- Bakłażana i obrane pomidory kroimy w kostkę. Razem z rodzynkami dodajemy do kaszy i gotujemy razem przez 10 minut.
- Dosypujemy ser, posiekaną bazylię i w razie potrzeby ponownie doprawiamy.
- Źródło inspiracji: http://www.kwestiasmaku.com/
Pęczotto z pomidorami i bakłażanem. Bardzo aromatyczna propozycja na wegetariański obiad, który zrobicie w mniej niż 30 minut. Kasza pęczak w połączeniu ze świeżymi pomidorami, bakłażanem i słodkim dodatkiem rodzynek na pewno przypadnie do gustu każdemu.
Szybko i bardzo smacznie <3
Rodzynki fajnie musiały się tutaj wkomponować smakiem :D
Coś pysznego :)
pyszna propozycja na wegetariański obiad :)