Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Dania wegetariańskie

Pęczotto z pomidorami i bakłażanem

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Pęczotto z pomidorami i bakłażanem. Bardzo aromatyczna propozycja na wegetariański obiad, który zrobicie w mniej niż 30 minut. Kasza pęczak w połączeniu ze świeżymi pomidorami, bakłażanem i słodkim dodatkiem rodzynek na pewno przypadnie do gustu każdemu.

Pęczotto z pomidorami i bakłażanem - przepis

Pęczotto z pomidorami i bakłażanem. Bardzo aromatyczna propozycja na wegetariański obiad, który zrobicie w mniej niż 30 minut.
Prep Time 10 mins
Cook Time 30 mins
Total Time 40 mins

Składniki:

  • kasza pęczak 90 g
  • szalotka 2
  • ząbki czosnek 4
  • szklanki wytrawnego białe wino 1/3
  • bulion 500 ml
  • duży bakłażan 1
  • pomidory 3-4
  • szklanki passata pomidorowa 3/4
  • mała garść rodzynki 1
  • łyżki sok z cytryny 1/2
  • łyżeczki cukier 1/3
  • duża szczypta papryka ostra
  • duża szczypta oreganmo
  • duża szczypta zioła prowansalskie
  • sól pieprz

Dodatkowo:

  • g tartego parmezan 100
  • niewielki pęczek bazylia świeża 1

Instructions

  • Na rozgrzanej patelni podsmażamy drobno posiekane szalotki, czosnek i kaszę pęczak przez kilka minut.Dolewamy wino, gdy odparuje doprawiamy solą, pieprzem, oregano, ziołami prowansalskimi i ostrą papryką. Kaszę zalewamy bulionem oraz passatą pomidorową i pod przykryciem gotujemy ok. 15-20 minut.Bakłażana i obrane pomidory kroimy w kostkę. Razem z rodzynkami dodajemy do kaszy i gotujemy razem przez 10 minut.Dosypujemy ser, posiekaną bazylię i w razie potrzeby ponownie doprawiamy.Źródło inspiracji: http://www.kwestiasmaku.com/

Author

Cześć, tutaj Piotr, twórca Pogotujmy.pl. Mam nadzieje, że spodobała Ci się wizyta na moim blogu i jeszcze do mnie wpadniesz po nowe, kulinarne inspiracje :)

4 komentarze

Write A Comment

Oceń przepis: