
Pieczone podudzia z kurczaka z pomarańczowym ryżem
Pieczone podudzia z kurczaka z pomarańczowym ryżem, czyli danie które jest jednocześnie: proste, szybkie i naprawdę tanie. A, zapomniałem dodać, że również świetnie smakuje! Idealny obiad dla całej rodziny. Z pewnością przypadnie do gustu zarówno dorosłym, jak i dzieciom :)

- Czas przygotowania: 15 minut
- Czas przyrządzania: 1h 20 min
- Ilość porcji: 3-4 porcje
Pieczone podudzia z kurczaka z pomarańczowym ryżem
Składniki:
- podudzia z kurczaka - ok. 8 sztuk
- Marynata
- czosnek - 3-4 ząbki, przeciśnięte przez praskę
- cebula - 1/2 niewielkiej, drobno posiekana
- papryka słodka - 1-2 łyżeczki
- papryka ostra - w zależności od preferencji ostrości (u mnie 3/4 łyżeczki)
- papryka wędzona - szczypta
- tymianek - dwie duże szczypty
- oregano - duża szczypta
- kolendra - duża szczypta
- sos sojowy - 1-2 łyżki (opcjonalnie)
- sól, pieprz - po dosyć sporej szczypcie
- kumin - szczypta
- miód - 1 łyżeczka
- musztarda - 1 łyżeczka (u mnie ziarnista)
- natka pietruszki - 1-2 łyżki, posiekanej
- oliwa - 2-3 łyżki
- Pomarańczowy ryż:
- ryż - ok. 1 szklanki (dowolny, u mnie ryż jaśminowy w połączeniu z ryżem czarnym)
- cebula - 1/2 niewielkiej
- marchewka - 1 duża
- papryka słodka - 2 duże szczypty
- papryka ostra - szczypta
- bulion - ok. 2 szklanek
- sól, pieprz
Wykonanie:
- Wszystkie składniki marynaty umieszczamy w większej misce. Kurczaka oczyszczamy z niedoskonałości, myjemy i osuszamy. Dodajemy do miski i dokładnie pokrywamy marynatą. Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki do przegryzienia.Jeśli bardzo nam się spieszy, wystarczy zamarynowanie kurczaka przez kilkadziesiąt minut. Zdecydowanie jednak bardziej pyszny i aromatyczny będzie, kiedy spędzi w lodówce przynajmniej kilka godzin (polecam zamarynować go dzień wcześniej i odstawić na noc do lodówki).
- Zamarynowane mięso (wraz z marynatą) przekładamy do rękawa do pieczenia umieszczonego w żaroodpornym naczyniu. Dokładnie zawiązujemy z obu stron i pieczemy w piekarniku nagrzanym do ok. 170 stopni przez ok. 60 minut. Po tym czasie folię przecinamy i pieczemy kurczaka jeszcze ok. 20 minut aby się zarumienił.
- W międzyczasie przygotowujemy ryż. Cebulkę drobno siekamy, marchew ścieramy na tarce o grubszych oczkach. W niewielkim garnku, na łyżce oleju, podsmażamy cebulę i marchew. Następnie dodajemy ryż oraz paprykę słodką oraz ostrą aby nieco się podgrzała. Całość zalewamy bulionem i na bardzo małym ogniu, pod przykryciem, gotujemy do czasu aż ryż wchłonie cały płyn. Gotowy w razie potrzeby doprawiamy do smaku.
- Mięso podajemy z ryżem i prostą sałatką. Ja całość podałem z Panzanellą, czyli sałatką z pomidorów, na którą przepis ukaże się na blogu już w środę :)
Dziękuje za przepis. Naszej rodzince bardzo smakowało. Pozdrawiamy.