Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
KUCHNIA POLSKA

Pieczone podudzia z kurczaka z pomarańczowym ryżem

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Pieczone podudzia z kurczaka z pomarańczowym ryżem, czyli danie które jest jednocześnie: proste, szybkie i naprawdę tanie. A, zapomniałem dodać, że również świetnie smakuje! Idealny obiad dla całej rodziny. Z pewnością przypadnie do gustu zarówno dorosłym, jak i dzieciom :)

Pieczone podudzia z kurczaka z pomarańczowym ryżem

Prep Time 15 mins
Cook Time 1 hr 20 mins
Total Time 1 hr 35 mins

Składniki:

  • ok. 8 sztuk podudzia z kurczaka

Marynata

  • ząbki przeciśnięte przez praskę czosnek 3-4
  • niewielkiej drobno posiekana cebula 1/2
  • łyżeczki papryka słodka 1-2
  • w zależności od preferencji ostrości u mnie 3/4 łyżeczki papryka ostra
  • szczypta papryka wędzona
  • dwie duże szczypty tymianek
  • duża szczypta oregano
  • duża szczypta kolendra
  • łyżki opcjonalnie sos sojowy 1-2
  • po dosyć sporej szczypcie sól pieprz
  • szczypta kumin
  • łyżeczka miód 1
  • łyżeczka u mnie ziarnista musztarda 1
  • łyżki posiekanej natka pietruszki 1-2
  • łyżki oliwa 2-3

Pomarańczowy ryż:

  • ok. 1 szklanki dowolny, u mnie ryż jaśminowy w połączeniu z ryżem czarnym ryż
  • niewielkiej cebula 1/2
  • duża marchewka 1
  • duże szczypty papryka słodka 2
  • szczypta papryka ostra
  • ok. 2 szklanek bulion
  • sól pieprz

Instructions

  • Wszystkie składniki marynaty umieszczamy w większej misce. Kurczaka oczyszczamy z niedoskonałości, myjemy i osuszamy. Dodajemy do miski i dokładnie pokrywamy marynatą. Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki do przegryzienia.Jeśli bardzo nam się spieszy, wystarczy zamarynowanie kurczaka przez kilkadziesiąt minut. Zdecydowanie jednak bardziej pyszny i aromatyczny będzie, kiedy spędzi w lodówce przynajmniej kilka godzin (polecam zamarynować go dzień wcześniej i odstawić na noc do lodówki).
  • Zamarynowane mięso (wraz z marynatą) przekładamy do rękawa do pieczenia umieszczonego w żaroodpornym naczyniu. Dokładnie zawiązujemy z obu stron i pieczemy w piekarniku nagrzanym do ok. 170 stopni przez ok. 60 minut. Po tym czasie folię przecinamy i pieczemy kurczaka jeszcze ok. 20 minut aby się zarumienił.
  • W międzyczasie przygotowujemy ryż. Cebulkę drobno siekamy, marchew ścieramy na tarce o grubszych oczkach. W niewielkim garnku, na łyżce oleju, podsmażamy cebulę i marchew. Następnie dodajemy ryż oraz paprykę słodką oraz ostrą aby nieco się podgrzała. Całość zalewamy bulionem i na bardzo małym ogniu, pod przykryciem, gotujemy do czasu aż ryż wchłonie cały płyn. Gotowy w razie potrzeby doprawiamy do smaku.
  • Mięso podajemy z ryżem i prostą sałatką. Ja całość podałem z Panzanellą, czyli sałatką z pomidorów, na którą przepis ukaże się na blogu już w środę :)
  •  

Pieczone podudzia z kurczaka z pomarańczowym ryżem

Author

Cześć, tutaj Piotr, twórca Pogotujmy.pl. Mam nadzieje, że spodobała Ci się wizyta na moim blogu i jeszcze do mnie wpadniesz po nowe, kulinarne inspiracje :)

1 Comment

Write A Comment

Oceń przepis: