Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Kolacje

Pieczony łosoś teriyaki z pak choi

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

W tym tygodniu na blogu zapanował iście dalekowschodni klimat. Dzisiaj mam dla Was kolejny pomysł na pyszne danie, które przypadnie do gustu każdemu wielbicielowi nowych smaków!


Pieczony łosoś teryiaki z kapustą pak choi to danie będące moją wariacją na temat azjatyckiej kuchni. Jego przygotowanie jest bardzo proste a smaki wspaniale się dopełniają. Marynata, którą przygotowujemy do ryby posłuży następnie do przygotowania fantastycznego sosu, którym polecam polać łososia oraz pak choi przed zaserwowaniem  dania. Zdecydowanie zwiększy to walory smakowe i dopełni całości. Jako dodatek proponuję Wam brązowy ryż, ale doskonale sprawdzi się tutaj również każdy inny jego wariant (np. jaśminowy czy basmanti) oraz ten ugotowany w dobrym bulionie i wzbogacony w podsmażone warzywa.

Pieczony łosoś teriyaki z pak choi

Prep Time 30 mins
Total Time 30 mins

Składniki:

  • ok. 400g filetu łosoś

Marynata do łososia:

  • łyżki sos teryiaki 1,5
  • łyżki sos chili 1,5
  • łyżki ocet winny 1/2
  • łyżki sos sojowy 1,5
  • łyżki olej sezamowy 1/2
  • łyżki brązowy cukier 1-2
  • ząbki czosnek 2-3
  • łyżeczki świeżego, startego imbir 2

Pak choi:

  • sztuki pak choi 2
  • łyżki oliwa 2
  • ząbki czosnek 2
  • łyżeczka świeżego, startego imbir 1
  • sól pieprz
  • łyżeczki sos sojowy 2

Dodatkowo:

  • niewielka garść do posypania całości sezam
  • ryż brązowy 100 g

Instructions

  • Łososia oczyszczamy i dzielimy na mniejsze kawałki.
  • W misce mieszamy ze sobą sos Teriyaki, sos chili, sos sojowy, ocet, olej sezamowy,posiekane ząbki czosnku, brązowy cukier i starty imbir. W tak przygotowanej mieszance marynujemy łososia przez min. 1 godzinę.
  • Zamarynowanego łososia pieczemy na blasze piekarnikowej przez 13-16 minut.
  • Pozostałą marynatę przekładamy do niewielkiego garnuszka i doprowadzamy do zredukowania.
  • Kapustę pak choi myjemy i przepoławiamy. W miseczce mieszamy oliwę, posiekane ząbki czosnku, starty imbir, sos sojowy oraz dużą szczyptę soli i pieprzu. Przygotowaną marynatą dokładnie polewamy pak choi. Podsmażamy na rozgrzanej patelni z każdej strony przez 3-4 minuty lub dorzucamy do piekarnika na 8 minut przed końcem pieczenia łososia - ja przeważnie korzystam z tej drugiej opcji :).
  • Upieczonego łososia podajemy z kapustą pak choi, które polewamy sosem powstałym na bazie marynaty i ewentualnie ugotowanym ryżem lub azjatyckim makaronem.

[/foodiepress]

[envira-gallery id=”4770″]

Author

Cześć, tutaj Piotr, twórca Pogotujmy.pl. Mam nadzieje, że spodobała Ci się wizyta na moim blogu i jeszcze do mnie wpadniesz po nowe, kulinarne inspiracje :)

Write A Comment

Oceń przepis: