
Pieczony łosoś teriyaki z pak choi
W tym tygodniu na blogu zapanował iście dalekowschodni klimat. Dzisiaj mam dla Was kolejny pomysł na pyszne danie, które przypadnie do gustu każdemu wielbicielowi nowych smaków!
Pieczony łosoś teryiaki z kapustą pak choi to danie będące moją wariacją na temat azjatyckiej kuchni. Jego przygotowanie jest bardzo proste a smaki wspaniale się dopełniają. Marynata, którą przygotowujemy do ryby posłuży następnie do przygotowania fantastycznego sosu, którym polecam polać łososia oraz pak choi przed zaserwowaniem dania. Zdecydowanie zwiększy to walory smakowe i dopełni całości. Jako dodatek proponuję Wam brązowy ryż, ale doskonale sprawdzi się tutaj również każdy inny jego wariant (np. jaśminowy czy basmanti) oraz ten ugotowany w dobrym bulionie i wzbogacony w podsmażone warzywa.

- Czas przygotowania: 30 minut
- Ilość porcji: 1-2 porcje
Pieczony łosoś teriyaki z pak choi
Składniki:
- łosoś - ok. 400g filetu
- Marynata do łososia:
- sos teryiaki - 1,5 łyżki
- sos chili - 1,5 łyżki
- ocet winny - 1/2 łyżki
- sos sojowy - 1,5 łyżki
- olej sezamowy - 1/2 łyżki
- brązowy cukier - 1-2 łyżki
- czosnek - 2-3 ząbki
- imbir - 2 łyżeczki (świeżego), startego
- Pak choi:
- pak choi - 2 sztuki
- oliwa - 2 łyżki
- czosnek - 2 ząbki
- imbir - 1 łyżeczka (świeżego), startego
- sól, pieprz
- sos sojowy - 2 łyżeczki
- Dodatkowo:
- sezam - niewielka garść do posypania całości
- ryż brązowy - 100g
Wykonanie:
- Łososia oczyszczamy i dzielimy na mniejsze kawałki.
- W misce mieszamy ze sobą sos Teriyaki, sos chili, sos sojowy, ocet, olej sezamowy,posiekane ząbki czosnku, brązowy cukier i starty imbir. W tak przygotowanej mieszance marynujemy łososia przez min. 1 godzinę.
- Zamarynowanego łososia pieczemy na blasze piekarnikowej przez 13-16 minut.
- Pozostałą marynatę przekładamy do niewielkiego garnuszka i doprowadzamy do zredukowania.
- Kapustę pak choi myjemy i przepoławiamy. W miseczce mieszamy oliwę, posiekane ząbki czosnku, starty imbir, sos sojowy oraz dużą szczyptę soli i pieprzu. Przygotowaną marynatą dokładnie polewamy pak choi. Podsmażamy na rozgrzanej patelni z każdej strony przez 3-4 minuty lub dorzucamy do piekarnika na 8 minut przed końcem pieczenia łososia - ja przeważnie korzystam z tej drugiej opcji :).
- Upieczonego łososia podajemy z kapustą pak choi, które polewamy sosem powstałym na bazie marynaty i ewentualnie ugotowanym ryżem lub azjatyckim makaronem.
Alergeny
[envira-gallery id=”4770″]